Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα χρειαστούμε «διαβατήριο εμβολίων» για τα ταξίδια; Αντιφατικά μηνύματα από τον ΠΟΥ

Θα χρειαστούμε «διαβατήριο εμβολίων» για τα ταξίδια; Αντιφατικά μηνύματα από τον ΠΟΥ
Συγκεχυμένα μηνύματα για τη σύνδεση εμβολίων - μετακινήσεων
Με τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να έχουν ήδη ξεκινήσει στοι Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Ε.Ε. να παίρνουν σειρά για τις 27 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ελπίδα ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος στης πανδημίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Euronews, το εμβόλιο δεν θα μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ζωή μας μια νύχτα, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε μήνες για να λειτουργήσει ο εμβολιασμός.
Με την άφιξη ενός εγκεκριμένου εμβολίου και πολλών άλλων αξιόπιστων υποψηφίων εμβολίων, η συζήτηση έχει πλέον στραφεί στο πώς θα συνεχίσουμε την καθημερινή μας ζωή, καθώς η εποχή του κορωνοϊού πλησιάζει στο τέλος της.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί σοβαρά η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας.
Οι επιβάτες που διέρχονται τα διεθνή σύνορα, για παράδειγμα, έχουν αντιμετωπίσει μακροχρόνιες υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας, είτε φθάνουν στον προορισμό τους, είτε κατά την επιστροφή τους, ή και τα δύο.

Μπερδεμένα μηνύματα από τον ΠΟΥ

Τα διαβατήρια ανοσίας ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε νωρίς στην πανδημία, προκειμένου να επιτραπεί σε άτομα που υποτίθεται ότι είχαν αναπτύξει ανοδία, να κυκλοφορούν ελεύθερα στην κοινωνία.
Με την έλευση των εμβολίων, η ιδέα έχει εξελιχθεί περαιτέρω για να συμπεριλάβει την ανοσία μέσω απόδειξης εμβολιασμού.
Ωστόσο, το επίσημο μήνυμα σχετικά με την εγκυρότητα αυτών των λεγόμενων «ψηφιακών διαβατηρίων υγείας» - ή «διαβατηρίων εμβολίων» - προς το παρόν είναι συγκεχυμένο.
Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται σε αντίθεση με τις δικές του συστάσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη στις 4 Δεκεμβρίου, η Δρ Catherine Smallwood, ανώτερος υπάλληλος έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης, επιβεβαίωσε τις τρέχουσε οδηγίεςτου οργανισμού σχετικά με τα «διαβατήρια ανοσίας».
«Δεν συνιστούμε διαβατήρια ανοσίας, ούτε συνιστούμε τα τεστ ως μέσο για την αποτροπή διασυνοριακής μετάδοσης», ανέφερε.
«Αυτό που προτείνουμε είναι οι χώρες να εξετάζουν τα δεδομένα σχετικά με τη μετακίνηση τόσο εντός των χωρών τους όσο και πέρα από τα σύνορά τους και να προσαρμόζουν ανάλογα τις ταξιδιωτικές οδηγίες».
Ο ΠΟΥ, παραδόξως, υπέγραψε συμφωνία με την Εσθονία τον Οκτώβριο για συνεργασία σχετικά με την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να ενισχυθεί ο εμβολιασμός, να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε αυτά και τελικά να τερματιστούν οι περιορισμοί πανδημίας μέσω της ανοσίας.
«Όσον αφορά το διαβατήριο εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες ... εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τη χρήση της τεχνολογίας», δήλωσε ο Δρ Siddhartha Sankar Datta, συνάδελφος της Smallwood, στην ίδια ενημέρωση τύπου.
Το Euronews ζήτησε διευκρινίσεις από τον ΠΟΥ για διευκρίνιση, αλλά ο οργανισμός δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
Παρ 'όλα αυτά, τα «διαβατήρια εμβολίων» έχουν μετατραπεί ήδη σε μία κυρίαρχη τάση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο αερομεταφορέας Qantas της Αυστραλίας, για παράδειγμα, έγινε μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα επιτρέψουν στις πτήσεις την επιβίβαση μόνο όσων έχουν εμβολιαστεί.
Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτό, καθώς και να πιστοποιηθεί ο ιατρικός φάκελος, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη αρχίσει να προωθούν τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας ως απάντηση.

Ηθικά ερωτήματα

Ωστόσο, γεννώνται σοβαρά ηθικά ερωτήματα.
«Τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας.
Ωστόσο, γεννούν ουσιώδη ερωτήματα, όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει η Ana Beduschi, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
Mάλιστα, το πανεπιστήμιο δημοσίευσε σχετική έρευνα στις 3 Δεκεμβρίου.

Τεχνολογική πρόοδος

Ίσως προδικάζοντας τέτοιες ηθικές ενστάσεις, ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.
Πρόκειται για την εφαρμογή CommonPass.
«Υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετικά με το τι κάνουμε», δήλωσε ο Thomas Crampton, Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Επικοινωνιών στο Πρόγραμμα Commons, στο Euronews.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία δημιούργησε το CommonPass ως μέρος του πεδίου εφαρμογής του «για την κατασκευή ψηφιακών εργαλείων για το δημόσιο αγαθό».
Ενώ η εφαρμογή, η οποία είναι δωρεάν και συμβατή με όλες τις πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των παγκόσμιων ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο στόχος της είναι να διευκολύνει την ασφαλή ανταλλαγή και προστασία των πληροφοριών για τη δημόσια υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης