Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανός επιστήμονας: Σκληρά μέτρα περιορισμού και lockdown μέχρι τον Απρίλιο του 2021 - Ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος

Βρετανός επιστήμονας: Σκληρά μέτρα περιορισμού και lockdown μέχρι τον Απρίλιο του 2021 - Ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος
Για δρακόντεια μέτρα μέχρι και το Πάσχα του 2021 έκανε λόγο ο καθηγητής του Imperial College στο Λονδίνο, Neil Ferguson
Σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο αναφέρθηκε ο ειδικός επιστήμονας του Imperial College του Λονδίνου, Neil Ferguson, προειδοποιώντας ότι το αποκαλούμενο σκληρό lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδέχεται να διαρκέσει έως το Πάσχα του 2021.
Συζητώντας την προοπτική της εφαρμογής των πιο σκληρών μέτρων περιορισμού μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους (2021), ο καθηγητής Ferguson δήλωσε στο BBC:
«Η κυβέρνηση δέχεται κριτική για την αλλαγή πολιτικής όλη την ώρα.
«Αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος, το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτο, οπότε θα παρακολουθούμε την επιδημία όπως πάντα κάναμε.
Η πολιτική θα διαμορφωθεί βάσει αυτής.
«Τα επίπεδα εξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες και θα συνεχίσουν να ελέγχονται.
Αλλά σίγουρα συμφωνώ ότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη η κατάσταση στην Βρετανία αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με τον ίδιο.
Screenshot_20.pngScreenshot_21.png

Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, στη Βρετανία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ο εντοπισμός μετάλλαξης στελέχου της Covid - 19, που εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα κράτη και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακοψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συνέπεια της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν τις συνδέσεις - χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές - με τη Μ. Βρετανία είναι να έχει προκληθεί χάος στις μεταφορές, να έχουν αδειάσει σούπερ μάρκετ και να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πολίτες σε αεροδρόμια.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα προεδρεύσει σήμερα 21/12 έκτακτης σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Image

Το Λονδίνο επέστρεψε στο αυστηρότερο επίπεδο καραντίνας

Από σήμερα (21/12), η περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιοανατολική Αγγλία εισέρχονται και πάλι σε lockdown επιπέδου 4.
Η αγγλική πρωτεύουσα επιστρέφει στο αυστηρότερο επίπεδο καραντίνας, ακριβώς όπως ήταν τον περασμένο Νοέμβρη.
Η διάχυση του κορωνοϊού συνδέεται με το «νέο στέλεχος του κορωνοϊού», στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο  Boris Johnson.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από νέους που είχαν ξεχυθεί στις παμπ του Λονδίνου.
Γιόρταζαν τα τελευταία ξενύχτια τους, ενόψει της νέας καραντίνας που είχαν προαναγγείλει οι αρχές.
Αν και κάποιοι από αυτούς φορούσαν μάσκες, οι εικόνες συνωστισμού προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση.
Πόσο μάλλον επειδή είχε ήδη εντοπιστεί μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ακολούθησε ουσιαστικά μία «μίνι έξοδος», με πολλούς να εγκαταλείπουν την βρετανική πρωτεύουσα για περιοχές με πιο «ήπια» μέτρα.

tier_britain.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης