H αυξημένη ζήτηση θα διατηρηθεί σύμφωνα με την Deutsche Bank
Δεν έχει τέλος το ράλι για το bitcoin, με την τιμή του να σκαρφαλώνει σήμερα σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ σήμερα, μόλις μία ημέρα αφού είχε υπερβεί για πρώτη φορά το ορόσημο των 20.000 δολαρίων, εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος από μεγάλους επενδυτές.
Το πιο προβεβλημένο κρυπτονόμισμα του κόσμου εκτινάχθηκε 10,5% στα 23.655 δολάρια, με τα κέρδη του να φθάνουν φέτος στο 220%, καθώς ενισχύθηκε από τη ζήτηση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι προσελκύστηκαν από τις προοπτικές που προσφέρει για γρήγορα κέρδη και από την αίσθηση ότι μπορεί να προσφέρει κάλυψη από τον πληθωρισμό.
Η τιμή του μικρότερου κρυπτονομίσματος ethereum, το οποίο συχνά κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το bitcoin, σημείωνε άνοδο 1,75%.
Deutsche Bank: Θα διατηρηθεί η αυξημένη ζήτηση
Σύμφωνα με το Reuters, με την προσφορά του bitcoin να έχει οροφή τα 21 εκατομμύρια, οι επενδυτές βλέπουν σε αυτό μία κάλυψη έναντι του πληθωριστικού κινδύνου καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσφεύγουν σε πακέτα στήριξης ως αντίδραση στην πανδημία της COVID-19.
«Θα υπάρξει αναζήτηση για εναλλακτικά νομίσματα λόγω της σταθερής απομείωσης της αξίας του χρήματος που κυκλοφορεί», ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι διαφαίνεται πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το bitcoin.
Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία αλλά γρήγορα συνδέθηκαν με το έγκλημα, με προβλήματα στη διαπραγμάτευσή τους και με μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και μόλις στα λίγα τελευταία χρόνια άρχισαν να προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κλασικούς επενδυτές.
Το bitcoin παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από τα περισσότερα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού, αλλά οι θεσμικοί επενδυτές άρχισαν να αποβάλουν τις επιφυλάξεις τους έναντι των κρυπτονομισμάτων καθώς οι καλύτερες υποδομές κάνουν πιο προσβάσιμες τις αγορές τους. Το ράλι του 2020 καθοδηγήθηκε επίσης από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα αποτελέσει μία κανονική μέθοδο πληρωμών, με την PayPal να ανοίγει το δίκτυό της στα κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι ή επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το bitcoin για το εμπόριο.
Μέρες 2017;
Η απόδοση του bitcoin έχει υπενθυμίσει σε πολλούς παρατηρητές το ξέφρενο ράλι του 2017, το οποίο ακολούθησε μια απότομη πτώση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων, ισχυρίζονται ότι το φετινό ράλι δεν μοιάζει με το 2017, καθώς οδηγείται από θεσμικές αγορές και όχι από κερδοσκοπικές πωλήσεις. «Αυτό το ράλι είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του 2017», δήλωσε ο Eric Demuth, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας Bitpanda.
«Τώρα, έχουμε επιπλέον δισεκατομμυριούχους που επαινούν το bitcoin και τα επενδυτικά κεφάλαια που εξασφαλίζουν σημαντικές θέσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Οι μεγάλοι παίκτες που κάποτε ήταν πολύ απομακρυσμένοι από το bitcoin και ασκούσαν κριτική, πλέον συμμετέχουν στο ράλι.
Γνωστοί επενδυτές όπως οι Paul Tudor Jones και Stanley Druckenmiller στηρίζουν το bitcoin, ενώ μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως οι PayPal και Fidelity έχουν αρχίσει ήδη τις κινήσεις τους στην αγορά του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος.
Aπόδοση 10ετίας 6.200.000%!
Το Bitcoin εμφανίζει απόδοση σε όρους 10ετίας άνω του 6.200.000% και ετήσια απόδοση 200%.
Έτσι, αν κάποιος επένδυε 100 δολάρια πριν από 10 χρόνια στο Bitcoin, τότε η απόδοσή του δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με αυτές της Apple ούτε και της Amazon την τελευταία δεκαετία.
Γι 'αυτό ίσως το "Long Bitcoin" έγινε το 3ο "πιο δημοφιλές" εμπόριο σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America.
Η έρευνα της Bank of America διαπίστωσε επίσης ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι undeweight σε μετρητά για πρώτη φορά από το 2013, αφού αγόρασαν ένα δυσανάλογο ποσό μετοχών, εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin τους τελευταίους μήνες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin εμφανίστηκε στη μηνιαία έρευνα της Bank of America.
Τον Δεκέμβριο του 2017, το Bitcoin ήταν στην κορυφή της λίστας με τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές, με το 32% των ερωτηθέντων να ορίζουν το Bitcoin ως το «πιο δημοφιλές εμπόριο».
Μάλιστα, στις 18 Αυγούστου 2020, το Bitcoin ξεπέρασε την Bank of America σε μέγεθος ανώτατου ορίου αγοράς για πρώτη φορά.
Η υπέρβαση πλέον είναι κατά 45%.
Morgan Stanley: Μήπως το bitcoin αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
Όταν ξέσπασε η πανδημία, το αμερικανικό δολάριο ήταν τόσο ισχυρό όσο ποτέ.
Παρά τη συζήτηση για την παρατεταμένη αμερικανική υπεροχή, το δολάριο ήταν κυριαρχούσε ως μέσο διεθνούς εμπορίου, άγκυρα έναντι της οποίας τα άλλα έθνη αποτιμούσαν τα νομίσματά τους και το «αποθεματικό νόμισμα» που θεωρούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ως αποταμίευση.
Πριν από τις ΗΠΑ, μόνο πέντε δυνάμεις είχαν απολαύσει το πολυπόθητο καθεστώς «αποθεματικό νόμισμα», από τα μέσα του 1400: η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Οι βασιλείες τους διήρκεσαν 94 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στις αρχές του 2020, η κυριαρχία του δολαρίου μέτρησε σχεδόν 100 χρόνια.
Έφτασε επομένως η στιγμή να αμφισβητηθεί;
Με ποιο νόμισμα όμως να το διαδέχεται;
Διεκδικητές υπήρξαν...
Η Ευρώπη είχε ελπίδες για το ευρώ, που εισήχθη το 1999.
Αλλά το νόμισμα δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολυκρατικής κυβέρνησης της ευρωζώνης.
Οι φιλοδοξίες της Κίνας για το γουάν έχουν σταματήσει, επίσης, για τον αντίθετο λόγο, δηλαδή την ανησυχία για την αυθαιρεσία ενός μονοκομματικού κράτους.
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν έτσι πεπεισμένοι ότι, σε απάντηση στα lockdown του Covid-19, θα μπορούσαν να εκτυπώσουν χρήματ σε απεριόριστες ποσότητες χωρίς να υπονομεύσουν το status του αποθεματικού νομίσματος, επιτρέποντας στη χώρα να συνεχίσει να τρέχει μεγάλα ελλείμματα χωρίς εμφανείς συνέπειες.
Αναδύεται όμως μια νέα κατηγορία διεκδικητών: τα κρυπτονομίσματα.
Λειτουργώντας σε δίκτυα peer-to-peer που δεν ελέγχονται από οποιαδήποτε πολιτεία, κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, εμφανίζονται ως αποκεντρωμένες, δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις.
Η πανδημία έχει κάνει αυτά τα crypto-pitch να ακούγονται λιγότερο σαν καθαρή ψηφιακή διαφημιστική εκστρατεία.
Φοβούμενοι ότι οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποτιμούν την αξία των νομισμάτων τους, πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει bitcoin.
Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο, καθιστώντας το μία από τις πιο καυτές επενδύσεις του 2020.
Από την κυκλοφορία του το 2009, οι κατασκευαστές του bitcoin φιλοδοξούν να το ορίσουν ως «ψηφιακό χρυσό», ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας που προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε ταραχώδεις στιγμές.
Οι σκεπτικιστές
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλείς να επενδύουν σε ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι τόσο ασταθές: η τελευταία φούσκα bitcoin εμφανίστηκε πριν από λιγότερο από τρία χρόνια και οι ημερήσιες μεταβολές των τιμών της εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τον χρυσό.
Οι σκεπτικιστές εκπροσωπούνται ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που δεν μεγάλωσαν με την ψηφιακή τεχνολογία.
Τείνουν να προτιμούν τον χρυσό, ο οποίος λειτούργησε ως προστασία έναντι της πτώσης των τυπικών νομισμάτων για εκατοντάδες χρόνια.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, μόνο το 3% των baby boomers δήλωσαν ότι κατέχουν κρυπτονόμισμ, σε σύγκριση με το 27% των millennials.
Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η δημοφιλία του bitcoin έχει βαθύτερες ρίζες.
Κι έρχεται σε μια καμπή για το δολάριο.
Πέρυσι, μετά την άνοδο δεκαετιών, τα χρέη των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο ξεπέρασαν το 50% της οικονομικής τους παραγωγής - ένα κατώφλι που συχνά σηματοδοτεί μια επερχόμενη κρίση.
Από τότε, με την κυβέρνηση να δανείζεται σε μεγάλο βαθμό εν μέσω lockdown, αυτές οι υποχρεώσεις έχουν φτάσει στο 67% της παραγωγής, βαθιά στη ζώνη προειδοποίησης.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης
Η κυριαρχία του δολαρίου είναι πιθανό να τελειώσει όταν ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους.
Έτσι υποχώρησαν τα κυρίαρχα νομίσματα στο παρελθόν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κυβερνήσεις δείχνουν μικρότερο ενθουσιασμό για τον περιορισμό των αυξανόμενων ελλειμμάτων.
Η εκτύπωση χρημάτων είναι πιθανό να συνεχιστεί, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία.
Αξιόπιστο ή μη, το bitcoin θα κερδίσει από την αύξηση της δυσπιστίας στις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις.
Το Bitcoin αρχίζει επίσης να σημειώνει πρόοδο στη φιλοδοξία του να αντικαταστήσει το δολάριο ως μέσο ανταλλαγής.
Σταδιακά ένα μέσο συναλλαγών το bitcoin
Σήμερα, τα περισσότερα bitcoin διατηρούνται ως επένδυση, δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή λογαριασμών, αλλά αυτό αλλάζει.
Οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν bitcoin στο διεθνές εμπόριο, ιδίως σε χώρες όπου τα δολάρια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν (όπως η Νιγηρία) ή όταν το τοπικό νόμισμα είναι ασταθές (Αργεντινή).
Και τις τελευταίες εβδομάδες η PayPal και η θυγατρική της Venmo άρχισαν να αποθηκεύουν bitcoin με σκοπό να το αποδεχτούν ως πληρωμή τον επόμενο χρόνο.
Η άνοδος του Bitcoin μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μια φούσκα, αλλά ακόμα κι αν εμφανιστεί, η φετινή δημοφιλία στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για κυβερνητικούς εκτυπωτές χρημάτων παντού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Και μην υποθέσει κανείς ότι τα παραδοσιακά νομίσματά είναι τα μόνα αποθέματα αξίας ή μέσο ανταλλαγής, τα οποία θα εμπιστεύονται οι άνθρωποι.
Οι ειδικοί στην τεχνολογία δεν είναι πιθανό να σταματήσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έως ότου βρουν ή να εφεύρουν μία.
Και η είσοδος στη ρύθμιση του κόσμου του ψηφιακού νομίσματος, όπως ήδη σκέφτονται ορισμένες κυβερνήσεις, μπορεί να επιταχύνει μόνο αυτή την τάση.
www.bankingnews.gr
Το πιο προβεβλημένο κρυπτονόμισμα του κόσμου εκτινάχθηκε 10,5% στα 23.655 δολάρια, με τα κέρδη του να φθάνουν φέτος στο 220%, καθώς ενισχύθηκε από τη ζήτηση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι προσελκύστηκαν από τις προοπτικές που προσφέρει για γρήγορα κέρδη και από την αίσθηση ότι μπορεί να προσφέρει κάλυψη από τον πληθωρισμό.
Η τιμή του μικρότερου κρυπτονομίσματος ethereum, το οποίο συχνά κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το bitcoin, σημείωνε άνοδο 1,75%.
Deutsche Bank: Θα διατηρηθεί η αυξημένη ζήτηση
Σύμφωνα με το Reuters, με την προσφορά του bitcoin να έχει οροφή τα 21 εκατομμύρια, οι επενδυτές βλέπουν σε αυτό μία κάλυψη έναντι του πληθωριστικού κινδύνου καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσφεύγουν σε πακέτα στήριξης ως αντίδραση στην πανδημία της COVID-19.
«Θα υπάρξει αναζήτηση για εναλλακτικά νομίσματα λόγω της σταθερής απομείωσης της αξίας του χρήματος που κυκλοφορεί», ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι διαφαίνεται πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το bitcoin.
Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία αλλά γρήγορα συνδέθηκαν με το έγκλημα, με προβλήματα στη διαπραγμάτευσή τους και με μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και μόλις στα λίγα τελευταία χρόνια άρχισαν να προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κλασικούς επενδυτές.
Το bitcoin παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από τα περισσότερα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού, αλλά οι θεσμικοί επενδυτές άρχισαν να αποβάλουν τις επιφυλάξεις τους έναντι των κρυπτονομισμάτων καθώς οι καλύτερες υποδομές κάνουν πιο προσβάσιμες τις αγορές τους. Το ράλι του 2020 καθοδηγήθηκε επίσης από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα αποτελέσει μία κανονική μέθοδο πληρωμών, με την PayPal να ανοίγει το δίκτυό της στα κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι ή επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το bitcoin για το εμπόριο.
Μέρες 2017;
Η απόδοση του bitcoin έχει υπενθυμίσει σε πολλούς παρατηρητές το ξέφρενο ράλι του 2017, το οποίο ακολούθησε μια απότομη πτώση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων, ισχυρίζονται ότι το φετινό ράλι δεν μοιάζει με το 2017, καθώς οδηγείται από θεσμικές αγορές και όχι από κερδοσκοπικές πωλήσεις. «Αυτό το ράλι είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του 2017», δήλωσε ο Eric Demuth, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας Bitpanda.
«Τώρα, έχουμε επιπλέον δισεκατομμυριούχους που επαινούν το bitcoin και τα επενδυτικά κεφάλαια που εξασφαλίζουν σημαντικές θέσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Οι μεγάλοι παίκτες που κάποτε ήταν πολύ απομακρυσμένοι από το bitcoin και ασκούσαν κριτική, πλέον συμμετέχουν στο ράλι.
Γνωστοί επενδυτές όπως οι Paul Tudor Jones και Stanley Druckenmiller στηρίζουν το bitcoin, ενώ μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως οι PayPal και Fidelity έχουν αρχίσει ήδη τις κινήσεις τους στην αγορά του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος.
Aπόδοση 10ετίας 6.200.000%!
Το Bitcoin εμφανίζει απόδοση σε όρους 10ετίας άνω του 6.200.000% και ετήσια απόδοση 200%.
Έτσι, αν κάποιος επένδυε 100 δολάρια πριν από 10 χρόνια στο Bitcoin, τότε η απόδοσή του δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με αυτές της Apple ούτε και της Amazon την τελευταία δεκαετία.
Γι 'αυτό ίσως το "Long Bitcoin" έγινε το 3ο "πιο δημοφιλές" εμπόριο σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America.
Η έρευνα της Bank of America διαπίστωσε επίσης ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι undeweight σε μετρητά για πρώτη φορά από το 2013, αφού αγόρασαν ένα δυσανάλογο ποσό μετοχών, εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin τους τελευταίους μήνες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin εμφανίστηκε στη μηνιαία έρευνα της Bank of America.
Τον Δεκέμβριο του 2017, το Bitcoin ήταν στην κορυφή της λίστας με τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές, με το 32% των ερωτηθέντων να ορίζουν το Bitcoin ως το «πιο δημοφιλές εμπόριο».
Μάλιστα, στις 18 Αυγούστου 2020, το Bitcoin ξεπέρασε την Bank of America σε μέγεθος ανώτατου ορίου αγοράς για πρώτη φορά.
Η υπέρβαση πλέον είναι κατά 45%.
Morgan Stanley: Μήπως το bitcoin αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
Όταν ξέσπασε η πανδημία, το αμερικανικό δολάριο ήταν τόσο ισχυρό όσο ποτέ.
Παρά τη συζήτηση για την παρατεταμένη αμερικανική υπεροχή, το δολάριο ήταν κυριαρχούσε ως μέσο διεθνούς εμπορίου, άγκυρα έναντι της οποίας τα άλλα έθνη αποτιμούσαν τα νομίσματά τους και το «αποθεματικό νόμισμα» που θεωρούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ως αποταμίευση.
Πριν από τις ΗΠΑ, μόνο πέντε δυνάμεις είχαν απολαύσει το πολυπόθητο καθεστώς «αποθεματικό νόμισμα», από τα μέσα του 1400: η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Οι βασιλείες τους διήρκεσαν 94 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στις αρχές του 2020, η κυριαρχία του δολαρίου μέτρησε σχεδόν 100 χρόνια.
Έφτασε επομένως η στιγμή να αμφισβητηθεί;
Με ποιο νόμισμα όμως να το διαδέχεται;
Διεκδικητές υπήρξαν...
Η Ευρώπη είχε ελπίδες για το ευρώ, που εισήχθη το 1999.
Αλλά το νόμισμα δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολυκρατικής κυβέρνησης της ευρωζώνης.
Οι φιλοδοξίες της Κίνας για το γουάν έχουν σταματήσει, επίσης, για τον αντίθετο λόγο, δηλαδή την ανησυχία για την αυθαιρεσία ενός μονοκομματικού κράτους.
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν έτσι πεπεισμένοι ότι, σε απάντηση στα lockdown του Covid-19, θα μπορούσαν να εκτυπώσουν χρήματ σε απεριόριστες ποσότητες χωρίς να υπονομεύσουν το status του αποθεματικού νομίσματος, επιτρέποντας στη χώρα να συνεχίσει να τρέχει μεγάλα ελλείμματα χωρίς εμφανείς συνέπειες.
Αναδύεται όμως μια νέα κατηγορία διεκδικητών: τα κρυπτονομίσματα.
Λειτουργώντας σε δίκτυα peer-to-peer που δεν ελέγχονται από οποιαδήποτε πολιτεία, κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, εμφανίζονται ως αποκεντρωμένες, δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις.
Η πανδημία έχει κάνει αυτά τα crypto-pitch να ακούγονται λιγότερο σαν καθαρή ψηφιακή διαφημιστική εκστρατεία.
Φοβούμενοι ότι οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποτιμούν την αξία των νομισμάτων τους, πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει bitcoin.
Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο, καθιστώντας το μία από τις πιο καυτές επενδύσεις του 2020.
Από την κυκλοφορία του το 2009, οι κατασκευαστές του bitcoin φιλοδοξούν να το ορίσουν ως «ψηφιακό χρυσό», ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας που προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε ταραχώδεις στιγμές.
Οι σκεπτικιστές
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλείς να επενδύουν σε ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι τόσο ασταθές: η τελευταία φούσκα bitcoin εμφανίστηκε πριν από λιγότερο από τρία χρόνια και οι ημερήσιες μεταβολές των τιμών της εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τον χρυσό.
Οι σκεπτικιστές εκπροσωπούνται ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που δεν μεγάλωσαν με την ψηφιακή τεχνολογία.
Τείνουν να προτιμούν τον χρυσό, ο οποίος λειτούργησε ως προστασία έναντι της πτώσης των τυπικών νομισμάτων για εκατοντάδες χρόνια.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, μόνο το 3% των baby boomers δήλωσαν ότι κατέχουν κρυπτονόμισμ, σε σύγκριση με το 27% των millennials.
Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η δημοφιλία του bitcoin έχει βαθύτερες ρίζες.
Κι έρχεται σε μια καμπή για το δολάριο.
Πέρυσι, μετά την άνοδο δεκαετιών, τα χρέη των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο ξεπέρασαν το 50% της οικονομικής τους παραγωγής - ένα κατώφλι που συχνά σηματοδοτεί μια επερχόμενη κρίση.
Από τότε, με την κυβέρνηση να δανείζεται σε μεγάλο βαθμό εν μέσω lockdown, αυτές οι υποχρεώσεις έχουν φτάσει στο 67% της παραγωγής, βαθιά στη ζώνη προειδοποίησης.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης
Η κυριαρχία του δολαρίου είναι πιθανό να τελειώσει όταν ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους.
Έτσι υποχώρησαν τα κυρίαρχα νομίσματα στο παρελθόν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κυβερνήσεις δείχνουν μικρότερο ενθουσιασμό για τον περιορισμό των αυξανόμενων ελλειμμάτων.
Η εκτύπωση χρημάτων είναι πιθανό να συνεχιστεί, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία.
Αξιόπιστο ή μη, το bitcoin θα κερδίσει από την αύξηση της δυσπιστίας στις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις.
Το Bitcoin αρχίζει επίσης να σημειώνει πρόοδο στη φιλοδοξία του να αντικαταστήσει το δολάριο ως μέσο ανταλλαγής.
Σταδιακά ένα μέσο συναλλαγών το bitcoin
Σήμερα, τα περισσότερα bitcoin διατηρούνται ως επένδυση, δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή λογαριασμών, αλλά αυτό αλλάζει.
Οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν bitcoin στο διεθνές εμπόριο, ιδίως σε χώρες όπου τα δολάρια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν (όπως η Νιγηρία) ή όταν το τοπικό νόμισμα είναι ασταθές (Αργεντινή).
Και τις τελευταίες εβδομάδες η PayPal και η θυγατρική της Venmo άρχισαν να αποθηκεύουν bitcoin με σκοπό να το αποδεχτούν ως πληρωμή τον επόμενο χρόνο.
Η άνοδος του Bitcoin μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μια φούσκα, αλλά ακόμα κι αν εμφανιστεί, η φετινή δημοφιλία στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για κυβερνητικούς εκτυπωτές χρημάτων παντού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Και μην υποθέσει κανείς ότι τα παραδοσιακά νομίσματά είναι τα μόνα αποθέματα αξίας ή μέσο ανταλλαγής, τα οποία θα εμπιστεύονται οι άνθρωποι.
Οι ειδικοί στην τεχνολογία δεν είναι πιθανό να σταματήσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έως ότου βρουν ή να εφεύρουν μία.
Και η είσοδος στη ρύθμιση του κόσμου του ψηφιακού νομίσματος, όπως ήδη σκέφτονται ορισμένες κυβερνήσεις, μπορεί να επιταχύνει μόνο αυτή την τάση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών