Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρ ομαδόν κατά της Κομισιόν για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων

Πυρ ομαδόν κατά της Κομισιόν για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τήρηση των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ και θέτουν ερωτήματα για τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες
Ομαδικά πυρά δέχεται η Κομισιόν όσον αφορά την ταχύτητα της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά και οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία, οδηγούνται σε παράταση των lockdowns, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020.
Σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων αξιωματούχων εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα προγράμματα εμβολιασμού της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει στη αγορά περισσότερων εμβολίων.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου).
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος γιατί ένα πολύ καλό εμβόλιο φτιάχνεται στη Γερμανία αλλά χορηγείται γρηγορότερα αλλού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, σε συνέντευξή του.
Το εμβόλιο της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής Pfizer δημιουργήθηκε στη Γερμανία, αλλά εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ πριν να πάρει το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο CEO της BioNTech, Ugur Sahin, δήλωσε στον γερμανικό Τύπο το Σαββατοκύριακο ότι «η διαδικασία στην Ευρώπη σίγουρα δεν ήταν τόσο σύντομη και ξεκάθαρη όσο σε άλλες χώρες».
Την ίδια ώρα, η Βρετανία έχει εγκρίνει δύο ακόμα εμβόλια, όμως η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή European Medicines Agency δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τα σκευάσματα της AstraZeneca ή της Moderna.

Προμήθεια

Την ίδια ώρα, πέραν από τη διαδικασία διανομής, τίθενται ερωτήματα για την προμήθεια των εμβολίων
«Η Κομισιόν πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Πώς θα καλύψει τις ελλείψεις στα εμβόλια που αγόρασε για την Ένωση;», έγραψε ο ευρωβουλευτής Luis Garicano, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Η Κομισιόν έχει συνάψει έξι συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες, για λογαριασμό των χωρών μελών της Ε.Ε.
Κάθε χώρα θα λάβει τον ίδιο αριθμό δόσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, την ίδια στιγμή.

Προμήθεια

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να αγοράσει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με δικαίωμα αγοράς άλλων 100 εκατ. δόσεων.
Επίσης, έχει συμβόλαιο για 300 εκατ. δόσεις με την AstraZeneca, με οψιόν για άλλες 100 εκατ. δόσεις. Με τη Moderna, έχει συμφωνήσει να αγοράσει 80 εκατ. δόσεις, με δικαίωμα για άλλα 80 εκατομμύρια. Η Ε.Ε. έχει περισσότερους από 447 εκατ. κατοίκους.
«Το Ισραήλ, μία χώρα με μόλις το 1/50ό του πληθυσμού της Ε.Ε., έχει εμβολιάσει περισσότερους από τους πολίτες της από ό,τι όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μαζί.
Κυρία πρόεδρε, πώς είναι δυνατόν αυτό;», ρωτά ο Garicano στην επιστολή του προς την von der Leyen.

Νέα μέτρα

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς σχετικά για το ζήτημα της προμήθειας είπε ότι η Επιτροπή «είναι πολύ εστιασμένη στη διασφάλιση της καλής υλοποίησης της στρατηγική μας.
Η Κομισιόν έχει κατανοήσει από πολύ, πολύ νωρίς ότι τόσο η αγορά των εμβολίων όσο και η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι σημαντικά εγχειρήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντείνει το πρόγραμμα εμβολιασμών που έχει σχεδιαστεί θα επιταχυνθεί. ‘
Επίσης διευρύνει τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, όπου υπάρχει γενικό lockdown από τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να παρατείνει αυτό το έκτακτο μέτρο μέχρι το τέλος του μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης