Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Παράταση του μερικού lockdown έως 7/1 - Κλειστά Θέατρα, Μουσεία και εστίαση

Γαλλία: Παράταση του μερικού lockdown έως 7/1 - Κλειστά Θέατρα, Μουσεία και εστίαση
Οι άνθρωποι του Πολιτισμού ξεσηκώθηκαν εκτός από τον σκηνοθέτη Mathieu Kassovitz που συμφωνεί με τα μέτρα
Δεν απέδωσαν τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, με την κυβέρνηση Macron να ανακοινώνει συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους Μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης κλειστά και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
«Θα επανεκτιμήσουμε και θα αναλύσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς ο κόσμος του πολιτισμού είχε ήδη οργανωθεί για το επικείμενο άνοιγμα.
Η ανακοίνωση εξαγρίωσε πολλούς που κατηγορούν τη γαλλική κυβέρνηση πως «προτιμά το εμπόριο από τον πολιτισμό».
«Δεν έχουν καν μπει στον κόπο να μιλήσουν μαζί μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Nicola De Bourg, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων (Syndeac). «Ενημερωθήκαμε πέντε μέρες νωρίτερα για αυτήν την απόφαση. Όλη η δουλειά που έχουμε κάνει ήταν άδικος κόπος».
Ο De Bourg που διευθύνει το Théâtre la Vignette στο Μονπελιέ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία: «Οι χώροι του πολιτισμού, τα σινεμά, τα θέατρα, σέβονται τις οδηγίες προφύλαξης. Αντιθέτως, καθημερινά οι άνθρωποι στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Εθνική Ομοσπονδία Γαλλικών Κινηματογράφων (FNCF). O Marc Olivier Sebbag, γενικός εκπρόσωπος του FNCF επεσήμανε πως είναι παράλογο να απαγορεύεται το άνοιγμα των καλλιτεχνικών χώρων, ενώ δεν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα προστασίας στα καταστήματα και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Διαφωνεί ο σκηνοθέτης Mathieu Kassovitz - Δείτε ταινίες στην τηλεόραση

«Τηρούμε όλους τους κανόνες. Η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη, δεν υπήρξαν μολύνσεις σε θέατρα ή κινηματογράφους. Θα βρουν απέναντί τους όλη την κοινότητα του Πολιτισμού», προειδοποίησε.
Ομοίως και η εταιρεία διανομής Le Pacte, δημοσίευσε στο twitter βίντεο με πολίτες συνωστισμένους σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εμπορικά κέντρα, έχοντας ως μήνυμα «Ανοίξτε τους κινηματογράφους μας».
«Μας παγίδευσαν μία φορά, δεν θα τα καταφέρουν και δεύτερη», αντέδρασε ο Bertrand Taman, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Θεάτρων. «Κανένας δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ για πρόβες και στήσιμο παραστάσεων που δεν πρόκειται να ανέβουν καν».
Μόνο Mathieu Kassovitz, σκηνοθέτης της Αμελί και του Μίσους, φάνηκε να συμφωνεί με τα μέτρα: «Δεν χρειαζόμαστε ανοιχτούς αυτούς τους χώρους τώρα. Δείτε ταινίες στην τηλεόραση», δήλωσε, προκαλώντας τον θυμό των συναδέλφων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης