Όρους για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, πριν ακόμα αποφασιστεί η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, βάζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar.
Σύμφωνα με το philenews.com ο Τ/Κ ηγέτης ζητά "αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας στον νότο" προκειμένου να δεχθεί να συζητήσει τα θέματα που θα τεθούν στην άτυπη διάσκεψη.
Όπως τονίζει στην ανεπίσημη διάσκεψη θα υπάρχουν στο τραπέζι τέσσερα κεφάλαια: το μοντέλο λύσης, το εδαφικό, το περιουσιακό και η ασφάλεια.
"Τα Ηνωμένα Έθνη θα αποδεχτούν και θα αναγνωρίσουν ότι στο βόρειο μέρος της Κύπρου υπάρχει μια ξεχωριστή αρχή", υποστήριξε ο Tatar, τονίζοντας την κυριαρχία έναντι του εξωτερικού.
Η ενέργεια είναι ένας από τους όρους Tatar
Ο δεύτερος όρος που θέτει ο Tatar ενόψει της νέας προσπάθειας για το Κυπριακό αφορά τα ενεργειακά. Διαμήνυσε πως "στη νέα διαδικασία θα διαμορφωθεί και το θέμα του φυσικού αερίου". Υποστήριξε πως τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει με το ζήτημα των ενεργειακών πηγών: "Οι ενεργειακές πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο με τις αξιώσεις της Τουρκίας θα είναι καθοριστικές".
Αναφερόμενος στη λύση που προτείνει η τουρκική πλευρά, δηλαδή τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας τόνισε πως η νέα τους πολιτική δεν είναι "πολιτική αναγνώρισης", αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει προς τα εκεί. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε πως αυτό που προσβλέπουν δεν είναι "συνεταιρισμός", αλλά "συνεργασία δύο χωριστών κρατών".
Ερωτηθέντες να διευκρινίσουν ποια θα είναι τα δύο κράτη, ο Tatar δήλωσε ότι αυτό θα εμφανιστεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι εάν μιλήσουν τώρα για το όνομα του κράτους θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες.
"Η λειτουργικότητα θα είναι το πρώτο πλάνο. Δηλαδή, επιθυμούμε μια λύση που θα μας οδηγήσει στην ασφάλεια. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Σκεφτόμαστε ότι δεν είναι εφικτή μια ομοσπονδιακή δομή, στην οποία δεν υπάρχει η Τουρκία", σημείωσε επαναλαμβάνοντας ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πρέπει να ξανασυζητηθούν.
Στα πρότυπα του Κοσόβου η λύση
"Το όνομα των δύο κρατών δεν υπάρχει. Η Τουρκική πλευρά λέει ‘ας καθίσουμε και ας συζητήσουμε ένα νέο όραμα. Αν το ονομάσουμε, θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν θα προφέρουμε όνομα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να το πούμε Κόσοβο; Δεν υπάρχει παράδειγμα σχετικά με το μοντέλο που είναι υπό σκέψη, το κάθε παράδειγμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες" είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς να διευκρινίσει "τι είναι ίση κυριαρχία", ο Tatar απάντησε: "Είναι η ικανότητα να διοικείς τον εαυτό σου. Θα είναι ένα μοντέλο συνεργασίας. Η διοίκηση του νότου, εδώ, θα μας ανήκει. Θα μπορούμε να συνάπτουμε ξεχωριστές συμφωνίες με την Τουρκία. Η συνεργασία με το κράτος στο νότο θα μπορεί να διεξάγεται σε θέματα όπως το νερό και την ενέργεια".
Αναφορικά με το θέμα των περιουσιών, ο Tatar είπε ότι "η επιτροπή ακίνητης περιουσίας είναι η ενδεδειγμένη οδός", προσθέτοντας ότι [η λύση] είναι "είτε επιστροφή, είτε ανταλλαγή, είτε αποζημίωση".
Η yeni Duzen σημειώνει ότι η νέα δομή στην "προεδρία" είναι ως εξής: ειδικός σύμβουλος Ergun Olgun, εκπρόσωπος Τύπου Berna Celik Dogruyol διευθύντρια Τύπου και δημοσίων σχέσεων Munevver Cagin και σύμβουλος Τύπου Aydin Akkurt.
Η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από το μερίδιο της Τουρκίας
Σε δημοσίευμα στη Yeni Duzen αναφέρεται πως η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από το μερίδιο που θα λάβει η Τουρκία στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. "Το κυπριακό πρόβλημα εξαρτάται πλέον από το ερώτημα ‘τι μερίδιο θα δοθεί στην Τουρκία από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου’. Πιο ξεκάθαρα, η διαδικασία του Κυπριακού θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή η ‘απαίτηση’ και η ‘διασύνδεση’ αναφέρεται ξεκάθαρα στην επιστολή του Tatar προς τον ΓΓ του ΟΗΕ", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών