Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 12 φορές που οι υποστηρικτές του lockdown έκαναν λάθος - Ο Fauci στο επίκεντρο

Οι 12 φορές που οι υποστηρικτές του lockdown έκαναν λάθος - Ο Fauci στο επίκεντρο
H πορεία της πανδημίας διέψευσε τους υποστηρικτές του lockdown
Το 2020 ήταν μια χρονιά όπου η πολιτική απέτυχε σε πολλά σημεία, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα γεγονότα διέψευσαν τους ειδικούς.
«Σε αυτούς τους ανθρώπους εμπιστευτήκαμε τις ζωές μας και τις ελευθερίες μας και ορίστε τι έκαναν με αυτή την εμπιστοσύνη», σχολιάζει το American Institute for Economic Research (AIER).

1. Ο Anthony Fauci λέει ότι τα lockdowns δεν είναι εφικτά στις ΗΠΑ (24 Ιανουαρίου)

Ερωτηθείς σχετικά με το lockdown που επιβλήθηκε στην Κίνα, ο Fauci απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, έπειτα από περίπου δύο μήνες, 43 από τις 50 πολιτείες επέβαλαν lockdown, μια πολιτική που υποστήριξε ο ίδιος ο Fauci.

2. Η αμερικανική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συμβούλευαν κατά της χρήσης μάσκας (Φεβρουάριος και Μάρτιος)

Όταν οι πωλήσεις των μασκών εκτοξεύθηκαν λόγω της πανδημία, πολλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ υποστήριξαν ότι οι μάσκες είναι αναποτελεσματικές και αποθάρρυναν τη χρήση τους.
Ωστόσο, έως τα μέσα καλοκαιριού, όλοι άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενώ επεσήμαναν τον κομβικό ρόλο της μάσκας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Fauci παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι είπε ψέματα στο κοινό καθώς υπήρχαν ελλείψεις στις μάσκες.

3. Το σφάλμα του Fauci για το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού (11 Μαρτίου)

Ο Fauci κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου όπου του ζητήθηκε να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τη γρίπη.
Η μαρτυρία του ότι ο covid ήταν «10 φορές πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη» σήμανε εκτεταμένο συναγερμό και ήταν ο κύριος λόγος για τα lockdowns.
Το πρόβλημα, όπως τεκμηριώθηκε από τον Ronald Brown σε ένα άρθρο του περιοδικού επιδημιολογίας, είναι ότι ο Fauci βασίστηκε σε ένα συνδυασμό του ποσοστού θνησιμότητας μόλυνσης (IFR) και του ποσοστού θνησιμότητας υπόθεσης (CFR) για τη γρίπη, με αποτέλεσμα να μην εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο του Covid.

4. «Χρειάζονται δύο εβδομάδες για την επιπέδωση της καμπύλης» (16 Μαρτίου)

Το σλόγκαν των lockdowners ήταν ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες για την επιπέδωση της καμπύλης.
Οι δύο εβδομάδες περνούσαν και μετά το σλόγκαν άλλαξε.
Τα νοσοκομεία δεν βρίσκονταν πλέον στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ωστόσο, τα lockdowns παρέμειναν σε ισχύ, όπως και οι εντολές έκτακτης ανάγκης που τις δικαιολογούσαν.
Οι δύο εβδομάδες έγιναν ένας μήνας, ο οποίος έγινε δύο μήνες, ο οποίος έγινε σχεδόν ένας χρόνος.
Πλέον το θέμα δεν ήταν «η επιπέδωση της καμπύλης» -μια στρατηγική που στόχο είχε τη διάσωση του συστήματος υγείας από μια απειλή- αλλά αντ' αυτού οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τα lockdowns ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ίδιας της νόσου.
«Εν ολίγοις, οι επιδημιολόγοι μας εξαπάτησαν» επισημαίνει ο Phillip W. Magness σε άρθρο του δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του American Institute for Economic Research.

5. Ο Neil Ferguson προβλέπει 1,1 εκατ. θανάτους στις ΗΠΑ (20 Μαρτίου)

Το όνομα του Βρετανού λοιμωξιολόγου, Neil Ferguson, έχει γίνει συνώνυμο με τον συναγερμό του lockdown για καλό λόγο.
Ο Ferguson έχει ένα ιστορικό στις προβλέψεις για καταστροφικούς αριθμούς θανάτου για σχεδόν κάθε ασθένεια που έρχεται, και συστήνει επιθετικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων του lockdown.
Ο Covid δεν ήταν διαφορετικός και ο Ferguson βρέθηκε στο επίκεντρο όταν κυκλοφόρησε τις προβλέψεις του για τους θανάτους από κορωνοϊό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ferguson εμφανίστηκε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, στις 16 Μαρτίου για να ανακοινώσει τη στροφή προς τα lockdown.
Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, οι Anthony Fauci και Deborah Birx ανέφεραν το μοντέλο του Ferguson ως άμεση δικαιολογία για το lockdown στις ΗΠΑ.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: ο Ferguson είχε μια κακή συνήθεια οι προβλέψεις να εστιάζουν στο χειρότερο σενάριο.
Το έγγραφο του Imperial College διαμόρφωσε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών θανάτου που κυμαίνονταν από δεκάδες χιλιάδες έως πάνω από 2 εκατομμύρια, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του Ferguson εστίαζαν μόνο στο τελευταίο.

6. Ερευνητές στη Σουηδία χρησιμοποιούν το μοντέλο του Imperial College για να προβλέψουν 95.000 θανάτους (10 Απριλίου)

Μετά τις συγκλονιστικές προβλέψεις Neil Ferguson για τους θανάτους από τον κορωνοϊό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές σε άλλες χώρες άρχισαν να υιοθετούν το μοντέλο του Imperial College.
Συνήθως, αυτά τα μοντέλα προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις κάθε χώρας για lockdown.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, ωστόσο, αποφάσισε να απορρίψει την τάση.
Στις αρχές Απριλίου μια ομάδα ερευνητών στο Uppsala University προσάρμοσε το μοντέλο Imperial στον πληθυσμό και τα δημογραφικά στοιχεία της Σουηδίας και πραγματοποίησε τις προβολές του.
Το αποτέλεσμα τους; Εάν η Σουηδία συνέχιζε στον ίδιο δρόμο και δεν επέβαλε lockdown, οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα έφτασαν τους 96.000 έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν άμεσο lockdown, αλλά δεδομένου ότι η Σουηδία υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη όσον αφορά την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, οι ίδιοι προέβλεπαν ότι αυτή η επιλογή θα μείωνε τους θανάτους σε «μόνο» 30.000.
Στις αρχές Ιουνίου, όταν η πρόβλεψη των 96.000 θανάτων έπρεπε να επιβεβαιωθεί, η Σουηδία είχε καταγράψει 4.600 θανάτους.
Έξι μήνες αργότερα, η Σουηδία έχει περίπου 8.000 θανάτους.
Εν ολίγοις, το μοντέλο Imperial απέτυχε...

7. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι το κύμα της θάλασσας μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωση του Covid (2 Απριλίου)

Στη δεύτερη εβδομάδα του lockdown, αρκετές εφημερίδες στην Καλιφόρνια προώθησαν μια παράξενη θεωρία: ο Covid θα μπορούσε να εξαπλωθεί λόγω των κυμάτων στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, ο ιός Covid από τις λύματα θα περνούσε στον ωκεανό, όπου στη συνέχει με το κύμα θα έβγαινε στον αέρα και θα μόλυνε όσους βρίσκονταν κοντά σε παραλίες.

8. O Neil Ferguson προβλέπει τεράστιους αριθμούς θανάτων στις πολιτείες των ΗΠΑ που προχωρούν σε άρση του lockdown (24 Μαΐου)

Ξεκινώντας από τις υπερβολικές προβλέψεις τους από τον Μάρτιο, η ομάδα του Imperial College με επικεφαλής τον Neil Ferguson διπλασίασε το μοντέλο ανησυχίας.
Καθώς αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου στα τέλη Απριλίου και Μαΐου, ο Ferguson και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν ένα νέο μοντέλο που προβλέπει ένα άλλο καταστροφικό κύμα θανάτων στα μέσα του καλοκαιριού.
Το μοντέλο τους επικεντρώθηκε σε 5 καταστάσεις με μέτρια και σοβαρά κρούσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.
Εάν ξανανοίξει, σύμφωνα με το μοντέλο της αυτοκρατορικής ομάδας, η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 3.000 θανάτους την ημέρα μέχρι τον Ιούλιο.
Η Φλόριντα θα μπορούσε να φτάσει έως και 4.000, και η Καλιφόρνια θα μπορούσε να φτάσει τους 5.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.
Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θανάτων στα μέσα Ιουλίου σε αρκετές από τις εξεταζόμενες πολιτείες έπεσε ακόμη και κάτω από το χαμηλότερο όριο εμπιστοσύνης του προβλεπόμενου αριθμού του.

9. Ο Fauci πιστώνει στα lockdowns τη νίκη της Ευρώπης έναντι του κορωνοϊού (31 Ιουλίου)

Στα τέλη Ιουλίου ο Anthony Fauci κατέθεσε στο Κογκρέσο και υποστήριξε ότι τα lockdowns ευθύνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει την Ευρώπη, αλλά απέτυχαν να το πράξουν και αντ' αυτού είχαν νέο κύμα κορωνοϊού.
Ωστόσο, ολόκληρο το επιχείρημα του Fauci βασίστηκε σε μια σειρά από ψεύδη και λάθη.
Τα δεδομένα κινητικότητας από τις ΗΠΑ έδειξαν σαφώς ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έμεναν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Fauci, οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα πιο αργές στην επαναλειτουργία της οικονομίας από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης για να ανοίξουν ξανά.
Επιπλέον, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έπληξε την Ευρώπη στις αρχές του Φθινοπώρου.

10. Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ανακηρύχτηκαν σε Covid-free χώρες (Αύγουστος έως σήμερα)

Μέχρι στιγμής, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν ξεπεράσει την πανδημία με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
Στην πραγματικότητα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία επέλεξαν τη μεσαιωνική στρατηγική «Prince Prospero» να προσπαθήσουν να αποκοπούν από τον κόσμο έως ότου περάσει η πανδημία - μια προσέγγιση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γεωγραφικές περιοχές τους.
Είναι μια δαπανηρή στρατηγική όσον αφορά τον οικονομικό της αντίκτυπο και τον προσωπικό του εκτοπισμό, αλλά συγκράτησε τον κορωνοϊό.
Το πρόβλημα με τη στρατηγική Prince Prospero της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας είναι ότι είναι εγγενώς εύθραυστο.
Το μόνο που χρειάζεται για να επέλθει χάος είναι να περάσει ο ιός πέρα από τα σύνορα - συμπεριλαμβανομένου τυχαίου ή ανθρώπινου λάθους.
Χαρακτηριστικό είναι ό,τι συνέβη στις 9 Αυγούστου όταν η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία είχε φτάσει τις 100 ημέρες χωρίς Covid.
Στη συνέχεια, μόλις δύο ημέρες αργότερα, σημειώθηκε παραβίαση, με αποτέλεσμα να επιβληθεί αυστηρό lockdown στο Ώκλαντ.
Είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται κάθε λίγες εβδομάδες και στις δύο χώρες.

11. «Τα νέα lockdowns είναι απλά "επιχείρημα του αχυρανθρώπου" (Οκτώβριος)

Στις αρχές Οκτωβρίου μια ομάδα επιστημόνων συναντήθηκε στο AIER, όπου συνέταξαν και υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Great Barrington, μια δήλωση που εφιστά την προσοχή στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές βλάβες των lockdowns και παροτρύνει τον κόσμο να υιοθετήσει εναλλακτικές στρατηγικές για τη διασφάλιση της προστασίας των πιο ευάλωτων.
Παρ' όλο που η κοινή δήλωση συγκέντρωσε γρήγορα δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από την επιστήμη της υγείας και τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, εξόργισε τους υποστηρικτές των lockdowns.
Δεν απάντησαν με επιστημονική συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των πολιτικών τους.
Μάλιστα, επέμειναν ότι κανείς δεν ζήτησε την επαναφορά των lockdowns.
Μάλιστα, υποστήριξαν ότι οι συγγραφείς του Great Barrington διαφωνούσαν με το «επιχείρημα του αχυρανθρώπου» (Strawman) από το παρελθόν.
Στις αρχές Νοεμβρίου, το strawman των νέων lockdowns έγινε πραγματικότητα σε δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, υποστηρίχθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν την καραμέλα του "strawman" τον Οκτώβριο.
Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έκαναν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις έως και τη συνάντηση με την οικογένεια για την ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα.
Και μερικές εβδομάδες μετά από αυτό, μερικοί από τους ίδιους επιδημιολόγους που χρησιμοποίησαν τη γραμμή «strawman» τον Οκτώβριο αναθεώρησαν τις θέσεις τους μετά το γεγονός.
Άρχισαν να ισχυρίζονται ότι είχαν υποστηρίξει ένα δεύτερο lockdown, και άρχισαν να κατηγορούν το GBD για την παρεμπόδιση των προσπαθειών τους να το επιβάλουν νωρίτερα.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι το αφήγημα ότι «τα lockdowns είναι επιχείρημα του αχυρανθρώπου» ήταν ψευδές.
(σσ. Το επιχείρημα ή πλάνη του αχυρανθρώπου είναι μια λογική πλάνη, κατά το οποίο ένας συζητητής παρουσιάζει παραλλαγμένα το επιχείρημα του αντιπάλου του, ώστε να επιτεθεί στην παραλλαγμένη του εκδοχή, και όταν την καταρρίψει, να εισηγηθεί ότι κατέρριψε το αρχικό επιχείρημα του αντιπάλου)

12. Ο Anthony Fauci χαιρετίζει τη Νέα Υόρκη ως πρότυπο για την αντιμετώπιση του Covid (Ιούνιος-Δεκέμβριος)

Σύμφωνα με όλους τους δείκτες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης υπέστη ένα από τα χειρότερα πλήγματα του κορωνοϊού στον κόσμο.
Η Νέα Υόρκη έχει επίσης κακή πορεία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου παρά την επιβολή αυστηρών περιορισμών και περιφερειακών μέτρων lockdown.
Στις 20 Ιουλίου, ωστόσο, ο Fauci είχε χαρακτηρίσει τη Νέα Υόρκη ως πολιτεία πρότυπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης