Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία): Στις 10-11 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν τα σχέδια της Τουρκίας να ερευνά σε αμφισβητούμενη περιοχή στην Αν. Μεσόγειο

Merkel (Γερμανία): Στις 10-11 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν τα σχέδια της Τουρκίας να ερευνά σε αμφισβητούμενη περιοχή στην Αν. Μεσόγειο
«Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα το επιθυμούσαμε», δήλωσε η Γερμανή Καγκελάριος
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την εξερεύνηση φυσικού αερίου σε "αμφισβητούμενη περιοχή" στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Η δήλωση της Merkel περί αμφισβητούμενης περιοχής θα προκαλέσει εκ νέου... αντιδράσεις καθώς ως γνωστό η περιοχή έρευνας του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είναι ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία....

«Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα το επιθυμούσαμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με ηγέτες της ΕΕ αργά την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020. 

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas: H Τουρκία έχει πολλές επιλογές.... έρχονται κυρώσεις 

Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές για να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
Εάν δεν ληφθούν θετικά μέτρα έως τον Δεκέμβριο, οι κυρώσεις θα τεθούν επί τάπητος.
Θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η oυδέτερη Merkel

H Γερμανίδα Καγκελάριος έως τώρα έχει κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στην Τουρκία με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις αφενός γιατί στην Γερμανία βρίσκονται 3,8 εκατ τούρκοι, αφετέρου γιατί οι δύο χώρες έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις.
Η Ελλάδα και η Κύπρος εναντιώνονται στα σχέδια της Τουρκίας να ερευνά ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.
Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται σχεδόν 22-24 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και μαζί με τα συνοδευτικά σκάφη έως και 52 μέρες μέσω Navtex διεξάγει έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Το Barbaros το επίσης τουρκικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου σχεδόν για 35 ημέρες.

Josep Borrell: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Η Τουρκία με την στρατηγική προκλήσεων που ακολουθεί απομακρύνεται από την Ευρωπαική Ένωση ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell.
Η ρητορική της Τουρκίας για το Κυπριακό επιδεινώνει τις εντάσεις με την ΕΕ και η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της "διευρύνει την απόσταση" από την ΕΕ.
"Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας που σχετίζονται με την Κύπρο αντιβαίνουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προκαλούν περαιτέρω εντάσεις", δήλωσε ο Josep Borrell μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Για να επιστρέψει σε μια θετική ατζέντα, όπως θέλουμε, θα απαιτηθεί μια θεμελιώδης αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία βλέπει δύο κράτη στην Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan πρόσφατα τόνισε ότι μια δίκαιη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος δεν θα ανέχονται πλέον άλλα «παιχνίδια διπλωματίας» όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εδώ και χρόνια, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ευκαιρία συνεργασίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, δεν έχουμε αποτελέσματα στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας τόνισε ο Erdogan.

Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές για κυρώσεις στην Τουρκία;

Τον Δεκέμβριο - 10 και 11/12 στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις την Τουρκία.
Επίσης οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία για κυρώσεις επειδή χρησιμοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα S400.
Υπάρχει μια γενικότερη απειλή για την Τουρκία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά στο βάθος κρύβεται… το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη της ΕΕ δεν ανησυχούν τόσο για την συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, όσο για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν φαίνεται να ακολουθεί πιστά τις εντολές της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν υπάρξουν κυρώσεις, η Τουρκία να αποκλίνει από το ΝΑΤΟ εξέλιξη που θα αποτελέσει πλήγμα για την Βορειοατλαντική συμμαχία ενώ η Ρωσία καραδοκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης