Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επενδυτική συμφωνία της Κίνας με την ΕΕ έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες στην Ευρώπη

Η επενδυτική συμφωνία της Κίνας με την ΕΕ έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες στην Ευρώπη
Η νέα επενδυτική συμφωνία της ΕΕ και της Κίνας ενδέχεται να μην καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωβουλευτών
Η νέα επενδυτική συμφωνία της ΕΕ και της Κίνας ενδέχεται να μην καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωβουλευτών αφού εξέφρασαν τρεις μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία.
Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Κίνα στις 30 Δεκεμβρίου 2020.
Η πραγματική διατύπωση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τους δικηγόρους και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την εφαρμογή της.
Ωστόσο, «η έγκριση δεν είναι καθόλου δεδομένη», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής Reinhard Bütikofer στο CNBC.
Ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η συμφωνία στερείται επιβολής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λένε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι υπάρχει στη συμφωνία

Ήταν μια μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της ΕΕ να καταστήσει τις ξένες επενδύσεις πιο δίκαιες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις κρατικές χρηματοδοτούμενες εταιρείες στην Κίνα.
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis δήλωσε στο CNBC  «ο κύριος σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι να αντιμετωπίσει την οικονομική ανισορροπία στις σχέσεις μας».
«Η αγορά της ΕΕ είναι ουσιαστικά πιο ανοιχτή σε κινεζικές εταιρείες και επενδύσεις από την αγορά της Κίνας για εταιρείες της ΕΕ και αυτή η συμφωνία συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας», είπε.
Ως αποτέλεσμα, η επενδυτική συμφωνία αναφέρει ότι η Κίνα «δεν θα είναι πλέον σε θέση να απαγορεύσει την πρόσβαση ή να εισαγάγει νέες πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις» στη μεταποίηση και σε ορισμένους τομείς υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο δεσμεύτηκε επίσης να είναι διαφανές στις επιδοτήσεις για κρατικές επιχειρήσεις και στις αναγκαστικές μεταβιβάσεις τεχνολογίας - όταν μια κυβέρνηση ζητά από ξένες εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία τους σε αντάλλαγμα για πρόσβαση στην αγορά - έχουν απαγορευτεί.
Η συμφωνία διευκολύνει επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκρίνουν τη γραφειοκρατία από τις κινεζικές αρχές.
«Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις (στην πρόσβαση στην αγορά)», δήλωσε ο Bütikofer από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, αλλά αμφισβήτησε σε ποιο βαθμό αυτή η συμφωνία αυξάνει την πρόσβαση για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες - όχι μόνο για λίγες μεγάλες εταιρείες.
«Σε ίσους όρους, το πραγματικό ζήτημα είναι η εφαρμογή», είπε.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή της συμφωνίας θα παρακολουθείται από ανώτερους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές και μέσω μηχανισμού επίλυσης διαφορών από κράτος σε κράτος.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τη γαλλίδα ευρωβουλευτή Marie-Pierre Vedrenne, η οποία ανησυχεί ότι η ΕΕ δεν έχει την επιρροή να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις» ότι η Κίνα δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες, είπε.
Η έρευνα δείχνει ότι η Κίνα έχει μείνει πίσω με τις δεσμεύσεις της για την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο CNBC's Street Signs ο Jim O’Neill, πρόεδρος του βρετανικού thin ktank Chatham House ανέφερε πως «είναι αρκετά έξυπνο, κατά κάποιον τρόπο, από τους Κινέζους να το έχουν κάνει.
Επειδή φέρνει αμέσως την πραγματικότητα του οικονομικού μεγέθους της Κίνας και τη συνεχιζόμενη άνοδό της στην παγκόσμια οικονομία ως μια χαλάρωση για όλους εκείνους που βλέπουν απλώς τη διπλωματία ως προς το πώς οι δυτικές δημοκρατίες θα ήθελαν ένα κομμάτι από την πίττα.
 Και αυτό θα είναι ένα συνεχές ζήτημα».

Αναγκαία η συνεκτικότητα

Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της επενδυτικής συμφωνίας, οι ευρωβουλευτές επέκριναν αυτό που χαρακτήρισαν ως «εκμετάλλευση» των μειονοτήτων από το κινεζικό κράτος.
«Το Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα το σύστημα καταναγκαστικής εργασίας που ηγείται η κινεζική κυβέρνηση, ιδίως την εκμετάλλευση των Ουιγούρων, των εθνών του Καζακστάν και του Κιργιστάν, και άλλων μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων, σε εργοστάσια εντός και εκτός των καταυλισμών στην αυτόνομη περιφέρεια Xinjiang Uyghur», ένας από τους δηλωμένες θέσεις.
Αν και οι ευρωβουλευτές έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυρίστηκαν ότι η επενδυτική συμφωνία δεν ζητά από την Κίνα να προχωρήσει περισσότερο στις συνθήκες εργασίας.
Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμένα την κακομεταχείριση των Ουιγούρων.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με την ανακοίνωση της συμφωνίας», δήλωσε η Samira Rafaela ολλανδή ευρωβουλευτής στο CNBC.
«Σε ένα συγκεκριμένο σημείο δεν μπορείτε απλά να αγνοήσετε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει «δύσκολο» ψήφισμα για τη συμφωνία.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η συμφωνία προάγει τις βασικές αξίες της Ευρώπης.

Τι γίνεται με τις ΗΠΑ

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες πριν φτάσει ο εκλεγμένος Πρόεδρος Biden στον Λευκό Οίκο.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί γιατί έχουμε τώρα μια νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Vedrenne, προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό» η ΕΕ να μην γίνει η παιδική χαρά για τις διαφορές ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Jake Sullivan, η επιλογή του Biden για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, πρότεινε λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι θα πρέπει να γίνουν «πρώιμες διαβουλεύσεις» με την ΕΕ για κοινές ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της Κίνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θέλει να συντονιστεί με τη νέα διοίκηση σε διάφορες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Κανείς δεν έχει αυτή τη συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Vedrenne, «είναι μια απόδειξη ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να έχει ορισμένες συμφωνίες με βασικούς παράγοντες, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με όλους τους εταίρους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης