Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί σε Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη – Στους 284.000 οι νεκροί

tags :
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί σε Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη – Στους 284.000 οι νεκροί
Ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία – Νέα έξαρση αναμένει ο Fauci
Στον απόλυτο εφιάλτη έχει εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί αγγίζουν τους 284.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια.
Και ενώ καθημερινά καταγράφονται περίπου 200.000 κρούσματα και 1.500 θάνατοι, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci αναμένει περαιτέρω έξαρση κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει, δεν έχει φανεί ακόμα στο σύστημα η επίδραση που είχε ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών στην επιδημία.
Την ίδια στιγμή, πάντως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 102.000, με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να προειδοποιούν πως ο κρύος καιρός και η συμπεριφορά των πολιτών είναι οι κύριοι παράγοντες της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πολλές Πολιτείες ανακοινώνουν έναν ακόμα γύρο περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις των πολιτών σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Στην Καλιφόρνια, περίπου 33 εκατομμύρια πολίτες είναι και πάλι αντιμέτωποι με σκληρούς περιορισμούς, καθώς εστιατόρια, κομμωτήρια και παιδότοποι έκλεισαν, η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων γίνεται υπό αυστηρούς όρους ενώ κάποια σχολεία παραμένουν ανοιχτά.
Αλλά και στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo απείλησε με το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, αν και απέκλεισε τουλάχιστον μέχρι στιγμής ένα ευρύ κλείσιμο επιχειρήσεων όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.

Πέμπτη 10/12 ή Παρασκευή 11/12 οι εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ επιταχύνεται η διαδικασία έναρξης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι αμέσως μετά την πιθανολογούμενη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, με την έγκριση του εμβολίου στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
«Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου.
Έτσι το σχεδιάσαμε.
Εάν το εμβόλιο εγκριθεί στις 10/12 ή στις 11/12, το λεπτό που έχει εγκριθεί, οι αποστολές θα ξεκινήσουν.
Θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φτάσουν εκεί που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιοι στις πολιτείες να τους στείλουμε εμβόλια.
Και μέσα, θα έλεγα, σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδεχομένως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοσοποίηση» ανέφερε σε δηλώσεις του στην Boston Herald ο επίκεφαλής της Operation Warp Speed.

Εκτελεστικό διάταγμα Trump για να εξασφαλίσει προτεραιότητα των ΗΠΑ στα εμβόλια

Με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού ο πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει ότι τα σκευάσματα που θα παράγονται, θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Η κυβέρνηση Trump είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι από τους Αμερικάνους το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.
Δεν είναι καθαρό το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Trump, έναν περίπου μήνα προτού ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden.
Ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που έχει διευκρινίσει ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης