Σε 7 ημέρες έναντι 3 η καραντίνα για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία
(Upd5) Συνεδρίασε σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2020 η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.
Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να εναρμονίσει τα μέτρα που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της για να εμποδίσουν τις αφίξεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό ενός «εκτός ελέγχου» μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Δεκεμβρίου 2020, επέτρεψε «να καθορίσουμε τις διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα» ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, στους μόνιμους πρεσβευτές των χωρών μελών.
Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διάρκειά τους και το εύρος τους.
Προληπτικά μέτρα
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την Κυριακή είναι «προληπτικά» και βασικός στόχος τους ήταν να εμποδιστούν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας χώρας μέλους.
Η διάρκειά τους ποικίλλει, από 48 ώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία) μέχρι 10 μέρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία).
Η Βρετανία βρέθηκε σήμερα σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού πολλές χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές ή θαλάσσιες συνδέσεις τους.
«Είχαμε μια σοβαρή πληροφορία, συνεννοηθήκαμε με τις κοντινότερες χώρες και λάβαμε αυτήν την απόφαση. Ο συντονισμός υπάρχει», είπε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, μιλώντας στο France Inter.
«Όπως και πολλές άλλες χώρες, λάβαμε αμέσως μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη είσοδο αυτού του μεταλλαγμένου ιού», εξήγησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas .
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές για τα επόμενα βήματα, κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου.
Είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις να ισχύουν για όλους και ότι η απαγόρευση εισόδου ή πτήσεων δεν θα μπορεί να παρακάμπτεται μέσω άλλων χωρών της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Οι χώρες μέλη επισήμαναν επίσης ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στον Χώρο Sengen.
Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι ο επαναπατρισμός των πολιτών και των μονίμων κατοίκων κάθε χώρας που θα θελήσουν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στα σπίτια τους, σημείωσε μια διπλωματική πηγή.
EMΑ: Δεν υπάρχει απόδειξη πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στο μεταλλαγμένο στέλεχος
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε νωρίτερα, πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Emer Cooke, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.
Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.
Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Harald Enzmann, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.
Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες.πληροφορίες», σημείωσε.
Εντοπισμός του νέου στελέχους
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακοψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συνέπεια της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν τις συνδέσεις - χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές - με τη Μ. Βρετανία είναι να έχει προκληθεί χάος στις μεταφορές, να έχουν αδειάσει σούπερ μάρκετ και να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πολίτες σε αεροδρόμια.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα προεδρεύσει σήμερα 21/12 έκτακτης σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
ΕΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων - Κλείνουν τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.
Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.
Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.
Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η Δανία ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων προς τη Βρετανία για 48 ώρες από σήμερα το πρωί.
Οι πτήσεις στη Νορβηγία από τη Βρετανία θα ανασταλούν με άμεση ισχύ για τουλάχιστον 48 ώρες εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα το νορβηγικό υπουργείο Υγείας.
Αναστολή των επιβατικών πτήσεων που προέρχονται από τη Βρετανία αποφάσισε σήμερα και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λόγω της εμφάνισης στο Ηνωμένο Βασίλειο νέου στελέχους του κορωνοϊού.
Προς απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία από το σύνολο της ΕΕ
Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι μέτρα αποφάσισε η Ελλάδα
Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.
Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.
Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Εντοπίσθηκε στη Ρώμη ασθενής προσβεβλημένος από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό
Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί συνοδευόμενος από τον ο/η σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο.
Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.
Τουρκία: Αναστέλλει προσωρινά τις επιβατικές πτήσεις από Μ. Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Ν. Κορέα
Στην προσωρινή ανατολή των επιβατικών πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα προχωρά η Τουρκία μετά τον εντοπισμό ενός νέου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Rejep Tayip Erdogan, σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας F. Koca
Σημειώνεται πως η Τουρκία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας καθώς μετρά 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).
Αργεντινή , Χιλή, Καναδάς αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία
Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία, μετά τον εντοπισμό καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.
Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.
Απαγόρευση πτήσεων και από το Ισραήλ
Μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του Covid, το Ισραήλ έγινε η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα, που αποφάσισε να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από τη Βρετανία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική μέχρι νεωτέρας.
Οι Ισραηλινοί πολίτες που επιστρέφουν από τις τρεις αυτές χώρες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, που έχουν διατεθεί για αυτό τον λόγο, κατά την επιστροφή τους, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που επιστρέφουν από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν την επιλογή της αυτοαπομόνωσης.
Σαουδική Αραβία: Αναστολή των διεθνών πτήσεων για τουλάχιστον μία εβδομάδα
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλε χθες Κυριακή τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.
Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορονοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία άρχισε την Πέμπτη εκστρατεία ευρείας κλίμακας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους άνω των 65 ετών, πρόσωπα που έχουν παχυσαρκία ή σοβαρές χρόνιες παθήσεις, καθώς και ανθρώπους τα επαγγέλματα των οποίων τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό.
Η Σαουδική Αραβία, η αραβική χώρα του Κόλπου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (34 εκατ. κάτοικοι) υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία: καταγράφει ως εδώ πάνω από 361.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 6.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Τι μπορεί να προκύψει από τη μετάλλαξη
Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τα εξής:
- Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
- Να γίνει πιο τοξικός
- Να μην φαίνεται στα τεστ
- Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό
Ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη μετάλλαξη του Covid -19 και την ταχύτερη μεταδοτικότητά του «έως και 70%».
Ο ΠΟΥ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αρμοδίους και πως το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, στην Ολλανδία και την Αυστραλία, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Επιπλέον καλεί τα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
www.bankingnews.gr
Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να εναρμονίσει τα μέτρα που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της για να εμποδίσουν τις αφίξεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό ενός «εκτός ελέγχου» μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Δεκεμβρίου 2020, επέτρεψε «να καθορίσουμε τις διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα» ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, στους μόνιμους πρεσβευτές των χωρών μελών.
Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διάρκειά τους και το εύρος τους.
Προληπτικά μέτρα
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την Κυριακή είναι «προληπτικά» και βασικός στόχος τους ήταν να εμποδιστούν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας χώρας μέλους.
Η διάρκειά τους ποικίλλει, από 48 ώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία) μέχρι 10 μέρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία).
Η Βρετανία βρέθηκε σήμερα σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού πολλές χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές ή θαλάσσιες συνδέσεις τους.
«Είχαμε μια σοβαρή πληροφορία, συνεννοηθήκαμε με τις κοντινότερες χώρες και λάβαμε αυτήν την απόφαση. Ο συντονισμός υπάρχει», είπε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, μιλώντας στο France Inter.
«Όπως και πολλές άλλες χώρες, λάβαμε αμέσως μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη είσοδο αυτού του μεταλλαγμένου ιού», εξήγησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas .
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές για τα επόμενα βήματα, κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου.
Είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις να ισχύουν για όλους και ότι η απαγόρευση εισόδου ή πτήσεων δεν θα μπορεί να παρακάμπτεται μέσω άλλων χωρών της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Οι χώρες μέλη επισήμαναν επίσης ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στον Χώρο Sengen.
Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι ο επαναπατρισμός των πολιτών και των μονίμων κατοίκων κάθε χώρας που θα θελήσουν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στα σπίτια τους, σημείωσε μια διπλωματική πηγή.
EMΑ: Δεν υπάρχει απόδειξη πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στο μεταλλαγμένο στέλεχος
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε νωρίτερα, πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Emer Cooke, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.
Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.
Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Harald Enzmann, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.
Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες.πληροφορίες», σημείωσε.
Εντοπισμός του νέου στελέχους
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακοψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συνέπεια της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν τις συνδέσεις - χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές - με τη Μ. Βρετανία είναι να έχει προκληθεί χάος στις μεταφορές, να έχουν αδειάσει σούπερ μάρκετ και να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πολίτες σε αεροδρόμια.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα προεδρεύσει σήμερα 21/12 έκτακτης σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
ΕΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων - Κλείνουν τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.
Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.
Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.
Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η Δανία ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων προς τη Βρετανία για 48 ώρες από σήμερα το πρωί.
Οι πτήσεις στη Νορβηγία από τη Βρετανία θα ανασταλούν με άμεση ισχύ για τουλάχιστον 48 ώρες εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα το νορβηγικό υπουργείο Υγείας.
Αναστολή των επιβατικών πτήσεων που προέρχονται από τη Βρετανία αποφάσισε σήμερα και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λόγω της εμφάνισης στο Ηνωμένο Βασίλειο νέου στελέχους του κορωνοϊού.
Προς απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία από το σύνολο της ΕΕ
Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι μέτρα αποφάσισε η Ελλάδα
Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.
Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.
Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Εντοπίσθηκε στη Ρώμη ασθενής προσβεβλημένος από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό
Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί συνοδευόμενος από τον ο/η σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο.
Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.
Τουρκία: Αναστέλλει προσωρινά τις επιβατικές πτήσεις από Μ. Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Ν. Κορέα
Στην προσωρινή ανατολή των επιβατικών πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα προχωρά η Τουρκία μετά τον εντοπισμό ενός νέου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Rejep Tayip Erdogan, σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας F. Koca
Σημειώνεται πως η Τουρκία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας καθώς μετρά 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).
Αργεντινή , Χιλή, Καναδάς αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία
Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία, μετά τον εντοπισμό καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.
Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.
Απαγόρευση πτήσεων και από το Ισραήλ
Μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του Covid, το Ισραήλ έγινε η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα, που αποφάσισε να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από τη Βρετανία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική μέχρι νεωτέρας.
Οι Ισραηλινοί πολίτες που επιστρέφουν από τις τρεις αυτές χώρες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, που έχουν διατεθεί για αυτό τον λόγο, κατά την επιστροφή τους, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που επιστρέφουν από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν την επιλογή της αυτοαπομόνωσης.
Σαουδική Αραβία: Αναστολή των διεθνών πτήσεων για τουλάχιστον μία εβδομάδα
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλε χθες Κυριακή τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.
Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορονοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία άρχισε την Πέμπτη εκστρατεία ευρείας κλίμακας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους άνω των 65 ετών, πρόσωπα που έχουν παχυσαρκία ή σοβαρές χρόνιες παθήσεις, καθώς και ανθρώπους τα επαγγέλματα των οποίων τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό.
Η Σαουδική Αραβία, η αραβική χώρα του Κόλπου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (34 εκατ. κάτοικοι) υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία: καταγράφει ως εδώ πάνω από 361.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 6.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Τι μπορεί να προκύψει από τη μετάλλαξη
Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τα εξής:
- Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
- Να γίνει πιο τοξικός
- Να μην φαίνεται στα τεστ
- Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό
Ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη μετάλλαξη του Covid -19 και την ταχύτερη μεταδοτικότητά του «έως και 70%».
Ο ΠΟΥ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αρμοδίους και πως το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, στην Ολλανδία και την Αυστραλία, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Επιπλέον καλεί τα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών