Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η φορολόγηση των «ψηφιακών γιγάντων» προτεραιότητα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση Biden

tags :
Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η φορολόγηση των «ψηφιακών γιγάντων» προτεραιότητα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση Biden
Στόχος η επίτευξη συναίνεσης στο επίπεδο του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire
Τη στρατηγική για άσκηση πίεσης προς την νέα αμερικανική κυβέρνηση του Joe Biden προκειμένου να υποστηρίξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το πλαίσιο για την αναθεώρηση της διεθνούς φορολογίας των ψηφιακών εταιρειών ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire κατά πρώτες επαφές του με το νέο επιτελείο του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
«Ελπίζω πραγματικά ότι η νέα κυβέρνηση του Biden θα σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Bloomberg.
«Μία σημαντική ευκαιρία να σημειωθεί αυτό το νέο ξεκίνημα θα ήταν η επίτευξη συναίνεσης σε επίπεδο ΟΟΣΑ έως τις αρχές του 2021 για τον ζήτημα της φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών», δήλωσε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει επίσης για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι GAFA ή Τέσσερις Μεγάλοι (Big Four) της ψηφιακής οικονομίας Amazon, Apple, Google, Facebook και Microsoft κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα «φορολογικής βελτιστοποίησης» στην Ευρώπη, μεταφέροντας κέρδη και τζίρους από τη χώρα που τα αποκομίζουν σε άλλη με σκοπό να εκμεταλλευθούν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

«Είναι υπερκράτος»

Το ζήτημα του αγώνα εναντίον των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας είναι ένα ζήτημα που δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι επίσης πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό» είχε δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στις αρχές του μήνα (4 Νοεμβρίου).
Οι γιγάντιες εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας είναι εξίσου ισχυρές με τα κράτη και είναι «αντίπαλοι» αυτών των τελευταίων, δήλωσε Le Maire, ο οποίος θέλει να τις φορολογήσει όσο φορολογεί και τις γαλλικές επιχειρήσεις.
«Οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας είναι σήμερα οι αντίπαλοι των κρατών», δήλωσε ο Le Maire και αναφερόμενος κυρίως στην Amazon, αλλά και στις Facebook, Google, Apple και Twitter.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα (…) είναι η ανάδυση των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίοι είναι εξίσου ισχυροί με τα κράτη, εξίσου ισχυροί οικονομικά, εξίσου ισχυροί τεχνολογικά, εξίσου ισχυροί σε εμπορικούς όρους», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.
Ο ίδιος υπενθύμισε τη μάχη του «για να φορολογηθούν αυτοί οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας στο ίδιο επίπεδο με τις γαλλικές επιχειρήσεις», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στον στόχο αυτόν «πήρε πλέον τη σκυτάλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Τη μάχη αυτή, θα την κερδίσουμε», διαβεβαίωσε ο Le Maire, για τον οποίο «το ζήτημα του αγώνα εναντίον των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας είναι ένα ζήτημα που δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι επίσης πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό».
Να σημειωθεί ότι 137 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απέτυχαν τον Οκτώβριο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας πριν από το τέλος του 2020, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις συζητήσεις.
Ο Le Maire είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση την ερχόμενη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης