Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μας

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μας
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν οτι η Ελλάδα παραβίασε τον Οκτώβριο 42 φορές τον εναέριο χώρου και 7 φορές τα χωρικά ύδατα
Τα δικά της στοιχεία για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που παρατηρείται ρεκόρ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu που επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις προχώρησαν σε 42 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και 15 παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ενώ τα ελληνικά πολεμικά πλοία παραβίασαν 7 φορές τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Image

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε αναλάβει την καταγραφή των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, δήλωσε αδυναμίας κατάρτισης της σχετικής λίστας, λόγω της εκκρεμούσας διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο, ο οποίος εκτείνεται έως 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα, τα οποία εκτείνονται έως έξι ναυτικά μίλια. Ωστόσο, η Τουρκία αμφισβητεί και τις δύο ελληνικές αξιώσεις, θεωρώντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο
"Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο" καταλήγει η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού State Department.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Ουάσιγκτον, μέσω διπλωματικών πηγών, διαμηνύοντας ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και εδώ και χρόνια, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Υποστήριξαν δε, ότι κατά τη διάρκεια του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 368 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, σε σύγκριση με τις 146 που καταγράφηκαν για το σύνολο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης