Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒοΕ: Σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

ΒοΕ: Σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Το σχέδιο του επικεφαλής της Bank of England Andrew Bailey για την προστασία των χρηματοπιστωτικών αγορών
Σε ετοιμότητα να διατηρήσει αδιάκοπη της ροή του δανεισμού στην οικονομία από το τραπεζικό  σύστημα και το 2021 δηλώνει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου,  καθώς η Βρετανία βρίσκεται  αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας και τις αναταράξεις στις αγορές εξαιτίας του ενδεχομένου σημαντικών ανατροπών στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής της BoE Andrew Bailey δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές που έχει όσον αφορά την άσκηση της πολιτικής προκειμένου να μετριάσει τους κινδύνους από ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου και ότι ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Ποια όπλα διαθέτει η Τράπεζα της Αγγλίας στο οπλοστάσιό της; Η απάντηση είναι πολλά.
Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας, όπως κάναμε και τον Μάρτιο, εάν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση », δήλωσε ο Bailey σε συνέντευξη Τύπου.
Η BoE αύξησε τις «ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά στην αρχή της πανδημίας, διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και προχώρησε στην επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Αγορά παραγώγων 

Τυχόν αναταράξεις στην αγορά δεν θα αποτελούσαν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά ο Bailey προειδοποίησε ότι ορισμένοι πελάτες από κράτη-μέλη της ΕΕ ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στις βρετανικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επειδή η ΕΕ δεν είχε λάβει σχετικά μέτρα ώστε να είναι ανοικτή η πρόσβαση στις πλατφόρμες.
«Υπάρχει όριο σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Bailey.
Η αστάθεια στην αγορά θα μπορούσε να ενταθεί κυρίως στην αγορά παραγώγων και κυρίως όσους δεν έχουν προετοιμασθεί να διαπραγματευτούν με όσους προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ είτε από αλλά μέρη που είναι αναγνωρισμένα στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της BoE.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αναταράξεων», σημείωσε.
Ο Bailey επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να είναι ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι προέβλεπαν ορισμένοι κατά τη στιγμή του δημοψηφίσματος Brexit του 2016.
«Το σύστημα έχει ανθεκτικότητα», κατέληξε
Η BoE επανέλαβε επίσης ότι δεν θα χαλαρώσει τα κανινιστικά της πρότυπα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών μετά το Brexit.
Ωστόσο, σκοπεύει να επανεξετάσει τα όρια του ενυπόθηκου δανεισμού, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2014, για να διαπιστώσει εάν ήταν ακόμη κατάλληλα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακριβό μου Brexit...

Κατά μέσον όρο, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βρετανία θα ακριβύνουν κατά 3,1% λόγω δασμών και κατά 1,4% λόγω «μη δασμολογικών εμποδίων», όπως υπολόγισε το Economics της Οξφόρδης.
Πίσω από αυτά κρύβονται μεγάλες διαφορές ανά προϊόν. Γιατί εάν πρόκειται για αυτοκίνητα ή αγροτικά προϊόντα, οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και 10%, για γαλακτοκομικά μέχρι και 36%.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος συμφωνήθηκε μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ να μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο. Χωρίς το City του Λονδίνου – αντίληψη που φαίνεται να έχει παγιωθεί και στις δύο πλευρές – η κατάσταση σε αυτόν τον κλάδο προδιαγράφεται με μελανά χρώματα.
Αλλά ανεξαρτήτως αυτού, το οικονομικό διακύβευμα από το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιο.
Το 2019 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών άγγιξε τα 500 δισ. ευρώ.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία ανήλθαν στα 79 δισ. ευρώ.
΄Ήταν ο 5ος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.
Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια βρίσκονταν στην 3η θέση. Κι αυτό απότοκο του Brexit, πριν καν ολοκληρωθεί. Και κάπως έτσι θα συνεχιστεί η κατάσταση.
Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι παρατηρητές.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου οι βρετανικές βιομηχανίες εισάγουν πολλά ημικατεργασμένα προϊόντα από την ΕΕ, για τα οποία δεν διαθέτουν πολλές εναλλακτικές.
Είναι ακόμη ένας λόγος για τις επαπειλούμενες αυξήσεις τιμών στη Βρετανία.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Euler-Hermes προβλέπει αύξηση τιμών στα εισαγόμενα κατά 15%.
Ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει γύρω στο 5% και η λίρα να υποτιμηθεί κατά 10%.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια, όπως παρατηρεί η εφημερίδα Bild, να γίνει ακριβότερος για τους Βρετανούς ο δανεισμός από πακέτα διάσωσης.

Συρρίκνωση της οικονομίας

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη υπηρεσία για θέματα προϋπολογισμού QBR, στο Λονδίνο η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 11.3%.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, θα φτάσει το 13,3%.
Ακόμη πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Μεσοπρόθεσμα η βρετανική οικονομία θα αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό γύρω στο 3,5% ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας με την ΕΕ.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία από 1ης Ιανουαρίου, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μέσα σε δύο χρόνια η ύφεση θα φτάσει ένα μείον της τάξης του 5%.
Δεν είναι ρόδινες οι προοπτικές για τη Βρετανία.

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης