PEPP και TLΤROs θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ
Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές συνθήκες, τόσο από άποψη υγείας όσο και από οικονομική άποψη.
Οι πανδημίες είναι εξαιρετικά σπάνια και απρόβλεπτα γεγονότα, και κατά συνέπεια οι οικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα.
Η βασική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι να γεφυρωθεί το κενό έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός και η ανάκαμψη να δημιουργήσει τη δική της δυναμική, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.
Σε αυτήν την κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιες πολιτικές να παρουσιάζουν έναν σαφή δρόμο προς τα εμπρός και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες της ΕΕ.
Οι καλές δημόσιες πολιτικές είναι αυτές που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστικοί.
Οικονομικές προοπτικές, νομισματική πολιτική και αβεβαιότητα
Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού (COVID-19) και η σχετική επανεισαγωγή ορισμένων μέτρων περιορισμού αυξάνουν το ήδη αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας και αποτελούν σοβαρή πρόκληση για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία.
Μετά από μια ισχυρή αλλά μερική και άνιση ανάκαμψη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, οι τελευταίες έρευνες και οι δείκτες υψηλής συχνότητας σηματοδοτούν ότι η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ έχασε την ορμή της στο τέταρτο τρίμηνο.
Η αναζωπύρωση στα κρούσματα COVID-19 επηρεάζει ιδιαίτερα τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα εθελοντικά και υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν.
Ο δείκτης Purchasing Managers’ για τη ζώνη του ευρώ δείχνει ότι ενώ η παραγωγή συνέχισε να βελτιώνεται, η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξασθένησε περαιτέρω τον Οκτώβριο.
Αυτός ο άνισος αντίκτυπος είναι επίσης εμφανής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, με τις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον τουρισμό και τα ταξίδια να επηρεάζονται περισσότερο.
Μέχρι στιγμής, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ιδίως τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας, έχουν προστατεύσει τα νοικοκυριά από απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των εισοδημάτων.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ανεργία να ανεβαίνει σε ορισμένες χώρες.
Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένεται να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί στο τρέχον εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας απειλούν την απασχόληση και τις προοπτικές εισοδήματος.
Με τη σειρά του, η υποτονική ζήτηση και η αποδυνάμωση των ισολογισμών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων επηρεάζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Οι εταιρείες είναι πιθανό να παραμείνουν διστακτικοί όσον αφορά τη δέσμευση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, εφόσον υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εκδηλωθεί η πανδημία και η διάθεση ενός εμβολίου.
Συνολικά, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από την πτώση από την ταχεία αύξηση των λοιμώξεων και την επαναφορά των μέτρων περιορισμού, θέτοντας σαφή μειωμένο κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.
Η αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας από την έναρξη της πανδημίας αντικατοπτρίζεται επίσης στις εξελίξεις του πληθωρισμού.
Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και η προσωρινή μείωση του γερμανικού φόρου προστιθέμενης αξίας περιορίζουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η χαμηλή ζήτηση, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών, και η σημαντική επιβράδυνση στις αγορές εργασίας και προϊόντων προσθέτουν περαιτέρω πίεση προς τα κάτω.
Σε αυτό το περιβάλλον, αναμένουμε ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε αρνητική περιοχή έως τις αρχές του 2021.
Ο βασικός ρόλος της νομισματικής πολιτικής σε αυτήν την κατάσταση είναι να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς και τις δικαιοδοσίες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, παρέχοντας έτσι ζωτικής σημασίας υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών.
Όταν σκεφτόμαστε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το επίπεδο των όρων χρηματοδότησης αλλά και η διάρκεια της πολιτικής στήριξης.
Από αυτήν την άποψη, η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται είναι το κλειδί για τη στήριξη των δαπανών των ανθρώπων, τη διατήρηση της ροής των πιστώσεων και την αποθάρρυνση των μαζικών απολύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, τις επόμενες εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του νέου γύρου μακροοικονομικών προβλέψεων τον Δεκέμβριο.
Αυτές οι προβολές θα βελτιώσουν το σύνολο πληροφοριών μας και θα επιτρέψουν μια διεξοδική επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και της ισορροπίας των κινδύνων.
Βάσει αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επαναβαθμονομήσει τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση με σκοπό να προωθήσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο.
Ενώ όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) και οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά για να αντιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία.
Επομένως, είναι πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής.
Ισχυρή η απάντηση της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ απάντησε άμεσα και δυνατά στο πρώτο κύμα που έπληξε τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ σχεδιάζοντας νέα εργαλεία ειδικά προσαρμοσμένα στη φύση του σοκ και επαναβαθμονομήσουμε το καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των υπαρχόντων μέσων.
Τα μέτρα μας ήταν πολύ επιτυχημένα για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση των πτωτικών επιπτώσεων της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα φάση της κρίσης με την ίδια προσέγγιση και αποφασιστικότητα.
Η αλληλεπίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής
Η απόκριση της κρίσης μέχρι στιγμής έδειξε επίσης δυναμικά πώς η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική μπορούν να αλληλοενισχύονται στις τρέχουσες συνθήκες.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για ολόκληρη την οικονομία.
Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και ενισχύοντας το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών μας.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει αυτόν τον ρόλο για τρεις λόγους: το κίνητρο πρέπει να φτάσει γρήγορα.
Έχει μια σημαντική τομεακή διάσταση για την οποία η νομισματική πολιτική δεν είναι το σωστό μέσο και ορισμένα από τα εργαλεία πολιτικής, για παράδειγμα πιστωτικές εγγυήσεις, είναι εγγενώς φορολογικού χαρακτήρα.
Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν το 4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μόνο το 2020.
Αυτά τα μέτρα είναι επιπλέον των πρωτοβουλιών στήριξης της ρευστότητας.
Αποτελεσματικές οι παραμβάσεις των κυβερνήσεων
Οι εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Ειδικότερα, τα συστήματα διατήρησης θέσεων εργασίας και εγγύησης δανείων συνέβαλαν στη διασφάλιση της απασχόλησης και στην αποτροπή περιττής απώλειας βιώσιμων επιχειρήσεων.
Συμπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη σε επίπεδο ΕΕ - τα λεγόμενα "δίχτυα ασφαλείας" - που ενισχύουν τις επιπτώσεις τους στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Με την ενίσχυση της ζήτησης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πιστώσεις για εταιρείες ιδίως, αυτά τα μέτρα έχουν επίσης ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να στοχεύουν και να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, η ασθενής ζήτηση και ο αυξημένος κίνδυνος καθυστερημένης ανάκαμψης απαιτούν συνεχή υποστήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση παραμένει κρίσιμη και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικονομική ανάπτυξη στις τρέχουσες συνθήκες.
Σε ένα περιβάλλον προσαρμοστικής νομισματικής πολιτικής, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τις ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζήτηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις διασυνοριακές διαρροές.
Επιπλέον, σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνουν την εμπιστοσύνη και, συνεπώς, τείνουν να έχουν υψηλότερο φορολογικό πολλαπλασιαστή.
Με την αύξηση της εμπιστοσύνης, μια ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τις επενδύσεις από ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στη δυνητική παραγωγή της οικονομίας και ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων και την παραγωγικότητα του δημόσιου κεφαλαίου.
Οι δημόσιες επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά εάν προσανατολίζονται σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ψηφιοποίηση, μπορούν να χτίσουν μια γέφυρα για μια επιτυχημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αυτά τα δύο μεμονωμένα: ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων με ένα κίνητρο που οδηγείται από επενδύσεις έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.
Οι δύο μαζί πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον των οικονομιών μας και να διασφαλίσουν ότι θα προσαρμοστούν στο «νέο φυσιολογικό» που θα υλοποιηθεί μόλις τελειώσει η αιχμή της πανδημίας.
Για αυτούς τους δύο λόγους, το πακέτο της ΕΕ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση.
Οι πρόσθετοι πόροι του πακέτου μπορούν να διευκολύνουν τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, κυρίως σε εκείνες τις χώρες της ζώνης του ευρώ με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την σωστή αλληλουχία και αποτελεσματική δαπάνη αυτών των κεφαλαίων.
www.bankingnews.gr
Οι πανδημίες είναι εξαιρετικά σπάνια και απρόβλεπτα γεγονότα, και κατά συνέπεια οι οικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα.
Η βασική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι να γεφυρωθεί το κενό έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός και η ανάκαμψη να δημιουργήσει τη δική της δυναμική, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.
Σε αυτήν την κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιες πολιτικές να παρουσιάζουν έναν σαφή δρόμο προς τα εμπρός και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες της ΕΕ.
Οι καλές δημόσιες πολιτικές είναι αυτές που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστικοί.
Οικονομικές προοπτικές, νομισματική πολιτική και αβεβαιότητα
Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού (COVID-19) και η σχετική επανεισαγωγή ορισμένων μέτρων περιορισμού αυξάνουν το ήδη αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας και αποτελούν σοβαρή πρόκληση για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία.
Μετά από μια ισχυρή αλλά μερική και άνιση ανάκαμψη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, οι τελευταίες έρευνες και οι δείκτες υψηλής συχνότητας σηματοδοτούν ότι η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ έχασε την ορμή της στο τέταρτο τρίμηνο.
Η αναζωπύρωση στα κρούσματα COVID-19 επηρεάζει ιδιαίτερα τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα εθελοντικά και υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν.
Ο δείκτης Purchasing Managers’ για τη ζώνη του ευρώ δείχνει ότι ενώ η παραγωγή συνέχισε να βελτιώνεται, η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξασθένησε περαιτέρω τον Οκτώβριο.
Αυτός ο άνισος αντίκτυπος είναι επίσης εμφανής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, με τις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον τουρισμό και τα ταξίδια να επηρεάζονται περισσότερο.
Μέχρι στιγμής, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ιδίως τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας, έχουν προστατεύσει τα νοικοκυριά από απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των εισοδημάτων.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ανεργία να ανεβαίνει σε ορισμένες χώρες.
Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένεται να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί στο τρέχον εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας απειλούν την απασχόληση και τις προοπτικές εισοδήματος.
Με τη σειρά του, η υποτονική ζήτηση και η αποδυνάμωση των ισολογισμών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων επηρεάζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Οι εταιρείες είναι πιθανό να παραμείνουν διστακτικοί όσον αφορά τη δέσμευση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, εφόσον υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εκδηλωθεί η πανδημία και η διάθεση ενός εμβολίου.
Συνολικά, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από την πτώση από την ταχεία αύξηση των λοιμώξεων και την επαναφορά των μέτρων περιορισμού, θέτοντας σαφή μειωμένο κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.
Η αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας από την έναρξη της πανδημίας αντικατοπτρίζεται επίσης στις εξελίξεις του πληθωρισμού.
Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και η προσωρινή μείωση του γερμανικού φόρου προστιθέμενης αξίας περιορίζουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η χαμηλή ζήτηση, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών, και η σημαντική επιβράδυνση στις αγορές εργασίας και προϊόντων προσθέτουν περαιτέρω πίεση προς τα κάτω.
Σε αυτό το περιβάλλον, αναμένουμε ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε αρνητική περιοχή έως τις αρχές του 2021.
Ο βασικός ρόλος της νομισματικής πολιτικής σε αυτήν την κατάσταση είναι να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς και τις δικαιοδοσίες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, παρέχοντας έτσι ζωτικής σημασίας υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών.
Όταν σκεφτόμαστε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το επίπεδο των όρων χρηματοδότησης αλλά και η διάρκεια της πολιτικής στήριξης.
Από αυτήν την άποψη, η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται είναι το κλειδί για τη στήριξη των δαπανών των ανθρώπων, τη διατήρηση της ροής των πιστώσεων και την αποθάρρυνση των μαζικών απολύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, τις επόμενες εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του νέου γύρου μακροοικονομικών προβλέψεων τον Δεκέμβριο.
Αυτές οι προβολές θα βελτιώσουν το σύνολο πληροφοριών μας και θα επιτρέψουν μια διεξοδική επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και της ισορροπίας των κινδύνων.
Βάσει αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επαναβαθμονομήσει τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση με σκοπό να προωθήσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο.
Ενώ όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) και οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά για να αντιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία.
Επομένως, είναι πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής.
Ισχυρή η απάντηση της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ απάντησε άμεσα και δυνατά στο πρώτο κύμα που έπληξε τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ σχεδιάζοντας νέα εργαλεία ειδικά προσαρμοσμένα στη φύση του σοκ και επαναβαθμονομήσουμε το καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των υπαρχόντων μέσων.
Τα μέτρα μας ήταν πολύ επιτυχημένα για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση των πτωτικών επιπτώσεων της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα φάση της κρίσης με την ίδια προσέγγιση και αποφασιστικότητα.
Η αλληλεπίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής
Η απόκριση της κρίσης μέχρι στιγμής έδειξε επίσης δυναμικά πώς η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική μπορούν να αλληλοενισχύονται στις τρέχουσες συνθήκες.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για ολόκληρη την οικονομία.
Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και ενισχύοντας το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών μας.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει αυτόν τον ρόλο για τρεις λόγους: το κίνητρο πρέπει να φτάσει γρήγορα.
Έχει μια σημαντική τομεακή διάσταση για την οποία η νομισματική πολιτική δεν είναι το σωστό μέσο και ορισμένα από τα εργαλεία πολιτικής, για παράδειγμα πιστωτικές εγγυήσεις, είναι εγγενώς φορολογικού χαρακτήρα.
Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν το 4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μόνο το 2020.
Αυτά τα μέτρα είναι επιπλέον των πρωτοβουλιών στήριξης της ρευστότητας.
Αποτελεσματικές οι παραμβάσεις των κυβερνήσεων
Οι εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Ειδικότερα, τα συστήματα διατήρησης θέσεων εργασίας και εγγύησης δανείων συνέβαλαν στη διασφάλιση της απασχόλησης και στην αποτροπή περιττής απώλειας βιώσιμων επιχειρήσεων.
Συμπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη σε επίπεδο ΕΕ - τα λεγόμενα "δίχτυα ασφαλείας" - που ενισχύουν τις επιπτώσεις τους στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Με την ενίσχυση της ζήτησης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πιστώσεις για εταιρείες ιδίως, αυτά τα μέτρα έχουν επίσης ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να στοχεύουν και να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, η ασθενής ζήτηση και ο αυξημένος κίνδυνος καθυστερημένης ανάκαμψης απαιτούν συνεχή υποστήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση παραμένει κρίσιμη και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικονομική ανάπτυξη στις τρέχουσες συνθήκες.
Σε ένα περιβάλλον προσαρμοστικής νομισματικής πολιτικής, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τις ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζήτηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις διασυνοριακές διαρροές.
Επιπλέον, σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνουν την εμπιστοσύνη και, συνεπώς, τείνουν να έχουν υψηλότερο φορολογικό πολλαπλασιαστή.
Με την αύξηση της εμπιστοσύνης, μια ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τις επενδύσεις από ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στη δυνητική παραγωγή της οικονομίας και ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων και την παραγωγικότητα του δημόσιου κεφαλαίου.
Οι δημόσιες επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά εάν προσανατολίζονται σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ψηφιοποίηση, μπορούν να χτίσουν μια γέφυρα για μια επιτυχημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αυτά τα δύο μεμονωμένα: ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων με ένα κίνητρο που οδηγείται από επενδύσεις έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.
Οι δύο μαζί πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον των οικονομιών μας και να διασφαλίσουν ότι θα προσαρμοστούν στο «νέο φυσιολογικό» που θα υλοποιηθεί μόλις τελειώσει η αιχμή της πανδημίας.
Για αυτούς τους δύο λόγους, το πακέτο της ΕΕ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση.
Οι πρόσθετοι πόροι του πακέτου μπορούν να διευκολύνουν τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, κυρίως σε εκείνες τις χώρες της ζώνης του ευρώ με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την σωστή αλληλουχία και αποτελεσματική δαπάνη αυτών των κεφαλαίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών