Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Η EE παρήγγειλε επιπλέον 180 εκατ. δόσεις εμβολίων από τις Pfizer και Moderna

Der Spiegel: Η EE παρήγγειλε επιπλέον 180 εκατ. δόσεις εμβολίων από τις Pfizer και Moderna
Το εμβόλιο από την Biontech και την Pfizer θα κοστίσει 15,50 ευρώ ανά δόση, ενώ το εμβόλιο της Moderna θα κοστίζει περίπου 21 ευρώ
Η EE παρήγγειλε επιπλέον 180 εκατ. δόσεις εμβολίων από τις Pfizer και Moderna, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από ό, τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρεί για την αγορά επιπλέον 180 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.
Μάλιστα, σχεδιάζεται να αγοράσει 80 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίων από τον Αμερικανό κατασκευαστή Moderna και 100 εκατομμύρια από τις Pfizer/BioNTech.
Η Επιτροπή έχει συνάψει μέχρι τώρα συμβάσεις με έξι φαρμακοβιομηχανίες.
Η Moderna έπρεπε να δώσει 80 εκατομμύρια δόσεις, Biontech και Pfizer 200 εκατομμύρια.
Σε περίπτωση που αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, υπάρχει η επιλογή να αγοραστούν και άλλα, ως συμβατική υποχρέωση της παρασκευάστριας εταιρείας.
Η Επιτροπή θέλει να αυξήσει τις παραγγελίες λόγω της μεγάλης ανάγκης που προκύπτει.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η Sanofi-GSK και η AstraZeneca, που αναμένεται να παρέχουν 300 εκατομμύρια δόσεις η καθεμία, καθυστέρησαν με τις κλινικές δοκιμές.
Αυτό προκάλεσε φόβους μεταξύ εμπειρογνωμόνων ότι ενδέχεται να υπάρξουν περιπτώσεις συμφόρησης στην ΕΕ τους επόμενους μήνες.

Περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το εμβόλιο από την Biontech και την Pfizer θα κοστίσει 15,50 ευρώ ανά δόση, ενώ το εμβόλιο της Moderna θα κοστίζει περίπου 21 ευρώ.
Η τιμή για τα επιπλέον 180 κουτιά θα ήταν καλή 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να εγκριθεί στην ΕΕ στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το εμβόλιο από την Biontech και την Pfizer θα εγκριθεί συντομότερα, στις 21 Δεκεμβρίου - οκτώ ημέρες νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) την Τρίτη.
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης