Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα ποίημα του Tayyip Erdogan προκαλεί σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ιράν – Τουρκίας

Ένα ποίημα του Tayyip Erdogan προκαλεί σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ιράν – Τουρκίας
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Ιρανός πρέσβης στην Άγκυρα ενώ η τουρκική ηγεσία καταδίκασε την επιθετική στάση της Τεχεράνης έναντι του Erdogan
Διπλωματική κρίση προκλήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράν με αφορμή το ποίημα που απήγγειλε ο Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια τελετής στο Αζερμπαϊτζάν.  
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Ιρανός πρέσβης στην Άγκυρα ενώ η τουρκική ηγεσία καταδίκασε την επιθετική στάση της Τεχεράνης έναντι του Erdogan.
«Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια του Ιράν να πυροδοτήσει τεχνητές εντάσεις για ένα ποίημα που ο πρόεδρος απήγγειλε στην παρέλαση της νίκης στο Μπακού, η οποία πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την απελευθέρωση των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την κατοχή της Αρμενίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απαρχή της έντασης το ποίημα

Το ποίημα που απήγγειλε ο πρόεδρος αντικατοπτρίζει τη «συναισθηματική εμπειρία ενός τραυματισμένου λαού» λόγω της κατοχής της Αρμενίας, συνέχισε, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν αναφορές στο Ιράν ή σε καμία άλλη χώρα για το θέμα αυτό.
Η κοινή χρήση ενός χάρτη του Ιράν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Safavid (1501-1722) από τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών Mohammad-Javad Azari Jahromi κλιμάκωσε περαιτέρω την αντι-τουρκική εκστρατεία, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.
Τονίζει δε ότι μια τέτοια κίνηση είναι επιζήμια για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

Η εδαφική ακεραιότητα του Ιράν

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιου είδους αξιώσεις για το κυρίαρχο έδαφος της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», ανέφερε η δήλωση.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Javad Zarif είχε υποστηρίξει σε ανάρτηση του στο Twitter ότι το ποίημα που απήγγειλε ο  Erdogan βάζει στο στόχαστρο την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν.
Ο Erdogan απήγγειλε ένα ποίημα των Αζέρων του Ιράν που περιγράφει τη διαίρεση των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Ρωσίας και Ιράν τον 19ο αιώνα.
Η Τεχεράνη εμφανίστηκε ανήσυχη ότι οι στίχοι αυτοί θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταξύ της αζερικής μειονότητας του Ιράν.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης