Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα πρέπει να φοβίζει τον Erdogan από την προεδρία Biden στις ΗΠΑ - Νέα εποχή εντάσεων, διχασμένοι οι αναλυτές

Τι θα πρέπει να φοβίζει τον Erdogan από την προεδρία Biden στις ΗΠΑ - Νέα εποχή εντάσεων, διχασμένοι οι αναλυτές
Τι σημαίνει για την Τουρκία ο αναπροσανατολισμός της γεωπολιτικής αντίληψης των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC
(upd) Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας στο πρόσφατο παρελθόν θα ήταν δυνατόν να αποκτήσουν απρόσμενη ένταση, δεδομένων των διαρκών προκλήσεων της δεύτερης απέναντι σε μέλη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η φιλική σχέση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και το Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump βοήθησε στην εξομάλυνση των εντάσεων, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου.
Στην ανάλυση του επισημαίνεται πως η σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ενδέχεται να περάσουν σε μια νέα εποχή εντάσεων μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Joe Biden.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι, υπάρχει πιθανότητα να κορυφωθούν ορισμένες από αυτές τις εντάσεις - αλλά υπάρχει και η πιθανότητα οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ να εισέλθουν σε περίοδο σημαντικής εξομάλυνσης.
Ό, τι κι αν συμβεί, όλοι πιστεύουν ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα εξελιχθούν πολύ διαφορετικά.
«Το μόνο που διατήρησε τη σχέση τα τελευταία χρόνια ήταν η προσωπική σχέση του Trump με τον Erdogan» δηλώνει στο CNBC o Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και καθηγητής στο American Enterprise Institute.
«Με τον Trump να αποχωρεί, ο Erdogan θα πρέπει να ανησυχεί πραγματικά πολύ» συμπληρώνει.
Άγκυρα και Ουάσιγκτον υπό τον Biden έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε θέματα γεωπολιτικής, συμμαχιών και διακυβέρνησης.
Μεταξύ αυτών, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αγορά των ρωσικών S-400, η στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και η στήριξη ισλαμιστών εξτρεμιστών, που η Άγκυρα δεν θεωρεί τρομοκράτες, αλλά αναγκαίους συμμάχους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. 

Ανατολική Μεσόγειος

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι επιθετικές κινήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν.
Με βάση τα όσα έχει δηλώσει έως τώρα ο Biden, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή από τον προκάτοχό του.
Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο είχε μιλήσει για απολυταρχικό καθεστώς αναφερόμενος στον Εrdogan, είχε επικρίνει τις κινήσεις του κατά των Κούρδων και είχε πει ότι ο Τούρκος ηγέτης «θα πληρώσει το τίμημα».
Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να στηρίξουν τους αντιπάλους του ώστε να ρίξουν τον Erdogan από την εξουσία, όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν στηρίξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 και τη δράση κατά των Κούρδων.
Επιπλέον ο Biden έχει δεσμευθεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων- κάτι που Αμερικανοί πρόεδροι έχουν αποφύγει να κάνουν για έναν αιώνα.

 Ρωσία - Ιράν

«Ο Erdogan έχει ακολουθήσει επικίνδυνο μονοπάτι.
Η προεδρία Biden πιθανότατα θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντί του από ό,τι έκανε ο Donald Trump» σχολιάζει η Agathe Demarais, του Economist Intelligence Unit.
Ωστόσο και αυτή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση υπερβολικά αυστηρών κυρώσεων υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να σπρώξουν την Τουρκία προς ακόμη πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν.
Η Τουρκία είναι «μεγάλος στρατηγικός εταίρος» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, λέει ο, Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Mangement, ο οποίος εκτιμά ότι ο Biden θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα και να την επαναφέρει στο δυτικό μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης