Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ανάκαμψη-ρεκόρ της οικονομίας 33,4% κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω των μέτρων στήριξης

ΗΠΑ: Ανάκαμψη-ρεκόρ της οικονομίας 33,4% κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω των μέτρων στήριξης
Η εξέλιξη της πανδημίας και το μικρότερο μέγεθος του πακέτου μέτρων τόνωσης προβληματίζουν για τη δυναμική της ανάκαμψης
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας τα οποία ξεπέρασαν τα 3 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα η οικονομία φαίνεται να έχει χάσει την αναπτυξιακή δυναμική της καθώς παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και το πακέτο μέτρων ενίσχυσης που εγκρίθηκε από τη Γερουσία ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.

Ανοδική αναθεώρηση

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ ανέκαμψε με ετήσιο ρυθμό 33,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη αναθεώρηση των στοιχείων για το γ’ τρίμηνο από το υπουργείο Εμπορίου.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ανοδικά πάνω από το ρυθμό 33,1% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα.
Το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά 31,4% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν το χειρότερο από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, το 1947.
Η ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παραμένει κατά 3,5% κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στα τέλη του 2019.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο θα παραμείνει στα επίπεδα του 33,1%.

To πακέτο μέτρων

Να σημειωθεί ότι το Κογκρέσο ενέκρινε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει άμεσες ενισχύσεις για τους περισσότερους Αμερικανούς έχουν πλήγεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας και θα παρέχει βελτιωμένα επιδόματα σε όσους έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας.
Θα επεκτείνει ένα έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού μικρών επιχειρήσεων και θα παρέχει ρευστότητα για τις εκπαιδευτικές δομές, τις αεροπορικές εταιρείες, τις μεταφορές και τη διανομή των εμβολίων.
Ο οικονομολόγοι αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ότι το πακέτο μέτρων ενίσχυσης είναι ανεπαρκές και ήρθε σχετικά αργά, σημειώνοντας ότι από το πακέτο έχουν αποκλειστεί οικονομικές ενισχύσεις σε πολιτείες και περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας.
«Ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας αυτών των μέτρων ενίσχυσης υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα περαιτέρω νέο πακέτο μέτρων στο νέο Κογκρέσο, καθώς είναι προφανές ότι δεν αρκεί για τη στήριξη των ανέργων ή των μικρών επιχειρήσεων έως ότου τελειώσει η πανδημία», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής στην στο JPMorgan Funds στη Νέα Υόρκη.
Αν και ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, οι εμπειρογνώμονες της υγείας προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, οδήγησαν στην ευρεία ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο.
Ωστόσο, η κατανάλωση φαίνεται ότι έχει έκτοτε «παγώσει», με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχθηκαν πίεση εν όψει των λήξης την τρέχουσα εβδομάδα των επιδομάτων ανεργίας που προβλέπονταν από το πρόγραμμα CARE.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης