Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στις 5/1 η αναμέτρηση στην Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας και ... την τύχη της ατζέντας Biden – Έχουν ψηφίσει πάνω από 2,1 εκατ.

tags :
ΗΠΑ: Στις 5/1 η αναμέτρηση στην Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας και ... την τύχη της ατζέντας Biden – Έχουν ψηφίσει πάνω από 2,1 εκατ.
Οι εκλογές θα δείξουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν έστω και οριακά το Κογκρέσο
Τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια πολίτες της Πολιτεία της Τζόρτζια έχουν ψηφίσει ήδη στις επαναληπτικές εκλογές που θα κρίνουν εάν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το κατά πόσο θα μπορεί να υλοποιήσει την ατζέντα και το κυβερνητικό του πρόγραμμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη έχει ψηφίσει το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Τζόρτζια, γεγονός που δείχνει πως η συμμετοχή στις επαναληπτικές αυτές εκλογές θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Σημειώνεται πως σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες της Τζόρτζια είχαν ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον  Joe Biden να κερδίζει στο νήμα τον Donald Trump.
Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια είναι αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου της Πολιτείας βάσει του οποίου ο υποψήφιος πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, προκειμένου να εκλέξει γερουσιατές, κάτι που δεν συνέβη στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Κρίσιμη αναμέτρηση

Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και τη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το προβάδισμα με 50 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια δίνει 2 γερουσιαστές.
Αυτό σημαίνει ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω και τη μια έδρα, τότε θα μπορούν να κάνουν πραγματικά δύσκολη τη ζωή του Biden, καθώς θα μπορούν να «μπλοκάρουν» νόμους και να μην του επιτρέψουν να εφαρμόσει πλήρως και όπως επιθυμεί την πολιτική του ατζέντα.
Αντιθέτως, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τους δύο αυτούς γερουσιαστές και διαμορφωθεί μια ισορροπία 50 -50 εδρών για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, τότε θα μπορούν να ελέγχουν και τη Γερουσία καθώς σε περιπτώσεις ισοψηφίας, ο εκάστοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στην προκειμένη περίπτωση η Kamala Harris, είναι εκείνος που με την ψήφο του ορίζει και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Υπενθυμίζεται πως η εκλογική αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτζια έχει οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης