Πάνω από 82 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους η Λατινική Αμερική
(upd6) Στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να προστεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ύστερα από την έγκριση που έλαβε από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στη Μ. Βρετανία, έρχεται να προστεθεί στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech – με το οποίο εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη -, της Moderna – που ήδη χορηγείται στις ΗΠΑ – και του ρωσικού Sputnik V, το οποίο μετά τη Ρωσία, χορηγήθηκε και στην Αργεντινή.
Συνολικά δηλαδή υπάρχουν τέσσερα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που αναμένεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, η αποτελεσματικότητα του οποίου εκτιμάται στο 79%.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών αλλά και η έγκριση περισσότερων εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Η Λατινική Αμερική έγινε η δεύτερη περιοχή στον κόσμο, μετά την Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους, στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία ο ιός θερίζει, κάτι που αποδίδεται και στο μεταλλαγμένο στέλεχος που φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό ενώ στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι πολίτες, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα και τις δυσκολίες του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 82.478.918 και οι νεκροί σε 1.799.493
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 19.653.653 και σε νεκρούς με 340.956
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 192.681 και τρίτη σε κρούσματα με 7.563.551
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 148.439 και τέταρτο το Μεξικό με 123.845
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 73.029 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 71.675 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.073.923, πέμπτη η Γαλλία με 2.631.110 και έκτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.389.963
- Έβδομη η Τουρκία με 2.178.580 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.067.487
- Ένατη η Ισπανία με 1.893.502 και δέκατη η Γερμανία με 1.692.109
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca – Στις 4/1 οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία
Η Μ.Βρετανία έγινε σήμερα Τετάρτη 30/12 η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο όπως έγινε γνωστό αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται στη Μ. Βρετανία από την ερχόμενη Δευτέρα 4/1.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας» ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας, με τον υπ.Υγείας, Matt Hancock να αναφέρει πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 4/1 και ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Σημειώνεται ότι η Μ.Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τις οποίες θα εμβολιαστούν 50 εκατ. άνθρωποι.
Ο Hancock ανέφερε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.
Η ταχεία έγκριση του εμβολίου μάλλον θα πρέπει να συνδυαστεί με το σφοδρό χτύπημα που δέχεται το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αγγλίας από το β' κύμα του κορωνοϊού και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπληρή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσει αυστηρότερο lockdown.
Το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στη Μ. Βρετανία
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το εμβόλιο αυτό είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70%, ποσοστό που έπεσε στο 62% όταν χορηγούνταν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά ανέβαινε στο 90% όταν δίνονταν αρχικά η μισή δόση και στη συνέχεια η δεύτερη δόση.
Πάντως η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις, την ώρα που μελέτες αναφέρουν πως αφήνοντας ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.
Sinopharm: Στο 79% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κατά του κορωνοϊού
Στην ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της είναι κατά 79,34% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού προχώρησε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm, η οποία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κίνας για να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της.
Η Sinopharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.
Σύμφωνα με το Reuters, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinopharm, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, είναι χαμηλότερη από το 86% που είχε ανακοινωθεί για το ίδιο εμβόλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 9/12.
Ειδικοί στον χώρο της Υγείας επισημαίνουν ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι πιθανό να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτά τα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως Τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν βάσει δικών τους κλινικών μελετών πως το εμβόλιο της Sinovac είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,25%, τη στιγμή που την ίδια ημέρα η Βραζιλία ανακοίνωνε πως η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου κυμαίνεται από το 50% έως το 90%.
ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός στο Κολοράντο – Biden: Θα χρειαστούν χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι
Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της επιδημίας, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Πολιτεία του Κολοράντο, τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden υποστήριξε ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι.
Ο Biden επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες ότι ο ιός θα εξαφανιστεί με την ανάληψη της προεδρίας του στις 20/1 αν και έστειλε μήνυμα στο Κογκρέσο ότι βασική επιθυμία του είναι να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την ταχύτερη διανομή του εμβολίου, για την επέκταση των τεστ και για την χρηματοδότηση Πολιτειών προκειμένου να ξανανοίξουν τα σχολεία.
Όπως είπε ο Biden, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 20 εκατομμύρια που είχε θέσει ως στόχο ο Donald Trump.
«Η προσπάθεια να διανείμουμε και να διαχειριστούμε τα εμβόλια δεν προχωράει όπως θα έπρεπε.
Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να εμβολιάσουμε τους Αμερικάνους» ανέφερε ο Biden, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. Αμερικάνοι έως την 100η ημέρα της προεδρικής του θητείας.
Ωστόσο, ο Biden αναγνωρίζει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμβολιάζονται καθημερινά 1 εκατ. Αμερικάνοι, γεγονός που όπως ο ίδιος είπε, χρειάζεται το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
«Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Αμερικάνων» είπε ο Biden, αναφέροντας πως ενδεχομένως η κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί έως τον Μάρτιο.
Πρώτο κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους
Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Jared Polis ανακοίνωνε πως στην Πολιτεία του εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχει καταγραφεί στη Μ. Βρετανία και που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Όπως έγινε γνωστό, ο φορέας είναι ένας νεαρός περίπου είκοσι ετών, «ο οποίος έχει τεθεί επί του παρόντος σε απομόνωση στο Ντένβερ και ο οποίος δεν έχει πρόσφατο ιστορικό ταξιδιών
Αν και είναι σε εξέλιξη έρευνα των υγειονομικών αρχών, αναφέρθηκε πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μεταξύ των επαφών του νεαρού μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται πως το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, η Χιλή ενώ στον Καναδά, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.
Νέο ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία, νέο ρεκόρ θανάτων
Με τα νέα για την πορεία των εμβολιασμών να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοσηλευόμενων να υπολογίζεται σε περίπου 125.000, τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τους 339.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 20 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ και στους νεκρούς, καθώς αναφέρθηκαν 3.725 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από την έναρξη της επιδημίας.
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Γερμανία – Δεν αποκλείει τρίτο εθνικό lockdown η Γαλλία
Εν μέσω επιφυλάξεων των πολιτών για τα εμβόλια αλλά και περιοριστικών μέτρων λόγω της ραγδαίας διασποράς του ιού, πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι άρχισαν την Κυριακή 27/12 στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, αν και είχαν ήδη προηγηθεί από το Σάββατο 26/12 Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με σειρά φαρμακευτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και BioNTech, Moderna και AstraZeneca, για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις και έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες το 2021.
Την ίδια στιγμή πάντως προβληματίζει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία, η οποία θα είναι σε καθολικό και αυστηρό lockdown έως τις 10/1, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.
Τις τελευταίες 24 καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων καθώς αναφέρθηκε ο θάνατος 1.129 ανθρώπων λόγω της επιδημίας.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη 23/12 όταν και είχαν αναφερθεί 962 θάνατοι.
Όπως έγινε γνωστό το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 22.459 κρούσματα με το σύνολο τους να προσεγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι ανέρχονται συνολικά σε 32.107.
Την ίδια στιγμή, και η Γαλλία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός τρίτου εθνικού lockdown εφόσον τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται μετά τις γιορτές.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, αν και εξετάζεται η απαγόρευση να αρχίζει από τις 18:00 το απόγευμα ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Σε καθολικό, αυστηρό lockdown πέντε εβδομάδων είναι από τις 16/12 και η Ολλανδία, ενώ η Ιταλία από τις 28/12 πέρασε ξανά σε «πορτοκαλί» ζώνη όπου και θα παραμείνει έως και σήμερα 30/12, κάτι που σημαίνει πως θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.
Von der Leyen (ΕΕ): Ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ursula Von der Leyen.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν: «αποφασίσαμε να αγοράσουμε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των πολιτών σε όλη την ΕΕ.
Ως εκ τούτου θα έχουμε 300 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, που έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές και αποδοτικό.
Περισσότερα εμβόλια θα ακολουθήσουν».
Ινδία: Υποχωρεί ο κορωνοϊός – Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 7/1
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, αποφάσισε να αναστείλει έως τις 7/1 όλες τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η επανέναρξη των πτήσεων μετά την 7η Ιανουαρίου θα συνοδεύεται από «αυστηρούς ελέγχους», οι λεπτομέρειες για τους οποίους «θα ανακοινωθούν σύντομα».
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.549 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, να ανέρχεται σε 10.244.852.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 20.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες την Κυριακή και στα 16,5 χιλιάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, χθες Τρίτη 29/12.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, το προηγούμενο 24ωρο ακόμη 286 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 148.439.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 262.272 και παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 280.000, από το οποίο κατέβηκαν έπειτα από μήνες την περασμένη Κυριακή.
Ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους η Λατινική Αμερική
Τους 500.000 θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε η Λατινική Αμερική, η οποία έγινε η δεύτερη περιοχή του κόσμου – μετά την Ευρώπη – που ξεπερνά αυτό το όριο.
Συγκεκριμένα, οι 29 χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224).
Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα), τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Αρνητικό ρεκόρ στη Βραζιλία
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 58.718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.111 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Πρόκειται για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας που ανακοινώνει το υπουργείο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στη Βραζιλία.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 192.681 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,6 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Πλησιάζει τα 1,5 εκατομμύρια κρούσματα το Μεξικό
Εν τω μεταξύ, στο Μεξικό ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 990 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 123.845 επί συνόλου 1.491.529 μολύνσεων.
Υπό αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, πολλοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους.
Αχτίδα αισιοδοξίας η έναρξη εμβολιασμών σε Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή.
Ρωσία: Δραματική αναθεώρηση προς τα πάνω των νεκρών από κορωνοϊό – Τουλάχιστον 186.000
Σε δραματική αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού προχώρησε η Ρωσία, η οποία παραδέχεται πως τουλάχιστον 186.000 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.
Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος του επίσημου αριθμού των θυμάτων, ο οποίος κυμαίνεται στους 55.000.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Παράλληλα αναφέρει ότι «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».
Συνεπώς, και όπως είπε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα υγείας, λίγο περισσότεροι από 186.000 θάνατοι αποδίδονται στον κορωνοϊό.
Ο αριθμός αυτός φέρνει τη Ρωσία στην Τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.
Σημειώνεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου Sputnik V άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ένας χρόνος με κορωνοϊό - Τι δεν ξέρουμε ακόμα
Αν και σε λίγες ώρες θα κλείσει ένας χρόνος από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, όταν και η Κίνα ενημέρωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια σειρά μυστηριωδών κρουσμάτων πνευμονίας, που σηματοδότησαν και την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια αποτελούν αρχή του τέλους της πανδημίας, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για τους ιολόγους και τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας μέχρι να κατανοήσουν τα πάντα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το που και πώς δημιουργήθηκε ο ιός.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η αρχική ερμηνεία ότι ο ιός σχετιζόταν με την αγορά της Wuhan όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, έχει χάσει σε ισχύ καθώς έρευνα αναφέρει πως το ένα τρίτο των πρώτων ασθενών δεν είχε άμεση σχέση με αυτήν την αγορά.
Άλλωστε υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2019, αρκετούς μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά πιστευόταν.
Το δεύτερο που δεν ξέρουμε είναι πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, ερώτημα που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ.
Μια τρίτη παράμετρος για την οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, είναι γιατί ο ιός επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους, γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες από συμπτώματα του κορωνοϊού καθώς και γιατί οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.
Ένα τέταρτο μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου ανθρώπου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει από τον ιό ενώ το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Και ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, αν δηλαδή γίνεται μέσω των σταγονιδίων ύστερα από βήχα, φτάρνισμα ή και μέσω αερολυμάτων κάτι που σημαίνει ότι τα σταγονίδια παραμένουν αρκετή ώρα στον αέρα και διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, το μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων, είναι το πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
www.bankingnews.gr
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στη Μ. Βρετανία, έρχεται να προστεθεί στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech – με το οποίο εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη -, της Moderna – που ήδη χορηγείται στις ΗΠΑ – και του ρωσικού Sputnik V, το οποίο μετά τη Ρωσία, χορηγήθηκε και στην Αργεντινή.
Συνολικά δηλαδή υπάρχουν τέσσερα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που αναμένεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, η αποτελεσματικότητα του οποίου εκτιμάται στο 79%.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών αλλά και η έγκριση περισσότερων εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Η Λατινική Αμερική έγινε η δεύτερη περιοχή στον κόσμο, μετά την Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους, στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία ο ιός θερίζει, κάτι που αποδίδεται και στο μεταλλαγμένο στέλεχος που φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό ενώ στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι πολίτες, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα και τις δυσκολίες του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 82.478.918 και οι νεκροί σε 1.799.493
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 19.653.653 και σε νεκρούς με 340.956
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 192.681 και τρίτη σε κρούσματα με 7.563.551
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 148.439 και τέταρτο το Μεξικό με 123.845
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 73.029 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 71.675 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.073.923, πέμπτη η Γαλλία με 2.631.110 και έκτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.389.963
- Έβδομη η Τουρκία με 2.178.580 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.067.487
- Ένατη η Ισπανία με 1.893.502 και δέκατη η Γερμανία με 1.692.109
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca – Στις 4/1 οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία
Η Μ.Βρετανία έγινε σήμερα Τετάρτη 30/12 η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο όπως έγινε γνωστό αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται στη Μ. Βρετανία από την ερχόμενη Δευτέρα 4/1.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας» ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας, με τον υπ.Υγείας, Matt Hancock να αναφέρει πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 4/1 και ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Σημειώνεται ότι η Μ.Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τις οποίες θα εμβολιαστούν 50 εκατ. άνθρωποι.
Ο Hancock ανέφερε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.
Η ταχεία έγκριση του εμβολίου μάλλον θα πρέπει να συνδυαστεί με το σφοδρό χτύπημα που δέχεται το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αγγλίας από το β' κύμα του κορωνοϊού και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπληρή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσει αυστηρότερο lockdown.
Το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στη Μ. Βρετανία
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το εμβόλιο αυτό είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70%, ποσοστό που έπεσε στο 62% όταν χορηγούνταν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά ανέβαινε στο 90% όταν δίνονταν αρχικά η μισή δόση και στη συνέχεια η δεύτερη δόση.
Πάντως η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις, την ώρα που μελέτες αναφέρουν πως αφήνοντας ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.
Sinopharm: Στο 79% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κατά του κορωνοϊού
Στην ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της είναι κατά 79,34% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού προχώρησε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm, η οποία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κίνας για να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της.
Η Sinopharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.
Σύμφωνα με το Reuters, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinopharm, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, είναι χαμηλότερη από το 86% που είχε ανακοινωθεί για το ίδιο εμβόλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 9/12.
Ειδικοί στον χώρο της Υγείας επισημαίνουν ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι πιθανό να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτά τα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως Τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν βάσει δικών τους κλινικών μελετών πως το εμβόλιο της Sinovac είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,25%, τη στιγμή που την ίδια ημέρα η Βραζιλία ανακοίνωνε πως η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου κυμαίνεται από το 50% έως το 90%.
ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός στο Κολοράντο – Biden: Θα χρειαστούν χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι
Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της επιδημίας, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Πολιτεία του Κολοράντο, τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden υποστήριξε ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι.
Ο Biden επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες ότι ο ιός θα εξαφανιστεί με την ανάληψη της προεδρίας του στις 20/1 αν και έστειλε μήνυμα στο Κογκρέσο ότι βασική επιθυμία του είναι να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την ταχύτερη διανομή του εμβολίου, για την επέκταση των τεστ και για την χρηματοδότηση Πολιτειών προκειμένου να ξανανοίξουν τα σχολεία.
Όπως είπε ο Biden, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 20 εκατομμύρια που είχε θέσει ως στόχο ο Donald Trump.
«Η προσπάθεια να διανείμουμε και να διαχειριστούμε τα εμβόλια δεν προχωράει όπως θα έπρεπε.
Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να εμβολιάσουμε τους Αμερικάνους» ανέφερε ο Biden, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. Αμερικάνοι έως την 100η ημέρα της προεδρικής του θητείας.
Ωστόσο, ο Biden αναγνωρίζει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμβολιάζονται καθημερινά 1 εκατ. Αμερικάνοι, γεγονός που όπως ο ίδιος είπε, χρειάζεται το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
«Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Αμερικάνων» είπε ο Biden, αναφέροντας πως ενδεχομένως η κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί έως τον Μάρτιο.
Πρώτο κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους
Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Jared Polis ανακοίνωνε πως στην Πολιτεία του εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχει καταγραφεί στη Μ. Βρετανία και που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Όπως έγινε γνωστό, ο φορέας είναι ένας νεαρός περίπου είκοσι ετών, «ο οποίος έχει τεθεί επί του παρόντος σε απομόνωση στο Ντένβερ και ο οποίος δεν έχει πρόσφατο ιστορικό ταξιδιών
Αν και είναι σε εξέλιξη έρευνα των υγειονομικών αρχών, αναφέρθηκε πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μεταξύ των επαφών του νεαρού μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται πως το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, η Χιλή ενώ στον Καναδά, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.
Νέο ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία, νέο ρεκόρ θανάτων
Με τα νέα για την πορεία των εμβολιασμών να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοσηλευόμενων να υπολογίζεται σε περίπου 125.000, τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τους 339.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 20 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ και στους νεκρούς, καθώς αναφέρθηκαν 3.725 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από την έναρξη της επιδημίας.
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Γερμανία – Δεν αποκλείει τρίτο εθνικό lockdown η Γαλλία
Εν μέσω επιφυλάξεων των πολιτών για τα εμβόλια αλλά και περιοριστικών μέτρων λόγω της ραγδαίας διασποράς του ιού, πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι άρχισαν την Κυριακή 27/12 στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, αν και είχαν ήδη προηγηθεί από το Σάββατο 26/12 Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με σειρά φαρμακευτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και BioNTech, Moderna και AstraZeneca, για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις και έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες το 2021.
Την ίδια στιγμή πάντως προβληματίζει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία, η οποία θα είναι σε καθολικό και αυστηρό lockdown έως τις 10/1, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.
Τις τελευταίες 24 καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων καθώς αναφέρθηκε ο θάνατος 1.129 ανθρώπων λόγω της επιδημίας.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη 23/12 όταν και είχαν αναφερθεί 962 θάνατοι.
Όπως έγινε γνωστό το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 22.459 κρούσματα με το σύνολο τους να προσεγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι ανέρχονται συνολικά σε 32.107.
Την ίδια στιγμή, και η Γαλλία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός τρίτου εθνικού lockdown εφόσον τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται μετά τις γιορτές.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, αν και εξετάζεται η απαγόρευση να αρχίζει από τις 18:00 το απόγευμα ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Σε καθολικό, αυστηρό lockdown πέντε εβδομάδων είναι από τις 16/12 και η Ολλανδία, ενώ η Ιταλία από τις 28/12 πέρασε ξανά σε «πορτοκαλί» ζώνη όπου και θα παραμείνει έως και σήμερα 30/12, κάτι που σημαίνει πως θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.
Von der Leyen (ΕΕ): Ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ursula Von der Leyen.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν: «αποφασίσαμε να αγοράσουμε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των πολιτών σε όλη την ΕΕ.
Ως εκ τούτου θα έχουμε 300 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, που έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές και αποδοτικό.
Περισσότερα εμβόλια θα ακολουθήσουν».
Ινδία: Υποχωρεί ο κορωνοϊός – Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 7/1
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, αποφάσισε να αναστείλει έως τις 7/1 όλες τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η επανέναρξη των πτήσεων μετά την 7η Ιανουαρίου θα συνοδεύεται από «αυστηρούς ελέγχους», οι λεπτομέρειες για τους οποίους «θα ανακοινωθούν σύντομα».
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.549 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, να ανέρχεται σε 10.244.852.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 20.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες την Κυριακή και στα 16,5 χιλιάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, χθες Τρίτη 29/12.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, το προηγούμενο 24ωρο ακόμη 286 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 148.439.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 262.272 και παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 280.000, από το οποίο κατέβηκαν έπειτα από μήνες την περασμένη Κυριακή.
Ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους η Λατινική Αμερική
Τους 500.000 θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε η Λατινική Αμερική, η οποία έγινε η δεύτερη περιοχή του κόσμου – μετά την Ευρώπη – που ξεπερνά αυτό το όριο.
Συγκεκριμένα, οι 29 χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224).
Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα), τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Αρνητικό ρεκόρ στη Βραζιλία
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 58.718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.111 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Πρόκειται για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας που ανακοινώνει το υπουργείο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στη Βραζιλία.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 192.681 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,6 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Πλησιάζει τα 1,5 εκατομμύρια κρούσματα το Μεξικό
Εν τω μεταξύ, στο Μεξικό ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 990 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 123.845 επί συνόλου 1.491.529 μολύνσεων.
Υπό αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, πολλοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους.
Αχτίδα αισιοδοξίας η έναρξη εμβολιασμών σε Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή.
Ρωσία: Δραματική αναθεώρηση προς τα πάνω των νεκρών από κορωνοϊό – Τουλάχιστον 186.000
Σε δραματική αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού προχώρησε η Ρωσία, η οποία παραδέχεται πως τουλάχιστον 186.000 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.
Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος του επίσημου αριθμού των θυμάτων, ο οποίος κυμαίνεται στους 55.000.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Παράλληλα αναφέρει ότι «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».
Συνεπώς, και όπως είπε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα υγείας, λίγο περισσότεροι από 186.000 θάνατοι αποδίδονται στον κορωνοϊό.
Ο αριθμός αυτός φέρνει τη Ρωσία στην Τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.
Σημειώνεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου Sputnik V άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ένας χρόνος με κορωνοϊό - Τι δεν ξέρουμε ακόμα
Αν και σε λίγες ώρες θα κλείσει ένας χρόνος από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, όταν και η Κίνα ενημέρωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια σειρά μυστηριωδών κρουσμάτων πνευμονίας, που σηματοδότησαν και την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια αποτελούν αρχή του τέλους της πανδημίας, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για τους ιολόγους και τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας μέχρι να κατανοήσουν τα πάντα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το που και πώς δημιουργήθηκε ο ιός.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η αρχική ερμηνεία ότι ο ιός σχετιζόταν με την αγορά της Wuhan όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, έχει χάσει σε ισχύ καθώς έρευνα αναφέρει πως το ένα τρίτο των πρώτων ασθενών δεν είχε άμεση σχέση με αυτήν την αγορά.
Άλλωστε υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2019, αρκετούς μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά πιστευόταν.
Το δεύτερο που δεν ξέρουμε είναι πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, ερώτημα που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ.
Μια τρίτη παράμετρος για την οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, είναι γιατί ο ιός επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους, γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες από συμπτώματα του κορωνοϊού καθώς και γιατί οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.
Ένα τέταρτο μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου ανθρώπου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει από τον ιό ενώ το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Και ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, αν δηλαδή γίνεται μέσω των σταγονιδίων ύστερα από βήχα, φτάρνισμα ή και μέσω αερολυμάτων κάτι που σημαίνει ότι τα σταγονίδια παραμένουν αρκετή ώρα στον αέρα και διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, το μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων, είναι το πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών