Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 κίνδυνοι της Wall Street το 2021 και οι προσδοκίες για συνέχιση του ράλι ανόδου

tags :
Οι 3 κίνδυνοι της Wall Street το 2021 και οι προσδοκίες για συνέχιση του ράλι ανόδου
Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 προβλέπεται να αυξηθούν περίπου 23% το 2021 σε σύγκριση με το 2020
Η Wall Street έκλεισε το 2020 με σημαντικά κέρδη.
Αλλά δεν αναμένεται να σταματήσει εκεί.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των επενδυτών, η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί μετά από μια ταραχώδη χρονιά που σηματοδότησε τόσο το τέλος της μεγαλύτερης αγοράς ταύρων όσο και τη βραχύτερη αγορά αρκούδων που υπήρξε ποτέ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι κίνδυνοι αφθονούν, συμπεριλαμβανομένων της επανεμφάνισης της πανδημίας, της ταχύτητας διάθεσης εμβολίων και της υψηλής αβεβαιότητας για την ισορροπία ισχύος στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές κοιτάζουν πέρα από αυτές τις απειλές.
«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια ώθηση υψηλότερα», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Commonwealth Financial Network, Peter Essele, ο οποίος βλέπει τις μετοχές στα αρχικά στάδια μιας πολυετούς ανοδικής περιόδου.

Ο κίνδυνος των εκλογών

Η αγορά τιμολογεί με μεγαλύτερη αστάθεια τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, πιθανότατα λόγω των εκλογών στη Georgia.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στη Γερουσία, θα διατηρήσουν τη μικρή πλειοψηφία.
Εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν τις διπλές εκλογές, η Βουλή θα χωρίζεται σε 50-50 και η ισοπαλία θα πήγαινε στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris, δίνοντας στο κόμμα του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden το Κογκρέσο.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα προτάσεων φορολογικής μεταρρύθμισης που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα βλάψουν τις τιμές των μετοχών.

Θετική η συναίνεση για το 2021

Οι περισσότεροι επενδυτές δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξει απότομη πτώση το επόμενο έτος.
Η έρευνα της BofA Global Research τον Δεκέμβριο ήταν θετική.
Η διάθεση εμβολίων για τον κορωνοϊό έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές, μαζί με την εκφρασμένη ετοιμότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει την πολιτική της διευκολυντική.
Βέβαια, το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες μπορεί να έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμη και στους ίδιους τους ταύρους.
Μια δημοσκόπηση στα τέλη Νοεμβρίου διαπίστωσε ότι οι στρατηγικοί αναλυτές ανέμεναν ο S&P 500 να τελειώσει το 2021 στις 3.900.

Το τέλος της πολυετούς bull market

Το έτος 2020 δεν ήταν ομαλό φυσικά για τη Wall Street, η οποίδα βίωσε το τέλος της μεγαλύτερης αγοράς ταύρων στην ιστορία με τον κατακερματισμό των μετοχών από το lockdown του COVID-19 και την επαναφορά των ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση επαναφορά της αγοράς σε επίπεδα ρεκόρ.
Σε προηγούμενες αγορές bull, όταν το S&P 500 ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό του, ο δείκτης σημείωσε διάμεσο κέρδος 38% σε διάστημα 26 μηνών πριν από την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bespoke Investment Group.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία του COVID-19, η οποία ενδέχεται να έχουν ήδη τιμολογηθεί και οι αποτιμήσεις ενδέχεται να αυξηθούν.
Η αναλογία τιμής προς κέρδη του S&P 500 είναι σήμερα περίπου 22, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15.

Διεύρυνση του ράλι

Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη.
"Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν ως επιβεβαίωση της τρέχουσας τιμολόγησης", δήλωσε ο Essele.
Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 προβλέπεται να αυξηθούν περίπου 23% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.
Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η αυξημένη συγκέντρωση της αγοράς υπήρξε ανησυχητική για τους επενδυτές, με τους πέντε κορυφαίους συντελεστές της S&P 500 να παράγουν το 127% της απόδοσης του δείκτη κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BlackRock.
Το βάρος της τεχνολογίας στο S&P 500 ανέρχεται σήμερα στο 28%, πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον ιστορικό μέσο όρο από το 1990, σύμφωνα με την Bespoke.
«Αυτό που είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι ότι η αγορά έχει ήδη αρχίσει να διευρύνεται… πέρα από τις μετοχές τεχνολογίας», δήλωσε ο John Praveen, διευθυντής χαρτοφυλακίου της QMA, μιας εταιρείας PGIM, επισημαίνοντας μια ισχυρή παρουσίαση από τις μετοχές αξίας, τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τις μετοχές εκτός ΗΠΑ.
Με τα εμβόλια να αναπτύσσονται, οι επενδυτές κοιτάζουν «το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο Praveen, ο οποίος αναμένει ότι οι μετοχές και οι τομείς που έμειναν πίσω φέτος θα συμμετάσχουν στο ράλι το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης