Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Το 2ο κύμα του κορωνοϊού απειλεί τη δέσμευση για λιτότητα, υψηλότερα επιτόκια

Τουρκία: Το 2ο κύμα του κορωνοϊού απειλεί τη δέσμευση για λιτότητα, υψηλότερα επιτόκια
Ο Erdogan βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις
Η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού και η προοπτική μίας νέας οικονομικής ύφεσης θα μπορούσαν να «δοκιμάσουν» την απρόθυμη αποδοχή υψηλότερων επιτοκίων από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και την ανάγκη για μεγαλύτερη λιτότητα.
Όπως σημειώνει το Reuters, ήδη τα καταγεγραμμένα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν οδηγήσει σε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και σε περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πλήττοντας τον τουρισμό και πολλούς άλλους τομείς που αγωνίζονται κόντρα στον διψήφιο πληθωρισμό, με την ανησυχία για ύφεση να εντείνεται.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις

Ο Erdogan βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζυγίζουν και οι δύο οικονομικές κυρώσεις, τόσο για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για τους ρωσικούς S-400.
«Απομένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόσφατη αυστηρότερη οικονομική πολιτική, στην περίπτωση που η ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο Yesenn El-Radhi, επικεφαλής αναλυτής της Capital Intelligence Ratings.
Τον περασμένο μήνα, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες στο 15%, ενθαρρύνοντας τους ξένους επενδυτές.
Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε άνοδο, αλλά αναμένεταιπεραιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι η λίρα παραμένει χαμηλότερα κατά 24% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Lutfi Elvan δεσμεύθηκε για δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τη σταθερότητα των τιμών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Erdogan και η οικονομική του ομάδα θα παραμείνουν πιστοί στην οικονομική τους πολιτική, ευελπιστόντας - όπως οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο - σε μία ταχεία διάθεση των εμβολίων κατά της Covid - 19 τις επόμενες εβδομάδες, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη έως τον Απρίλιο.
Η Deutsche Bank προέβλεψε αύξηση του επιτοκίου αυτόν τον μήνα και στις αρχές του επόμενου έτους στο 17,5%.
Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται την επανάληψη του 2018, όταν ο Εrdogan - που αντιστάθηκε στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας την οικονομική ορθοδοξία που προκαλεί τον πληθωρισμό - υποστήριξε μια αύξηση των επιτοκίων στο 24%.
Η προηγούμενη απόδοσή του, δήλωσε ο Wolfango Piccoli της Teneo, «υπονόμευσε σημαντικά την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται την αλληλένδετη δημόσια υγεία και την οικονομική κρίση».
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 14% τον προηγούμενο μήνα και η λίρα Τουρκίας παραμένει μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες αποδόσεις, όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης