Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ρεκόρ στην ανάπτυξη για το γ' τρίμηνο αλλά και στο δανεισμό για το Νοέμβριο

Βρετανία: Ρεκόρ στην ανάπτυξη για το γ'   τρίμηνο αλλά και στο δανεισμό για το Νοέμβριο
Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς-ρεκόρ 16% στο τρίτο τρίμηνο, έναντι πρώτης εκτίμησης για ανάπτυξη 15,5% - Ιστορικό ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό το Νοέμβριο στα 31,6 δισ. στερλίνες
Άλμα πραγματοποίησε στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η βρετανική οικονομία, ανεβάζοντας ταχύτητα με ρυθμούς πολύ ταχύτερους των αρχικών προβλέψεων.
Την ίδια ώρα ο δημόσιος δανεισμός έφτασε τα 31,6 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, πραγματοποιώντας ιστορικό ρεκότ για το μήνα Νοέμβριο σύμφωνα με στοιχεία που δημισιεύθηκαν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. 
Όμως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιτεύχθηκε πριν από την επαναφορά του lockdown μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού ο οποίος οδήγησε τη Βρετανία σε απομόνωση από την υπόλοιπη Ευρώπη και εγείροντας ανησυχίες για σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς-ρεκόρ 16% στο τρίτο τρίμηνο, έναντι πρώτης εκτίμησης για ανάπτυξη 15,5%.
Παρ’ όλα αυτά, το άλμα δεν αναπληρώνει τη βουτιά 18,8% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, τότε που το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας είχε κατεβάσει ρολά.
Εν μέσω απομόνωσης της Βρετανίας, να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι της γερμανικής επενδυτικής τράπαζας Βerenberg υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021

Ιστορικό υψηλό

Ο δανεισμός της κεντρικής κυβέρνησης εκτοξεύθηκε το Νοέμβριο 2020 καθώς η δημοσιονομική επέκταση στη Βρετανία συνεχίζεται προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία.
Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανακοίνωσε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ότι ο δανεισμός έφτασε τα 31,6 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, σε ιστορικά υψηλό ποσοστό για το μήνα Νοέμβριο.
Ήταν επίσης το τρίτο υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από τότε που τηρούνται αρχεία, το 1993.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπογραμμίζουν τα προβλήματα του υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak προκειμένου να εξυγιάνει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στα 372,2 δισ. στερλίνες

Από την αρχή του οικονομικού έτους τον Απρίλιο, ο δανεισμός του δημοσίου έφτασε τα 240,9 δισ. στερλίνες, 188,6 δισ. στερλίνες περισσότερα σε ετήσια βάση, δήλωσε η στατιστική αρχή.
Το Γραφείο κατάρτισης του Προϋπολογισμού (OBR) υπολόγισε ότι ο δημόσιος δανεισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 372,2 δισ. στερλίνες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ο κ. Sunak κατέστησε σαφές την Τρίτη (22/12) ότι δεν θα προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις.
«Όταν η οικονομία μας ανακάμψει, είναι ορθό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε πιο βιώσιμη βάση, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές κρίσεις με τον τρόπο που κάναμε φέτος», σημείωσε.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης