Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η δύσκολη αποστολή του κεντρικού τραπεζίτη Agbal για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Τουρκία: Η δύσκολη αποστολή του κεντρικού τραπεζίτη Agbal για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας
Η αναχαίτιση του καλπάζοντος πληθωρισμού και η ανάκτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι τα σημαντικότερα στοιχήματα για την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των  Bloomberg  και της Daily Sabah (16/12)

 
ην αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού και την ανάκτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θέτει ως κύριο στόχο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Naci Agbal, σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» την στροφή προς την ορθόδοξη νομισματική πολιτική, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μια στρατηγική, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με την τουρκική λίρα να απομακρύνεται από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων μηνών, ακόμη και εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την πρόσφατη επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων.
Η αλλαγή στρατηγικής
Ο διορισμός του Agbal στα «ηνία» της κεντρικής τράπεζας -στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης του 2020- αποτέλεσε σημείο καμπής για την τουρκική λίρα, καθώς οι ξένοι επενδυτές άρχισαν σταδιακά να εμπιστεύονται εκ νέου τη χώρα.
Εξάλλου, η πολιτική του προκατόχου του είχε ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική, ξοδεύοντας μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων με αδιαφανή τρόπο.
«Η Τουρκία θα συσφίγξει τη νομισματική πολιτική (σ.σ. εννοεί την αύξηση επιτοκίων), προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών, ενώ θα ενισχύσει τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, χωρίς να προκαλέσει τον εκτροχιασμό της λίρας» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο Agbal , σκιαγραφώντας το σχέδιο των επόμενων μηνών.
Η στρατηγική αυτή σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σημαντική στροφή στη νομισματική πολιτική της Άγκυρας, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων των προηγούμενων μηνών, την εξαϋλωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και την κατάρρευση του εγχώριου νομίσματος.
  
Προς νέα αύξηση επιτοκίων;

Από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διοικητή ήταν η αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, από το 10,75% στο 15%, με στόχο αφενός την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού αφετέρου τη συγκράτηση των απωλειών της λίρας.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, που έχιε προγραμματιστεί τις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Agbal και ο Erdogan

Ο Agbal , την περίοδο αυτή, καλείται να διαβεί έναν Γολγοθά.
Πρέπει να πείσει τις αγορές ότι θα ακολουθήσει ορθόδοξη νομισματική πολιτική, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων, καθώς και ότι θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά.
Οι επενδυτές, βέβαια, θεωρούν ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας αργά ή γρήγορα θα δεχθεί πολιτικές πιέσεις από τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος είναι εχθρός των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι υπονομεύουν τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και ότι ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό.
Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί το ακριβώς αντίθετο.
«Είναι χρέος μου να δράσω με λογική» διαβεβαιώνει ο Agbal , ο οποίος μέχρι το 2018 διατελούσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Erdogan.
Το αν και κατά πόσο θα αντέξει τις πιέσεις του προέδρου της χώρας μένει να φανεί στην πορεία.
Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι το γεγονός ότι η τουρκική λίρα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα χειρότερα αναδυόμενα νομίσματα παγκοσμίως, έχοντας καταγράψει τις δεύτερες υψηλότερες απώλειες από τις αρχές του 2020.
Κι αυτό, παρά την εν μέρει άμβλυνση των συνεπειών, ως απόρροια του διορισμού του Agbal στην κεντρική τράπεζα.

Αναχαίτιση του πληθωρισμού

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Agbal δήλωσε πώς η κεντρική τράπεζα ήταν αποφασισμένη να πετύχει το ύψος του πληθωρισμού να διαμορφωθεί στο 9,4% στο τέλος του 2021.
Συμπλήρωσε ότι ο στόχος για το 2023 ήταν να επιτύχει το μακροπρόθεσμο στόχο του 5%, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Daily Sabah (16/12).
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε αποπληθωρισμό», δήλωσε ο Agbal.
Ο Agbal τόνισε ότι το κύριο εργαλείο πολιτικής της τράπεζας θα είναι το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας ενώ τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας στα επιτόκια μίας ημέρας και το εργαλείο Late Liquidty Window, που αφορά το ρόλο της CBRT ως δανειστή της ύστατης λύσης δεν θα να χρησιμοποιηθούν ως μέσα νομισματικής πολιτικής εκτός από τις προαναφερόμενες λειτουργίες τους.

Συναλλαγματικά αποθεματικά

Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας είπε επίσης ότι η CBRT θα διαμορφώσει έναν λεπτομερή χάρτη για την ανάκτηση των αποθεμάτων ξένου νομίσματος σταδιακά το 2021, με αγορές ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.
«Οι πιστώσεις της κατηγορίας Rediscount θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη.
Αναμένουμε ότι θα είναι 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Θα χρησιμοποιήσουμε άλλα εργαλεία για τους σκοπούς της συσσώρευσης αποθεματικών σε ένα διαφανές σχέδιο και υπό κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Agbal.
«Η CBRT δεν θα αγοράσει ούτε θα πουλήσει ξένο συνάλλαγμα για να καθορίσει το επίπεδο ή την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών», ανέφερε επίσης.
Υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της CBRT είναι να συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα, το ύψος των οποίων δεν θα σχετίζεται με το ρευστό καθεστώς διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Όσο επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο περιστολής των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας (CDS) θα μειωθεί και αυτό θα επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες για την οικονομία, σημείωσε ο Agbal.
Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα αποθεματικά σε συνάλλαγμα και άλλα μέσα διατήρησης της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Ο Agbal τόνισε, τέλος, ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις συναλλαγές swap προκειμένου να συμβάλει στην ορθή διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και της ρευστότητας των τραπεζών.
«Ωστόσο, προβλέπεται ότι η χρήση διευκολύνσεων μέσων συναλλαγών swap που παρέχονται στις τράπεζες μπορεί σταδιακά να μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Agbal,
Κατέληξε ότι «αυτό έχει σημασία όσον αφορά τη ισχυροποίηση της δομής του ισολογισμού της CBRT», κατέληξε ο Agbal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης