Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Ρεκόρ ασθενών, μια ανάσα από τους 300.000 νεκρούς

tags :
ΗΠΑ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Ρεκόρ ασθενών, μια ανάσα από τους 300.000 νεκρούς
Στις 17/12 αναμένεται η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna



Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άνευ προηγουμένου επιχείρηση μεταφοράς και διανομής των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου αναμένεται εντός της ημέρας σήμερα Δευτέρα 14/12 να πραγματοποιηθούν και οι πρώτοι εμβολιασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της φονικής επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 300.000 θανάτους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 16,2 εκατομμύρια (το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πάνω από 190 χιλιάδες μολύνσεις) και με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς ανέρχονται σε 109.331.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενοι δυόμιση μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, ίσως και οι πιο δύσκολοι στην ιστορία του αμερικανικού δημόσιου συστήματος υγείας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο κατά της covid.
Ήδη με αεροπλάνα και φορτηγά πραγματοποιούνται οι πρώτες παραλαβές των εμβολίων σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ με τους πρώτους εμβολιασμούς πάντως να αναμένονται στις Πολιτείες των Κεντάκι και του Τενεσί, δεδομένου ότι σε αυτές βρίσκονται και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και διανομής του εμβολίου.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Andy Beshear είπε ότι τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στην Πολιτεία του εντός της ημέρας, μια και εκεί βρίσκεται η έδρα της UPS Worldport, η οποία είναι η μια από τα δύο κέντρα διανομής των εμβολίων (το δεύτερο είναι στο Μέμφις του Τενεσί).
Το πρώτο κύμα διανομής των εμβολίων προβλέπει ότι αυτά θα δοθούν σε 145 από τα συνολικά 636 σημεία που έχουν οριστεί.

Ανοσία στο 30% των Αμερικάνων έως τα τέλη Μαρτίου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτιμάται πως το 30% των Αμερικάνων θα έχει εμβολιαστεί και άρα θα έχει αποκτήσει ανοσία έως τα τέλη Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα απέχουν κατά πολύ από το να αποκτήσουν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» που εν πολλοίς θα δώσει και τα πράσινο φως για το μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως έως τότε, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Πάντως, μεγάλο ποσοστό Αμερικάνων πολιτών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο και κυρίως οι γυναίκες – σε ποσοστά άνω του 30% -, μια και το 68% των αντρών υποστηρίζει πως θα κάνει το εμβόλιο.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα έχουν λάβει έως τα τέλη του 2020 περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί 20 εκατομμύρια πολίτες έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 17/12 αναμένεται να δοθεί και η έγκριση της FDA για το εμβόλιο της Moderna.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης