Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Χειρότερη η αμερικανική οικονομία αν δεν υπήρχε το πακέτο στήριξης Ομπάμα”

“Χειρότερη η αμερικανική οικονομία αν δεν υπήρχε το πακέτο στήριξης Ομπάμα”
Το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 814 δισ. δολ. που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Ομπάμα στις αρχές του 2009 ενίσχυσε την ανάπτυξη κατά 4,5% κρατώντας το δείκτη της ανεργίας κάτω από το 10%. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου σήμερα.
Η έκθεση αυτή συντάχθηκε εν όσο στο Κογκρέσο επικρατεί έντονη διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το κατά πόσο χρησίμευσε στην οικονομία το πακέτο ππου δόθηκε και κόστισε τόσο πολύ στους φορολογούμενους. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εάν δεν υπήρχε αυτό το πακέτο, τότε οι ρυθμοί της ανάπτυξης το 2010 θα ήταν πολύ χαμηλότεροι κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Επιπλέον, ο δείκτης της ανεργίας φαίνεται να έχει περιοριστεί κατά 0,7% έως 1,8%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και οι αναλυτές της Moody΄s, σύμφωνα με μελέτη που είχαν εκπονήσει, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της παρούσας κρίσης θα ήταν καταστροφικές και ανάλογες με εκείνες της Μεγάλης Υφεσης του 1930, εάν η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει τα γιγάντια προγράμματα στήριξης.
Χάρη σε στατιστικές εκτιμήσεις, οι ερευνητές της Moody's υπολόγισαν ότι η οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιζόταν και το 2011, με την ανεργία να κορυφώνεται στο 16,5%, αντί του περσινού ανώτατου ποσοστού των 10,1%. Επιπλέον, το αμερικανικό ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 7,4% το 2009 και κατά 3,7% το 2010, δημιουργώντας αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «υποχώρηση από την κορυφή έως τον πυθμένα» της τάξης του 12%. «Ο αρνητικός πληθωρισμός και η υποχώρηση των μισθών για το 2009 και 2010 εμφάνιζε στοιχεία της Μεγάλης Υφεσης του 1930», αναφέρει η μελέτη της επιστημονικής ομάδας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης