Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 304 χιλ. θανάτους

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 304 χιλ. θανάτους
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί και το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου της Moderna
Με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ και ενώ αναμένεται η έγκριση στα τέλη της εβδομάδας (το αργότερο την Παρασκευή 18/12) του εμβολίου της Moderna, η επιδημία του κορωνοϊού «χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 248.000 νέα κρούσματα – τις 10 από τις 13 τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων ξεπερνά τις 200.000 – με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 16,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Δραματική αύξηση όμως καταγράφει και ο αριθμός των νεκρών, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.706 θανάτοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο τους να προσεγγίζει τους 304.000.
Ενδεικτικό όμως της έντασης της επιδημίας είναι ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid σπάνε εδώ και εβδομάδες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς πλέον υπολογίζονται σε περισσότερους από 113.000, γεγονός που δείχνει και το οριακό σημείο, στο οποίο βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι προειδοποιήσεις κορυφαίων Αμερικάνων επιστημόνων πως το δημόσιο σύστημα υγείας θα ζήσει τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του τους επόμενους τρεις μήνες.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, αν και κατάσταση βελτιώνεται στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και των εισαγωγών σε νοσοκομεία σημειώνουν πτώση, επιδεινώνεται στο βορειοανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Καλιφόρνια είναι πλέον αντιμέτωπη με έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς λιγότερες από 100 τέτοιες κλίνες ήταν ελεύθερες χθες Τρίτη στην κομητεία του Λος Άντζελες, η οποία μετρά10 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν θα αναχαιτίσουν την επιδημία οι εμβολιασμοί

Οι Αμερικάνοι ειδικοί επισημαίνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται σε όλες τις Πολιτείες δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν την επιδημία καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα προκειμένου να εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός Αμερικάνων που θα δημιουργήσει και την ανοσία της αγέλης.
Για αυτό το λόγο οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.
Ήδη πάντως εμβολιάζονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, γιατροί, νοσηλευτές ενώ επόμενοι στη σειρά είναι εργαζόμενοι σε άλλους κρίσιμους κλάδους καθώς και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.
Όπως εκτιμάται, μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί στα τέλη της άνοιξης του 2021.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Trump βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Pfizer Inc προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της εναντίον του νέου κορονοϊού το 2021.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση του Trump υπόσχεται να αξιοποιήσει τις εξουσίες της για να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην Pfizer οι πρώτες ύλες που χρειάζεται για να προχωρήσει στην παραγωγή δεκάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της για τους Αμερικανούς μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Προς έγκριση και το εμβόλιο της Moderna

Την Παρασκευή 18/12 αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και για το εμβόλιο της Moderna.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αύριο Πέμπτη 17/12 θα συνέλθει η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της FDA προκειμένου να αποφανθεί επί του εμβολίου, γεγονός που θα ανάψει το πράσινο φως και στην FDA προκειμένου να εγκρίνει το εμβόλιο και να δώσει την άδεια για την επείγουσα χορήγηση του.
Η απόφαση θα δώσει σε εκατομμύρια Αμερικανούς πρόσβαση σε ένα δεύτερο εμβόλιο κατά κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα.
Η έκθεση της FDA επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση της Moderna ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% σε μια δοκιμή 30.000 ατόμων.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση, ήταν δυσάρεστες αλλά όχι επικίνδυνες, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρεία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες το περασμένο καλοκαίρι με τη Moderna και την Pfizer για να παραδώσει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna για το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τον αριθμό των Αμερικανών που μπορούν να εμβολιαστούν σε 150 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης