Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Μια περίπτωση σοσιαλιστικά οργανωμένης ληστείας

Βενεζουέλα: Μια περίπτωση σοσιαλιστικά οργανωμένης ληστείας
Βενεζουέλα: Η σοσιαλιστικά οργανωμένη ληστεία από το καθεστώς Maduro - Chavez
Σχετικά Άρθρα
Πολλά έχουν γραφτεί για την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε το καθεστώς Maduro-Chavez στη Βενεζουέλα.
Ένα λυπηρό παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς να καταστρέψει μια πλούσια χώρα.
Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι να πιστεύουν ότι αυτό το ναυάγιο έχει προκληθεί από ένα συνδυασμό ανεπάρκειας και ανοησίας.
Και κάνουν λάθος.
Το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη οργανωμένη ληστεία στην ιστορία και το έκανε με ένα τέλεια σχεδιασμένο σχέδιο.
Το σχέδιο ήταν πάντα να απαλλοτριώσουν τον πλούτο ολόκληρης της χώρας προς όφελος μερικών πολιτικών ηγετών μέσω λεηλασίας, καταστροφής του  νομίσματος (bolivar) και της εκμετάλλευσης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας
Αυτό που συνέβη στη Βενεζουέλα δεν είναι καταστροφή ή σύμπτωση, είναι ο σοσιαλισμός.
Είναι σημαντικό να αρχίσουμε με την απομάκρυνση των ψεμάτων της προπαγάνδας του καθεστώτος Maduro.

 Ο ανύπαρκτος αποκλεισμός

Η Βενεζουέλα έχει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με περισσότερες από 70 χώρες.
Ο «Τσάβισμος», όπως και το καθεστώς Κάστρο στην Κούβα, χειραγωγεί τους οπαδούς του, τονίζοντας πως η επιβολή κυρώσεων εναντίον μελών του καθεστώτος και η δόλια χρήση των κεφαλαίων της χώρας  ως «αποκλεισμό».
Ο μόνος αποκλεισμός που υπέστη η Βενεζουέλα είναι ο αποκλεισμός του «Τσάβισμού» ενάντια στους πολίτες του.

Η ανύπαρκτη δικαιολογία των τιμών του πετρελαίου

Η Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα του ΟΠΕΚ η οποία πλήττεται από ύφεση και υπερπληθωρισμό.
Όλες οι χώρες παραγωγής πετρελαίου έχουν προσαρμόσει τις οικονομίες τους χωρίς να υποχωρήσουν σε οικονομική καταστροφή και τη γενικευμένη φτώχεια που δημιούργησε ο «Τσάβισμος» στη Βενεζουέλα.
Ο Chávez συνήθιζε να λέει «ακόμα και η τιμή του πετρελαίου μα υποχωρήσει στο μηδέν και η Βενεζουέλα δεν θα εισέλθει σε κρίση».
Δεν ήταν απαραίτητο.
Η Βενεζουέλα σπατάλησε τα έσοδα από το πετρέλαιο που εισπράχθηκαν κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του  Chavez, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν εκθετικά και κατέστρεψαν κάθε νόημα πλούτου αργότερα.

Το πραγματικό πραξικόπημα

Το μόνο πραξικόπημα είναι εκείνο που διέπραξε ο Maduro όταν χειραγώγησε τις εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των δυτικών χωρών, με μια ολοκληρωτική διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζεται ούτε από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το σύστημα ψηφοφορίας (Smartmatic).
Ο «Τσάβισμος» χρησιμοποίησε φαινομενικά δημοκρατικά μέσα για να σιωπήσει και να καταστρέψει την Εθνοσυνέλευση και να διαιωνίσει το Maduro στην εξουσία μέσω χειραγωγημένων εκλογών.

 Δεν είναι πραγματικός σοσιαλισμός

 Πολλοί λένε ότι η Βενεζουέλα δεν είναι πραγματικό σοσιαλιστικό καθεστώς.
 Αν κάτι έχει χαρακτηρίσει το καθεστώς της Βενεζουέλας είναι ότι έχει εφαρμόσει τις σοσιαλιστικές συστάσεις και πολιτικές από το βιβλίο: Συστηματική επίθεση κατά των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής όπως ορίζεται στο Εθνικό Σοσιαλιστικό Σχέδιο 2007-2013: απαλλοτριωμένες εταιρείες, χρησιμοποίησε τις κρατικές εταιρείες για πολιτικούς σκοπούς και εκτύπωνε  χρήματα μαζικά.

Το οικονομικό ναυάγιο της Βενεζουέλας είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη ληστεία στην ιστορία

 Ληστεία πρώτη

Απαλλοτρίωση. Το Κέντρο για τη Διάδοση των Οικονομικών Γνώσεων (Cedice) εκτιμά ότι περισσότερο από 2.500 εταιρείες έχουν απαλλοτριωθεί από το καθεστώς Chavez-Maduro.
Από αυτές τις εταιρείες, η μεγάλη πλειοψηφία είναι τώρα σε πτώχευση και έχουν καταστραφεί από τη σοσιαλιστική διαχείριση.
Η ΜΚΟ Transparencia Venezuela, στην έκθεσή της για την ιδιοκτησία του κράτους στη Βενεζουέλα, περιγράφει ως «τρομερή» τη διαχείριση των απαλλοτριωμένων εταιρειών με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια,  «αντί να αυξάνεται η παραγωγή, έχει μειωθεί».

 Ληστεία δεύτερη

Η ληστεία της κρατικής εταιρίας πετρελαίου  PdVSA.
Το 1998, η PdVSA παρήγαγε 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σήμερα η παραγωγή της δεν φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων, απολύοντας πολλούς εξαίρετους μηχανικούς της Βενεζουέλας και γεμίζοντας την εταιρεία με πολιτικούς υποστηρικτές του Maduro, αυξάνοντας τον αριθμό των υπαλλήλων από 25.000 υπαλλήλους το 1998 σε 140.000 το 2017.
Η PdVSA έφτασε να είναι μία από τις πιο αποδοτικές και σημαντικές πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο σε μια εταιρία στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Από τις οικονομικές καταστάσεις της, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Maduro απέσυρε μέχρι και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση πολιτικών δαπανών, καταστρέφοντας την ταμειακή ροή, τον ισολογισμό και το μέλλον της εταιρείας.
Αυτά τα κεφάλαια έχουν εξαφανιστεί σε ένα δίκτυο πελατειακών συμφερόντων και υπεράκτιων λογαριασμών αξιωματούχων του καθεστώτος.
Οι βίαιες αυξήσεις του κόστους, η εντυπωσιακή επιδείνωση της παραγωγής και η λεηλασία της ταμειακής ροής για να πληρωθούν πολιτικές δαπάνες οδήγησαν την εταιρεία να αυξήσει το χρέος της σε περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες και με τον καλύτερο ισολογισμό στον κόσμο.

Ληστεία τρίτη

Αποταμιεύσεις και μισθοί.
Πληθωρισμός, ο φόρος των φτωχών.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του καθεστώτος Chavez τόνιζαν ότι «η εκτύπωση χρήματος για τον λαό δεν προκαλεί πληθωρισμό».
Η προσφορά χρήματος αυξήθηκε εκθετικά, κατά 3.000% σε ένα έτος, το 2018, καταστρέφοντας την αγοραστική δύναμη του νομίσματος.
Η στρατηγική είναι απλή.
Η κυβέρνηση αυξάνει μαζικά τις δαπάνες, τις επιδοτήσεις και τη δημόσια απασχόληση, εκτυπώνοντας το τοπικό νόμισμα (bolivar).
Στη συνέχεια, καταστρέφει την οικονομία της με την απαλλοτρίωση των εταιρειών, βυθίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιβάλλοντας τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής εξαιτίας της καταστροφής της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος.
Ως εκ τούτου, η οικονομία εισέρχεται σε μια καθοδική πορεία, έτσι η κυβέρνηση συνεχίζει να ξοδεύει ακόμα περισσότερο σε ονομαστικούς όρους και την χρηματοδοτεί με την εκτύπωση περισσότερων άχρηστων χαρτονομισμάτων, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα καταρρέουν.
Το νόμισμα καθίσταται άχρηστο και η κυβέρνηση δημιουργεί υπερπληθωρισμό και φτώχεια.
Η Βενεζουέλα είναι σήμερα η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στη Λατινική Αμερική (ENCOVI, 2017) και μία από τις φτωχότερες.
Το 2014, η ακραία φτώχεια έπληττε το 23,6% του πληθυσμού και το 2017 το 61,2%.
Η συνολική φτώχεια ξεπέρασε το 87% το 2017 (σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας και του Πανεπιστημίου Simón Bolívar).
Η βαθμολογία οικονομικής ελευθερίας της Βενεζουέλας σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Ιδρύματος Κληρονομιάς είναι 25,9, καθιστώντας την οικονομία της την 179η όσον αφορά την ελευθερία στον Δείκτη του 2019.
Μία από τις λιγότερο ελεύθερες οικονομίες στον κόσμο
Σύμφωνα με τον Δείκτη, «η νομισματική επέκταση των μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση της κυριαρχούμενης από το κράτος πετρελαϊκής βιομηχανίας, οδήγησε σε υπερπληθωρισμό και έλλειψη ξένου νομίσματος, βασικών αγαθών και βιομηχανικών εισροών.
Ένα οικονομικό σχέδιο το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 περιελάμβανε την απομάκρυνση πέντε μηδενικών μονάδων από το νόμισμα, μια τεράστια υποτίμηση και μια άλλη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού εν μέσω μόνιμης ad hoc πολιτικής παρέμβασης, βαρέος κρατικού ελέγχου της οικονομίας και κατάφωρης παραβίασης της νομοθεσίας».
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Maduro ο πληθωρισμός έφτασε το 1.000.000% και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι 10.000.000% μέχρι το 2019.
Ο Ricardo Hausmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξήγησε απολύτως την καταστροφή μέσω της εκτύπωσης νομίσματος: «Όταν ο Chávez ήρθε στην εξουσία, η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στα 0.547 bolivars (547 από τα παλιά).
Όταν ανέλαβε ο Maduro η ισοτιμία ήταν 1 δολάριο φια 26 bolivar, 48 φορές ακριβότερα.
Τώρα ο Maduro έχει υποτιμήσει το bolivar 6.000.000.231.000 φορές πιο ακριβό από ότι το βρήκε.
«Έτσι, μετά από αρκετές αυξήσεις του κατώτατου μισθού με άχρηστα χαρτονομίσματα, ο ελάχιστος μισθός ήταν μικρότερος από 17 δολάρια το μήνα.
Το αποτέλεσμα αυτής της οργανωμένης ληστείας;
Πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια κλαπεί, σύμφωνα με την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η οικονομία έχει καταστραφεί και επικρατεί μαζική φτώχεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης