Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία προχώρησε σε μερικό άνοιγμα των συνόρων της με τη Βρετανία

Η Γαλλία προχώρησε σε μερικό άνοιγμα των συνόρων της με τη Βρετανία
Είχε προηγηθεί έκκληση της Κομισιόν για άρση του αποκλεισμού της Βρετανίας ώστε να μη πληγεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού
Η Γαλλία θα ανοίξει τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο για τους Γάλλους, τους κατοίκους της Γαλλίας και επαγγελματίες όπως οι οδηγοί φορτηγών.
Προκειμένου να περάσουν τα σύνορα οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
Οι Βρετανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν μόνιμη κατοικία στη Γαλλία θα μπορέσουν να επιστρέψουν, αλλά τα σύνορα θα είναι κλειστά για όσους δεν έχουν γαλλικό διαβατήριο.
Η εξέλιξη έρχεται λίγο μετά την έκκληση της Κομισιόν προς τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. να άρουν τις απαγορεύσεις στις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία και να ανοίξουν τα σύνορα για τα εμπορεύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των βασικών αλυσίδων διακίνησης προϊόντων (μεταξύ άλλων και εκείνων του εμβολίου για τον κορωνοϊό).
Υπενθυμίζεται ότι οι απαγορεύσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, σε άλλες χώρες.
Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν ακόμα το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. έως την 1η Ιανουαρίου και θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις, εφόσον μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ή να τεθούν σε καραντίνα.

Καθηλωμένα 1.500 φορτηγά

Τις προηγούμενες ώρες η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να ανοίξει ξανά τα εμπορικά δρομολόγια προς τη Γαλλία, μετά τις χθεσινές αποτυχημένες απόπειρες, που ως σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Γαλλία έδωσε εντολή να σταματήσει ο εμπορευματικός εφοδιασμός από το Ντόβερ στη νοτιοανατολική Αγγλία τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12), λόγω του πανικού που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη της Covid-19, η οποία και ώθησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλει ένα νέο, αυστηρότερο lockdown, στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές.
Στο μεταξύ, εκτός της Γαλλίας, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι μεταξύ των 40 χωρών που περιορίζουν τις πτήσεις και απομονώνουν σταδιακά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, επιβεβαίωσε πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του , οι όποιες προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.500 φορτηγά που προορίζονταν για τη Βρετανία να παραμένουν καθηλωμένα έξω από το λιμάνι του Ντόβερ.
Περισσότερες από 40 χώρες έχουν πλέον αναστείλει τις συγκοινωνιακές συνδέσείς τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι υγειονομικοί φορείς εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έως και 70% μεταδοτικότερη η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού.

Eurotunnel

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eurotunnel, οι μεταφορές για εμπορεύματα που εισέρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία ήταν ακόμη σε εξέλιξη και τα ρυμουλκούμενα οχήματα ήταν ακόμη σε θέση να αποσταλούν στη Γαλλία, με την τρέχουσα απαγόρευση να επηρεάζει τα συνοδευόμενα φορτία.
Τα νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων προκάλεσαν πανικό στην αγορά, οδηγώντας σε κενά ράφια σούπερ μάρκετ σε ορισμένα μέρη της χώρας, με την κυβέρνηση να επιβεβαώνει πως δεν συντρέχει καμία ανησυχία για τυχόν έλλειψη προϊόντων.

Επάρκεια τροφίμων

Οι προμήθειες τροφίμων που υπάρχουν στα καταστήματα είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες των Βρετανών, όπως διαβεβαίωσε Τρίτη 22 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, την ίδια ώρα που οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει έλλειψη σε φρέσκα προϊόντα, αν δεν αποκατασταθούν τα δρομολόγια προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Η Tesco και η Sainsbur’s οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα κινδύνου χθες Δευτέρα, ότι τις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ζήτηση-ρεκόρ

Η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Priti Patel εμφανίσθηκε καθησυχαστική, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει οι πολίτες να ανησυχούν, υπάρχουν άφθονα τρόφιμα στα καταστήματά μας», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC. Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ βρίσκονται αντιμέτωπα με ζήτηση ρεκόρ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξουν φαινόμενα πανικού από μεριάς καταναλωτών.
«Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τις προμήθειες των τροφίμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ωστόσο η διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα φρέσκα ψάρια μπορεί να επηρεασθεί από την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», τονίζει από τη μεριά του ο Ian Rait, διευθύνων σύμβουλος στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 300 επιχειρήσεις.
Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 170 μεγάλους πωλητές λιανικής συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων σούπερ μάρκετ, ανησυχεί για τις προμήθειες μετά τα Χριστούγεννα, υποδεικνύοντας πιθανές ελλείψεις σε σαλάτες, λαχανικά και φρούτα.
«Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν από αύριο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις», υπογράμμισε ο Andiew Opay διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας της BRC, στο ραδιόφωνο του BBC.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης