Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη 19/11για την επίλυση διπλωματικής διαμάχης με Πολωνία και Ουγγαρία για να ξεκλειδώσουν το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, ursulla Von Der Layen παρουσίασε, στην Σύνοδο Κορυφής για την πανδημία, τις σημαντικές και θετικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων.
Όπως διεμήνυσε, η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει ακόμη και για αυτό το έτος δύο εμβόλια κορωνοϊού.
Η Pfizer και η BioNTech αναμένεται, αύριο 20/11 να υποβάλλουν αίτημα επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της λοίμωξης COVID-19.
Σύμφωνα με την Von der Layen, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την ενημέρωσε ότι η έγκριση του εμβολίουPfizer/BioNTech θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2020.
«Η Κομισιόν διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με την Moderna & Novavax.
Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για να κρατάμε τους πολίτες ενήμερους για τον εμβολιασμό και την ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η Von der Layen.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το AFP, η επικεφαλής της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει δύο εμβόλια το 2020.
Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα του κράτους δικαίου, μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, το οποίο τορπίλισε το πακέτο του προϋπολογισμού, απειλώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρώτα τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου C. Michell και στη συνέχεια η Α. Merkel.
Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι V. Orban και Mateusz Morawiecki.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και στη συνέχεια οι «27» πέρασαν στο ζήτημα της πανδημίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα rapid tests, η κοινή προσέγγιση σχετικά με την άρση των περιορισμών, αλλά και οι συμφωνίες για τα εμβόλια.
Οι «27» επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωναϊού και συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια κοινή Ευρωπαική προσέγγιση σχετικά με τα rapid tests, όπως ανέφερε ο C. Michell μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Χωρίς αποτέλεσμα οι επόμενες Σύνοδοι
Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια εξέλιξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία - πιστεύοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ - ενώ άλλες φαίνεται να έχουν λιγότερη όρεξη για αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, υπήρχε τουλάχιστον μία υπόδειξη ενός δυνητικού συμβιβασμού.
Ο Hahn, ο επίτροπος προϋπολογισμού, μίλησε για μια «εγγύηση» αντικειμενικότητας στον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού κράτους δικαίου.
Απευθυνόμενος σε χώρες που είναι απρόθυμες να αποδεχθούν τη συμφωνία, ο Hahn είπε ότι «η Επιτροπή όχι μόνο θα κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά εγγυάται - σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη εφαρμογής αυτού του μέσου με την προϋπόθεση της προστασίας του προϋπολογισμού - ότι θα εφαρμόσουμε τα υψηλότερα αντικειμενικά πρότυπα "
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποια εγγύηση θα ήταν αρκετή για τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.
Εν τω μεταξύ, η πίεση αυξάνεται για συμφωνία σύντομα, με έναν διπλωμάτη να σημειώνει ότι «το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [που έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου] θα μπορούσε να είναι πολύ καθυστερημένο» για μια συμφωνία.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων 2020
To όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.
Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Δοκιμάζεται η Ευρώπη
Ουγγαρία και Πολωνία δοκιμάζουν την υπομονή της Ευρώπης, αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Αλλά δοκιμάζουν και την επιβίωσή της από μια πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημίατου κορωνοϊού, αναφέρει νέα ανάλυση του Politico.
Οι δύο χώρες εμποδίζουν την πρόοδο στην ολοκλήρωση του πακέτου της ανάκαμψης, λόγω της αντίθεσής τους σε έναν νέο μηχανισμό που θα επέτρεπε στην ΕΕ να διακόψει τα κεφάλαια σε χώρες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.
Το μπλοκ από τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία άφησε το μπλοκ των 27 μελών σε αδιέξοδο, χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός - και το ιστορικό ταμείο των 750 δισ. ευρώ που ήταν η απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε αναστολή.
Ο νέος επταετής προϋπολογισμός των 1,074 τρισ. ευρώ της ΕΕ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, έχει επίσης καθυστερήσει.
Τόσο ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός όσο και η λεγόμενη απόφαση για τους ιδίους πόρους - προϋπόθεση για το μπλοκ να δανειστεί χρήματα για το ταμείο Ανάκαμψης - απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Eurasia: Ακόμα και με συμφωνία τον Δεκέμβριο, η εκταμίευση δεν θα γίνει πριν το γ' 3μηνο του 2021
Το βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία καθυστερεί ακόμα περισσότερο την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τα συνέπεια την εκταμίευση των πολυαναμενόμενων κεφαλαίων προς τα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group στο καλύτερο σενάριο, τα κεφάλια δεν θα εκταμιευθεί πριν το γ' τρίμηνο του 2021.
«Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για το πότε τα κεφάλαια καταλήξουν στα ευάλωτα κράτη-μέλη, το νωρίτερο το γ' τρίμηνο του 2021» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τα κεφάλαια θα ήταν διαθέσιμα από τον Ιανουάριο.
«Οι χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης έχουν δεχθεί πλήγμα, προσπαθούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους πληθυσμούς τους.
Οι αδύναμες χρηματοοικονομικές θέσεις τους, τις ανάγκασαν να ζητήσουν στήριξη από την Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC.
Το πακέτο στήριξης είναι συνδυασμός ενός επταετούς προϋπολογισμού 1,074 τρισ. ευρώ και ενός επιπλέον μαξιλαριού 750 δισ. ευρώ (θα αντληθούν από τις αγορές).
Το τελευταίο θα διαιρεθεί σε 390 δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία αναμένεται να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από το σχέδιο.
«Ζητώ από όλους στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δεν είναι ώρα για βέτο αλλά για άμεση δράση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης» επισημαίνει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Michael Roth.
«Οι λαοί μας θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για έναν αποκλεισμό», πρόσθεσε.
Το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το veto στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης
Το κατώτερο σώμα του κοινοβουλίου της Πολωνίας ψήφισε σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού της χώρας για veto σχετικά με το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2021/27.’
Η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό για την επόμενη 7ετία, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει ρήτρα ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά.
Για το ζήτημα αυτό οι εθνικιστές της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 236 υπέρ και 209 κατά και μία αποχή, «θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις», όπως έγραψε στο Twitter ο Sebastian Kaleta, μέλος ενός από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Miller ευχαρίστησε τους βουλευτές για την υποστήριξή τους.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα επιτρέψει στην πολωνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μια λύση», υποστήριξε στο Reuters.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το veto της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με το σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ που προορίζεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν το θέμα να επιλυθεί αυτή την εβδομάδα.
Ο Miller δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί μια αποδεκτή πρόταση για την Πολωνία και είναι απίθανο να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ηγετών της ΕΕ.
Το προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι η Κάτω Βουλή «εκτιμά το γεγονός ότι οι Πολωνοί εκπρόσωποι έχουν εμποδίσει την περαιτέρω παρέμβαση για τη δέσμη των δημοσιονομικών λύσεων».
www.bankingnews.gr
Όπως διεμήνυσε, η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει ακόμη και για αυτό το έτος δύο εμβόλια κορωνοϊού.
Η Pfizer και η BioNTech αναμένεται, αύριο 20/11 να υποβάλλουν αίτημα επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της λοίμωξης COVID-19.
Σύμφωνα με την Von der Layen, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την ενημέρωσε ότι η έγκριση του εμβολίουPfizer/BioNTech θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2020.
«Η Κομισιόν διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με την Moderna & Novavax.
Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για να κρατάμε τους πολίτες ενήμερους για τον εμβολιασμό και την ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η Von der Layen.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το AFP, η επικεφαλής της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει δύο εμβόλια το 2020.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε μόλις 17 λεπτά
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη 19/11για την επίλυση διπλωματικής διαμάχης με Πολωνία και Ουγγαρία για να ξεκλειδώσουν το κοινοιτικό προϋπολογισμό με στόχο να ενισχύσουν την οικονομίας της ΕΕ από τι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα του κράτους δικαίου, μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, το οποίο τορπίλισε το πακέτο του προϋπολογισμού, απειλώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρώτα τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου C. Michell και στη συνέχεια η Α. Merkel.
Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι V. Orban και Mateusz Morawiecki.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και στη συνέχεια οι «27» πέρασαν στο ζήτημα της πανδημίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα rapid tests, η κοινή προσέγγιση σχετικά με την άρση των περιορισμών, αλλά και οι συμφωνίες για τα εμβόλια.
Οι «27» επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωναϊού και συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια κοινή Ευρωπαική προσέγγιση σχετικά με τα rapid tests, όπως ανέφερε ο C. Michell μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Χωρίς αποτέλεσμα οι επόμενες Σύνοδοι
Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια εξέλιξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία - πιστεύοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ - ενώ άλλες φαίνεται να έχουν λιγότερη όρεξη για αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, υπήρχε τουλάχιστον μία υπόδειξη ενός δυνητικού συμβιβασμού.
Ο Hahn, ο επίτροπος προϋπολογισμού, μίλησε για μια «εγγύηση» αντικειμενικότητας στον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού κράτους δικαίου.
Απευθυνόμενος σε χώρες που είναι απρόθυμες να αποδεχθούν τη συμφωνία, ο Hahn είπε ότι «η Επιτροπή όχι μόνο θα κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά εγγυάται - σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη εφαρμογής αυτού του μέσου με την προϋπόθεση της προστασίας του προϋπολογισμού - ότι θα εφαρμόσουμε τα υψηλότερα αντικειμενικά πρότυπα "
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποια εγγύηση θα ήταν αρκετή για τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.
Εν τω μεταξύ, η πίεση αυξάνεται για συμφωνία σύντομα, με έναν διπλωμάτη να σημειώνει ότι «το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [που έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου] θα μπορούσε να είναι πολύ καθυστερημένο» για μια συμφωνία.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων 2020
To όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.
Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Δοκιμάζεται η Ευρώπη
Ουγγαρία και Πολωνία δοκιμάζουν την υπομονή της Ευρώπης, αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Αλλά δοκιμάζουν και την επιβίωσή της από μια πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημίατου κορωνοϊού, αναφέρει νέα ανάλυση του Politico.
Οι δύο χώρες εμποδίζουν την πρόοδο στην ολοκλήρωση του πακέτου της ανάκαμψης, λόγω της αντίθεσής τους σε έναν νέο μηχανισμό που θα επέτρεπε στην ΕΕ να διακόψει τα κεφάλαια σε χώρες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.
Το μπλοκ από τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία άφησε το μπλοκ των 27 μελών σε αδιέξοδο, χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός - και το ιστορικό ταμείο των 750 δισ. ευρώ που ήταν η απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε αναστολή.
Ο νέος επταετής προϋπολογισμός των 1,074 τρισ. ευρώ της ΕΕ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, έχει επίσης καθυστερήσει.
Τόσο ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός όσο και η λεγόμενη απόφαση για τους ιδίους πόρους - προϋπόθεση για το μπλοκ να δανειστεί χρήματα για το ταμείο Ανάκαμψης - απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Eurasia: Ακόμα και με συμφωνία τον Δεκέμβριο, η εκταμίευση δεν θα γίνει πριν το γ' 3μηνο του 2021
Το βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία καθυστερεί ακόμα περισσότερο την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τα συνέπεια την εκταμίευση των πολυαναμενόμενων κεφαλαίων προς τα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group στο καλύτερο σενάριο, τα κεφάλια δεν θα εκταμιευθεί πριν το γ' τρίμηνο του 2021.
«Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για το πότε τα κεφάλαια καταλήξουν στα ευάλωτα κράτη-μέλη, το νωρίτερο το γ' τρίμηνο του 2021» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τα κεφάλαια θα ήταν διαθέσιμα από τον Ιανουάριο.
«Οι χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης έχουν δεχθεί πλήγμα, προσπαθούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους πληθυσμούς τους.
Οι αδύναμες χρηματοοικονομικές θέσεις τους, τις ανάγκασαν να ζητήσουν στήριξη από την Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC.
Το πακέτο στήριξης είναι συνδυασμός ενός επταετούς προϋπολογισμού 1,074 τρισ. ευρώ και ενός επιπλέον μαξιλαριού 750 δισ. ευρώ (θα αντληθούν από τις αγορές).
Το τελευταίο θα διαιρεθεί σε 390 δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία αναμένεται να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από το σχέδιο.
«Ζητώ από όλους στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δεν είναι ώρα για βέτο αλλά για άμεση δράση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης» επισημαίνει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Michael Roth.
«Οι λαοί μας θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για έναν αποκλεισμό», πρόσθεσε.
Το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το veto στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης
Το κατώτερο σώμα του κοινοβουλίου της Πολωνίας ψήφισε σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού της χώρας για veto σχετικά με το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2021/27.’
Η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό για την επόμενη 7ετία, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει ρήτρα ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά.
Για το ζήτημα αυτό οι εθνικιστές της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 236 υπέρ και 209 κατά και μία αποχή, «θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις», όπως έγραψε στο Twitter ο Sebastian Kaleta, μέλος ενός από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Miller ευχαρίστησε τους βουλευτές για την υποστήριξή τους.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα επιτρέψει στην πολωνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μια λύση», υποστήριξε στο Reuters.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το veto της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με το σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ που προορίζεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν το θέμα να επιλυθεί αυτή την εβδομάδα.
Ο Miller δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί μια αποδεκτή πρόταση για την Πολωνία και είναι απίθανο να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ηγετών της ΕΕ.
Το προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι η Κάτω Βουλή «εκτιμά το γεγονός ότι οι Πολωνοί εκπρόσωποι έχουν εμποδίσει την περαιτέρω παρέμβαση για τη δέσμη των δημοσιονομικών λύσεων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών