Σε τακτικό ελιγμό προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες επιπτώσεις από ενδεχόμενες κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας των παράνομων ερευνών που διεξάγει στο Ανατολικό Αιγαίο προχώρησε στις 20 Νοεμβρίου η Τουρκία, η οποία ενέκρινε τη δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.
Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν το πρωί της Παρασκευής (20/11) από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και λίαν συντόμως αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.
Σύμφωνα την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες «τιμωρητικές» δράσεις.
Οι δράσεις αυτές αφορούν κυρώσεις απο την ΕΕ για παράνομες έρευνες στη Ανατολική Μεσόγειο τις οποίες προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel με τις χθεσινές της δηλώσεις όπου ανέφερε ότι αυτές διεξάγονται σε «αμφισβητούμενη περιοχή».
Το τουρκικό ενδιαφέρον για την αναζήτηση ενεργειακών κοιτασμάτων ειναι μεγάλο, άλλωστε, ο ίδιος ο Erdogan, πολύ πρόσφατα, ανακοίνωσε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μ’ αυτή την κίνηση, πάντως, ακόμη και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τουρκικές ενεργειακές εταιρείες θα είναι ικανές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η έδρα τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό και, ως εκ τούτου, δεν θα αντιμετωπίζονται επισήμως ως τουρκικές.
Merkel: Σε «αμφισβητούμενη περιοχή» οι τουρκικές έρευνες
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την εξερεύνηση φυσικού αερίου σε "αμφισβητούμενη περιοχή" στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, δήλωσε στις η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μετά το πέρας της Συνοδου Κορυφής στις 19 Ιανουαρίου.
Η δήλωση της Merkel περί αμφισβητούμενης περιοχής θα προκαλέσει εκ νέου... αντιδράσεις, καθώς ως γνωστό η περιοχή έρευνας του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είναι ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία....
«Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα το επιθυμούσαμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με ηγέτες της ΕΕ αργά την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020.
Η γερμανική προεδρία έχει δώσει προθεσμία στην Τουρκία να σταματίσει την προκλητική της στάση έως το Δεκέμβριο καθώς οι προσπάθειες της για έναρξη ελληνο-τουρκικού διαλόγου για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες δεν ευοδώθηκαν.
Heiko Maas: H Τουρκία έχει πολλές επιλογές.... έρχονται κυρώσεις
Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές για να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas στις 19 Νοεμβρίου.
Εάν δεν ληφθούν θετικά μέτρα έως τον Δεκέμβριο, οι κυρώσεις θα τεθούν επί τάπητος.
Θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με επέκταση των κυρώσεων, εφόσον συνεχίσει τις ερευντικές δραστηριότητας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Γι αυτό δεν αποκλείεται εντός του Δεκεμβρίου, όταν και εκπνεύσει η σχετική προθεσμία των Βρυξελλών προς την Τουρκία, να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις εις βάρος της Άγκυρας.
πενθυμίζεται ότι η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της γειτονικής χώρας, με αφορμή το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Σχόλια αναγνωστών