Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε lockdown o πλανήτης τα Χριστούγεννα λόγω covid - Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιφυλακτικοί για τα εμβόλια - Σε ποιές χώρες ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Σε lockdown o πλανήτης τα Χριστούγεννα λόγω covid - Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιφυλακτικοί για τα εμβόλια - Σε ποιές χώρες ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Ένα βήμα πριν το γενικό lockdown η Γερμανία, παράταση των μέτρων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης
Χριστούγεννα εν μέσω lockdown θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με την Ευρώπη να παρατείνει τα lockdown, για να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων και τις ΗΠΑ, να κάνουν αγώνα δρόμου για να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν το τέλος του 2020.
Το κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους εμβολιασμούς με ένα σημαντικό ποσοστό να δηλώνει ότι δεν θα το κάνει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλές.

Γερμανία: Γενικευμένο lockdown απο 16/12 έως τις 10/1 - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Σε γενικευμένο lockdown μπαίνει οριστικά πλέον η Γερμανία από την Τετάρτη 16/12 ως και τις 10/1/2021 μετά την ανακοίνωση της A. Merkel.
Όπως διευκρίνισε η γερμανίδα καγκελάριος το μέτρο θα κλείσει όλα τα  καταστήματα τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης ενώ έκανε έκκληση στους  εργοδότες να κλείσουν τα γραφεία αλλά και στα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι.
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το «χαλαρό» lockdown που υιοθέτησε έως σήμερα η χώρα δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Η Καγκελάριος συμφώνησε για το πακέτο των μέτρων με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων νωρίτερα σήμερα.  
«Υπάρχει άμεση ανάγκη για δράση», δήλωσε η Merkel μετά την σημερινή (13/12) τηλεδιάσκεψη. «Βλέπουμε αύξηση μολύνσεων και εκθετική άνοδο τις τελευταίες ημέρες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θρηνήσουμε πολλούς νεκρούς».
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας, Yens Span, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία για τους εμβολιασμούς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Βild, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου W. Schaeule, με επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, διατυπώνει το αίτημα οι 709 βουλευτές να εμβολιαστούν συντομότερα.

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Πάνω από 100 εκατ.  πολίτες θα εμβολιαστούν στο πρώτο τρίμηνο  του 2021

Ξεκίνησε την Κυριακή 13/12 η διανομή του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκη επιχειρήσεις διανομής εμβολίου που έχει γίνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν αργά το βράδυ της Παρασκευής (11/12) για χρήση το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία (US Marshals Service) θα συνοδεύσει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας τα φορτία από το εργοστάσιο μέχρι τον τελικό προορισμό τους.
«Περάσαμε μήνες συζητώντας με αξιωματούχους της Operation Warp Speed (Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός) και με πελάτες μας στον υγειονομικό τομέα για την αποτελεσματική επιμελητειακή υποστήριξη του εμβολιασμού και ήρθε η ώρα για να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της UPS Healthcare.
Πάντως, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχουν εμβολιάσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο κατά της covid-19, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 13/12 ο επικεφαλής του προγράμματος των ΗΠΑ για τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
"Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε εμβολιάσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους", ανέφερε  ο δρ. Moncef Slaoui,  επικεφαλής της αμερικανικής Επιχείρησης Warp Speed,  σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ο Moncef Slaoui ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν διανεμηθεί περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και άλλες 50 με 80 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και ο ίδιος αριθμός τον Φεβρουάριο.
Το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για τον κάθε εμβολιαζόμενο. 

Πώς θα γίνει η «επιχείρηση εμβόλιο»

Τα πακέτα της Pfizer, με ξηρό πάγο για να παραμένουν στην κατάλληλη θερμοκρασία, περιέχουν μέχρι 4.875 δόσεις και κατά το πρώτο στάδιο του ταξιδιού τους θα μεταφερθούν, από το Καλαμαζού, σε αεροπλάνα που περιμένουν εκεί κοντά.
Εργάτες θα φορτώσουν τα εμβόλια στα αεροσκάφη, που θα τα μεταφέρουν στους κόμβους αεροπορικών φορτίων της United Parcel Service ή της FedEx, στο Λούισβιλ του Κεντάκι και στο Μέμφις του Τενεσί αντιστοίχως.
Από εκεί θα μεταφερθούν με φορτηγά η αεροπορικώς σε εγκαταστάσεις κοντά στα 145 σημεία στις ΗΠΑ, όπου έχει προγραμματισθεί να παραληφθούν οι πρώτες δόσεις. Διανομείς της UPS και της FedEx, οι οποίοι μπορεί επίσης να μεταφέρουν δώρα για τις γιορτές και άλλα πακέτα, θα παραδώσουν πολλές από τις «βαλίτσες» αύριο, Δευτέρα, σε υγειονομικό προσωπικό. Το φορτίο αυτό είναι το πρώτο από τα τρία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν
Εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται στους 70 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Οι UPS και FedEx δίνουν στο εμβόλιο πρώτη προτεραιότητα, έχοντας κρατήσει χώρο γι' αυτό σε αεροπλάνα και φορτηγά σε μια περίοδο που η πανδημία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, που συνδέεται με τις γιορτές του τέλους της χρονιάς, δημιουργούν περισσότερη ζήτηση για μεταφορές απ' όση μπορούν να διαχειριστούν οι εταιρείες μεταφορών. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν πείρα στη διαχείριση ευαίσθητων ιατρικών προϊόντων και θα παρακολουθούν κάθε φορτίο σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του.

Αναποφάσιστοι οι Αμερικανοί για το εμβόλιο

Κι ενώ, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστηρίζει πως η απόφαση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της FDA είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει πως «οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία των Αμερικάνων λαμβάνονται εκτός της σφαίρας της πολιτικής», δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει το 35% των γυναικών «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, άνοδος 9 μονάδων σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, όταν ακόμη τα εμβόλια ήταν σε φάση ανάπτυξης.
Το 55% των γυναικών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί, μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο.
Στο μεταξύ το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Συνολικά το 61% των Αμερικανών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό, μείωση 4 μονάδων.
Στην πρόσφατη έρευνα καταγράφηκε επίσης μεγάλη μείωση στον αριθμό των γονέων που θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους κατά της covid-19, 53% έναντι 62% τον Μάιο.

Αρνητικοί στο εμβόλιο οι Ευρωπαίοι

Σύμφωνα με τον Economist, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων εμφανίζονται από απρόθυμοι έως κατηγορηματικά αντίθετοι στο να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Παρά τις έως τώρα κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν και αυτές οι αντιεμβολιαστικές απόψεις μπορεί να φέρουν προσκόμματα στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19m.
Μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Ipsos Mori, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) -ένα μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο Ευρωπαίο- δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να εμβολιασθούν, το ίδιο και πάνω από το 40% των Πολωνών και Ούγγρων.
Βέβαια, οι αμφισβητίες των εμβολίων υπάρχουν από τότε που υπάρχουν και τα εμβόλια.
Ενδεικτικά, ο Βολταίρος είχε απελπιστεί με την απροθυμία των συμπατριωτών του να δοκιμάσουν τους πρώτους στοιχειώδεις εμβολιασμούς, που ήδη είχαν γίνει συνήθεια στην Αγγλία. Όπως έγραψε, στα μάτια των Γάλλων οι 'Αγγλοι ήταν ανόητοι και τρελοί που εμβολιάζονταν.
Όμως ακόμη και στην πιο λογική Αγγλία ξέσπασαν ταραχές τον 19ο αιώνα, όταν η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς.
 
Ισχυρό το κίνημα κατά του εμβολίου στη Γαλλία

Οι σημερινοί παθιασμένοι και συνωμοσιολόγοι αντιεμβολιαστές που διακηρύσσουν στο Facebook ότι ο Bill Gates θέλει να βάλει μέσω του εμβολίου τσιπάκι στο σώμα όλων των ανθρώπων, είναι κληρονόμοι εκείνων, οι οποίοι τον 19ο αιώνα κυκλοφορούσαν φυλλάδια που διακήρυσσαν ότι όποιος κάνει το εμβόλιο, θα βγάλει…κέρατα (πιθανώς του Εωσφόρου!).
Όπως τονίζει ο Economist, "η Ευρώπη υπήρξε πάντα μια δημοκρατία των γραμμάτων. Δυστυχώς μερικές φορές έχει υπάρξει και μια δημοκρατία των παλαβών".
Τον 18ο και 19ο αιώνα οι αντιδράσεις ήσαν κυρίως θρησκευτικές (π.χ. η αρρώστια είναι θέλημα Θεού, συνεπώς τα εμβόλια παρεμβαίνουν στη θεϊκή τάξη), ενώ σήμερα είναι περισσότερο πολιτικές, καθώς υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην αντίσταση στα εμβόλια και στη ψήφο στα λαϊκιστικά κόμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο έφθασε έως τη συμμετοχή του στην εξουσία με καμπάνια, μεταξύ άλλων, ενάντια στα εμβόλια.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων είναι ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ, στους ειδικούς και γενικότερα στους υφιστάμενους θεσμούς.
 
Σενάρια συνωμοσιολογίας;

Όπως οι λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς έχουν στο στόχαστρο τον "Άνθρωπο του Νταβός", έτσι και οι αντιεμβολιασές φρίττουν για μια άλλη σκιώδη παγκόσμια ελίτ, τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Κάπως έτσι, επισημαίνει το περιοδικό, "η Ευρώπη γίνεται ολοένα περισσότερο μια παρανοϊκή ήπειρος, όπου τα μυαλά των ανθρώπων γεμίζουν με οράματα εχθρών, κατά κύριο λόγο φανταστικών".
Εκ των πραγμάτων, οι κυβερνήσεις νιώθουν ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά. Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Yens Span, "τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την εμπιστοσύνη, όσον αφορά τα εμβόλια".
Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τη Γαλλία, αισιοδοξούν ότι οι κάτοικοι της τελικά θα κάνουν ουρά για να εμβολιαστούν, καθώς είναι άλλο πράγμα να απορρίπτεις αντιδραστικά ένα εμβόλιο επειδή εξαίρει τις αρετές του ο πρόεδρος Macron και άλλο να απορρίπτεις ένα εμβόλιο που συνιστά ο οικογενειακός γιατρός σου. Οι πράξεις δεν συμβαδίζουν πάντα με τα λόγια, ιδίως στη Γαλλία.

Θετικοί στο εμβόλιο οι Ιταλοί

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ιταλία, όπου περιέργως οι ψηφοφόροι του Κινήματος Πέντε Αστέρων σήμερα δείχνουν διάθεση να κάνουν το εμβόλιο μεγαλύτερη ακόμη και από το μέσο Ιταλό. Φαίνεται πως ο τρόμος της πανδημίας στη χώρα τους έχει βάλει μυαλό σε αρκετούς.
Οι περιθωριακές απόψεις είναι πιθανότερο να εξαπλωθούν, όταν οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη στους ηγέτες τους.  
Και όπως υπογραμμίζει ο Economist, "το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ενάντια στις αντιεμβολιαστικές ανοησίες θα είναι οι κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού για την Covid-19 όσο γίνεται με πιο γρήγορο και ομαλό τρόπο, με τα ελάχιστα δυνατά λάθη".

Fauci: Το καλοκαίρι του 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα

Ωστόσο, ο Fauci επιμένει και επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2021» υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικάνοι θα σπεύσουν για να εμβολιαστούν.
Και τον χορό της πειθούς αμφισβητιών και αρνητών έχουν ριχθεί τρεις πρόεδροι: Barack Obama, Bill Clinton, George Bush, οι οποίοι δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν δημόσια, ενώ μόλις προχθές προστέθηκε στην «παρέα» τους και ο Fauci.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν έγινε γνωστό γιατί οι 4 επιστήμονες καταψήφισαν την έγκριση του εμβολίου, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενστάσεις τους οφείλονται στο ότι συμπεριλαμβάνονται στους εμβολιασμούς τα παιδιά 16 – 17 ετών, για τα οποία το ρίσκο από τον κορωνοϊό είναι αμελητέο.
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Alex Azar δηλωσε πάντως ότι «θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα».

Από τις 14/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί στον Καναδά

Θέμα ωρών όμως είναι οι εμβολιασμοί και στον Καναδά, όπου και αναμένονται σύντομα οι 30.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη 9/12 ο Καναδάς ενέκρινε το εν λόγω εμβόλιο
«Προς όλους τους Καναδούς:
Αν αισθάνεστε ανακούφιση και ελπίδα, δεν είσαστε μόνοι σας.
Αυτά είναι τα καλά νέα που χρειαζόμασταν όλοι.
Όμως να θυμάστε, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα μαζικό σχέδιο σε έναν μακρύ χειμώνα» είπε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Βάσει του προγραμματισμού, τα εμβόλια θα σταλούν σε 14 ειδικά κέντρα διανομής στον Καναδά ενώ στο σχέδιο διανομής τους θα συνδράμει και ο στρατός, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να φτάνουν στα κέντρα αυτά την Δευτέρα 14/12.
Ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως καθώς θα μπορεί να εμβολιάσει τον κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές.

Ιταλία: Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς

Στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των Ιταλών κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Domenico Arcuri, ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα.
Του μαζικούς εμβολιασμούς θα αναλάβουν 3.000 γιατροί και 12.000 νοσοκόμοι, ενώ οι πολίτες αναμένεται να εμβολιαστούν όχι μόνο σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (λυόμενα, κλειστά περίπτερα) και σε μεγάλα γυμναστήρια.
Μετά την πρώτη φάση, με τον εμβολιασμό των ευπαθών κατηγοριών, τα περίπτερα αυτά θα τοποθετηθούν σε όλες τις μεγάλες πλατείες των αστικών κέντρων της χώρας. Άμεση προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί σε 1.800.000 γιατρούς, νοσηλευτές, και ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.
Σύμβολο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ιταλία θα είναι ένα αγριολούλουδο, το ηρανθές, με σύνθημα "η Ιταλία ξαναγεννιέται μαζί με ένα λουλούδι".
Το στιλιζαρισμένο, μοβ λουλούδι σχεδίασε ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Tito Boeri, ο οποίος δήλωσε ότι "πρόκειται για ένα σύμβολο της Άνοιξης και της αναγέννησης της χώρας, μετά από αυτή την παρατεταμένη, σκοτεινή περίοδο".

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία

Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία όπου έως το τέλος της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί να χορηγηθούν οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Βάσει του προγραμματισμού προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock υποστήριξε ότι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί στα 73 νοσοκομεία σε όλη την χώρα.
Σημειώνεται πως ύστερα από περιστατικά αναφυλαξίας σε δύο άτομα που έκαναν το εμβόλιο, ο MHRA (ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων) συστήνει στους πολίτες που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας σε φάρμακο ή τροφή, να μην κάνουν το εμβόλιο.
Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, του οποίου η αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού ανέρχεται στο 96,2% μετά και την χορήγηση της β’ δόσης.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Sputnik V.

Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline

Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
 Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 71.854.345 και οι νεκροί σε 1.607.732
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 16.068.348 και σε νεκρούς με 297.843
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 181.123 και τρίτη σε κρούσματα με 6.880.127
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 143.019 και τέταρτο το Μεξικό με 113.704
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 64.123 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.629.699 και πέμπτη η Γαλλία με 2.419.079
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.835.952, έβδομη η Ιταλία με 1.825.775 και όγδοη η Τουρκία με 1.809.809.
- Ένατη η Ισπανία με 1.730. 575 και δέκατη η Αργεντινή με 1.494.602.
Image
Νότια Κορέα: Προς αυστηροποίηση τα περιοριστικά μέτρα
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Mun Jae-in προειδοποίησε σήμερα ότι οι περιορισμοί, που επιβάλλονται κατά της Covid-19, μπορεί να ενισχυθούν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων καταγράφηκε για δεύτερη ημέρα και η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα μολυνσεων.
Ο Mun προήδρευσε σήμερα, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, έκτακτης συνεδρίασης του Κεντρικού Επιτελείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και ζήτησε επαγρύπνηση και εντατική προσπάθεια για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
"Αν το ξέσπασμα δεν περιοριστεί τώρα, έχουμε φθάσει στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να εξετάσουμε την κλιμάκωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο τρίτο επίπεδο", δήλωσε αναφερόμενος στους αυστηρότερους περιορισμούς στο πλαίσιο του νοτιοκορεατικού συστήματος των πέντε επιπέδων.
Στη Σεούλ, όπου ζει περίπου ο μισός από τον πληθυσμό των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της Κορέας, βρίσκεται στο επίπεδο περιορισμών 2,5. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ανθρώπων ενώ τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες μετά τις 9 μ.μ..
Η Νότια Κορέα, μια χώρα που είχε επιτύχει αρχικά να ελέγξει την Covid-19, ανέφερε σήμερα 1.030 νέα κρούσματα, από 950 την προηγουμένη, που αυξάνουν τις συνολικές μολύνσεις σε 42.766 με 580 θανάτους.
Από τα νέα κρούσματα, 1.002 οφείλονταν σε τοπική μετάδοση, ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία.
"Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο", δήλωσε ο νοτιο κορεάτης πρόεδρος. "Είναι μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να αφιερώσουμε όλες τις δυνατότητές μας και τη διοικητική εξουσία μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού".
Οι περιορισμοί του επιπέδου 3 σημαίνουν ουσιαστικά ένα lockdown που θα επιβληθεί για πρώτη φορά στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, στα γραφεία των εταιρειών θα εργάζεται μόνο το απαραίτητο προσωπικό ενώ θα απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Καναδάς: Ραγδαία η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά έχουν καταγράψει ως εδώ 453.257 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 13.337 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί.
Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά, ο μέσος όρος των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα έφθασε τα 6.543.
Η πανδημία "θέτει τις ζωές αναρίθμητων Καναδών σε κίνδυνο", προκαλεί σοβαρή "διαταραχή στη λειτουργία" των δομών υγείας και εγείρει "προκλήσεις για τις περιοχές που δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση περίπλοκων υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης", τόνισε χθες η Theresa Tam, η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.
Το προηγούμενο επταήμερο, κατά μέσον όρο στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 2.900 ασθενείς με την COVID-19, οι 565 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η Tam τόνισε πως την ίδια περίοδο, κατά μ.ό. καταγράφονταν καθημερινά 100 θάνατοι ασθενών.
Η κρίση "επηρεάζει τους πάντες", με το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας "να σηκώνει βαρύ φορτίο", σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις "να καθυστερούν ή να αναβάλλονται" και τους χρόνους αναμονής να "επιμηκύνονται", υπογράμμισε.
"Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά" τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών και μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές στις "απολύτως απαραίτητες", διαβεβαίωσε η επικεφαλής της καναδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης