Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Πιθανή η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα εντός της εβδομάδας

ΕΕ: Πιθανή η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα εντός της εβδομάδας
Σε ποια σημεία έχουν συγκλίνει οι δύο πλευρές, σύμφωνα με αποκαλύψεις ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters
Πιθανόν Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχουν τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα (δηλαδή προτού εκπνεύσει το 2020), η οποία θα παρέχει στις επιχειρήσεις οι οποίες προέρχονται από την ΕΕ ευχερέστερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά και προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι συνομιλίες με σκοπό η σύναψη εμπορικής συμφωνίας έχουν ξεκινήσει από το 2014, αλλά δεν είχαν καταγάγει πρόοδο επί χρόνια, καθώς η ΕΕ θεωρούσε ότι η Κίνα δεν προχωρούσε στην άρση των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, παρά τη δέσμευσή της να ανοίξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ωστόσο, οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ενδέχεται να οδηγήσουν στη μεταστροφή της Κίνας και στην τελική επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα νομικά κείμενα

«Η συμφωνία ενδέχεται να ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτή η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη (31/12), αλλά θα χρειαστεί αρκετούς μήνες προκειμένου να «μεταφραστεί» σε νομικά κείμενα.
«Αποκτούμε σημαντική πρόσβαση στην αγορά και έχουμε προστασία των επενδύσεών μας στην Κίνα.
Η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και οι Κινέζοι έχουν κάνει ένα σημαντικά βήματα προς εμάς», δήλωσε ο ίδιος.
Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται όλα τα θέματα εξωτερικού εμπορίου για λογαριασμό των 27 κρατών – μελών της Ένωσης.

Εργασιακά δικαιώματα

«Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει όλες τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ήταν αρκετά επιτυχημένες, ειδικά όταν πρόκειται για ορισμένα ακανθώδη ζητήματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι πρέσβεις των κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη επενδυτική συμφωνία τη Δευτέρα (28/12) και καμία χώρα δεν εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις επ’ αυτής.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Πολωνία πρότεινε η ΕΕ να περιμένει να συζητήσει τη συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του εκλεγμένου προέδρου Joe Biden, αλλά οι υπόλοιπες χώρες δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

www.bankingnews.gr


 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης