Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυριακίδου (Κομισιόν): Έρχονται τρία νέα εμβόλια – Είμαστε στο τέλος της αρχής

Κυριακίδου (Κομισιόν): Έρχονται τρία νέα εμβόλια – Είμαστε στο τέλος της αρχής
«Oι 200.000.000 δόσεις της Pfizer - Biontech θα έχουν φτάσει στα κράτη-μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2021», σύμφωνα με την Στ. Κυριακίδου
Ημερομηνία – ορόσημο για  την εμβολιαστική κάλυψη του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι ο Σεπτέμβριος του 2021, σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα Υγείας επίτροπο της Ε.Ε.,  Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά  στο τέλος της αρχής».
«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις συστάσεις επί των μέτρων, πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα προσφιλή μας πρόσωπα και τους ευάλωτους  ή τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Είναι καθοριστικό να μειωθεί η μετάδοση και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας», δηλώνει  στην εφημερίδα «Realnews» η κ. Κυριακίδου, μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer - Biontech.
Η ίδια εξηγεί ότι «στην αρχή οι δόσεις θα είναι περιορισμένες και θα αυξηθούν προοδευτικά στο δεύτερο μισό του έτους, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι».
Αποκαλύπτει ότι «οι 200.000.000 δόσεις της   Pfizer - Biontech  θα έχουν φτάσει στα κράτη-μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2021».

Τρία άλλα εμβόλια

Μάλιστα, για τα εμβόλια και άλλων εταιριών και το πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα, αναφέρει ότι «προς το παρόν, ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε ένα εμβόλιο, ενώ ένα άλλο, της  Moderna, θα συζητηθεί νωρίς τον Ιανουάριο (6/1)  και υπάρχουν και δύο εμβόλια για τα οποία έχουν ξεκινήσει κυλιόμενες δοκιμές και αυτά είναι της AstraZeneca και της Janssen».
Σημειώνει ότι αναμένει τις επίσημες γνωματεύσεις γι΄ αυτά σύντομα».   

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμβολιαστώ

Η κ. Κυριακίδου δηλώνει ότι θα περιμένει τη σειρά της για να εμβολιαστεί , όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα προτεραιότητας.
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμβολιαστώ όταν έρθει η σειρά μου», τονίζει, ενώ παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη έχουν από αυτή τη στιγμή και μετά την ευθύνη της εκτέλεσης των σχεδίων που έχουν συμφωνηθεί και αναμένει «πολλές προκλήσεις σε αυτή την άνευ προηγουμένου  προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού.

Έως και 2 δισ. δόσεις

Στο ερώτημα γιατί η Ε.Ε. δεν δέσμευσε περισσότερες δόσεις εμβολίων από το πρώτο αδειοδοτημένο εμβόλιο, η κ. Κυριακίδου διευκρινίζει ότι «είχαμε μια στρατηγική να πολλαπλασιάσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και όχι να ποντάρουμε σε ένα μόνο άλογο και επιμένω ότι ήταν η σωστή στρατηγική.
Η Κομισιόν, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, αυτή τη στιγμή με 6 διαφορετικά εμβόλια.
Δυνητικά αυτό μας δίνει ως και 2 δισ. δόσεις.
Το γνωρίζαμε από την αρχή και ήμουν απόλυτα ειλικρινής με όλους όταν έλεγα ότι μπορεί και να μην είναι όλα τα εμβόλια στο χαρτοφυλάκιο επιτυχή.
Η στρατηγική ήταν να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με τους πιο υποσχόμενους και προχωρημένους υποψήφιους, ώστε να είναι διαφοροποιημένο.
Αυτή ήταν  η αρχή που μας καθοδηγούσε».

Περί μετάλλαξης του ιού

Σχετικά με τους κινδύνους από τη μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία, η επίτροπος εξηγεί πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή για αύξηση της σοβαρότητας των λοιμώξεων με τη νέα παραλλαγή του ιού,  αλλά έχει αναφερθεί αυξημένη μετάδοση».
Προσθέτει ότι η ίδια δεν παίρνει  τίποτα ως δεδομένο και προσθέτει πως «δεν υποτιμούμε τίποτα και γι΄ αυτό έγιναν οι συζητήσεις με τους ειδικούς και ανταλλάξαμε πληροφορίες με τα κράτη-μέλη», παραπέμποντας στις δηλώσεις των ειδικών του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να επαρκεί και για τη νέα παραλλαγή του ιού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης