Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte (Ιταλία): Δεν θα αντλήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλιών, προέχει η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους

tags :
Conte (Ιταλία): Δεν θα αντλήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλιών, προέχει η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους
Η Ιταλική Γερουσία (31/12) ενέκρινε πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 38 δισ. ευρώ για το 2021
Η Ιταλία δεν θα εξαντλήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δικαιούται για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την ικανότητα της χώρας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα κεφάλαια αυτά.
«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του δανεισμού που μας έχει προσφερθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στη Ρώμη.
«Υπάρχει ένα όριο, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να επιτύχουμε μία βιώσιμη καμπύλη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους».

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Ιταλία δικαιούται ενισχύσεις έως 81 δισ. ευρώ (99 δισ. δολάρια) από την ΕΕ και δάνεια έως και 127 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σχεδόν το 160% του ΑΕΠ στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο Conte προειδοποίησε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπερβεί στις εσωτερικές τριβές προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της χώρας και την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.
«Μέχρι το μέσον Φεβρουαρίου θα πρέπει να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τον τελικό σχεδιασμό» σχετικά με το πώς θα δαπανηθούν τα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε ο Conte.

Δημοσιονομικά μέτρα 38 δισ.

Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ (47 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2021.
Στα δημοσιονομικά μέτρα περιλαμβάνονται ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της παμδημίας και τα lockdowns και εισάγει νέα μέτρα για τη χρηματοδότηση ενεργειακά αποδοτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των φοροελαφρύνσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έως το 2022.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετώπισε κριτική από ένα μικρό κόμμα του συνασπισμού για τη διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει πάνω από 100 δισ. ευρώ σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας.
Η χώρα πρόκειται να λάβει τις πρώτες εκταμιεύσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από την ΕΕ έως τα μέσα του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης