Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της Κίνας προκαλεί προβλήματα σε ΗΠΑ και ΕΕ

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της Κίνας προκαλεί προβλήματα σε ΗΠΑ και ΕΕ
Η στενή συνεργασία της Κίνας με την Γερμανία  διχάζει και τις χώρες της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε που ακολουθεί η Κίνα τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς τα πρώτα σύννεφα στη σχέση της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ορατά.
Όταν η εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΕΕ υπεγράφη το 2013, δεν προκάλεσε τεράστιες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις ωστόσο, το γεωπολιτικό τοπίο είναι πολύ διαφορετικό τώρα αλλάζοντας τις ισορροπίες.
Η κατάλυση της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, η δημιουργία ύποπτων στρατοπέδων κράτησης για τους Μουσουλμάνους Ουιγούρους και η διεθνής έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος της για την πανδημία COVID-19, έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ΕΕ καθώς η Κίνα κινδυνεύει να αποτελέσει το αγκάθι στις σχέσεις της Ευρώπης και της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης του Joe Biden.

Ο Biden είναι ενοχλημένος από την συμφωνία ΕΕ και Κίνας

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι η γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στην Κίνα θα είναι σκληρή και έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στη συνολική επενδυτική συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Το χρονοδιάγραμμα του, λίγες μόνο εβδομάδες πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος, έχει επίσης προκαλέσει αντιρρήσεις στην Ουάσιγκτον.
"Έχουμε επιτρέψει στην Κίνα να αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης", δήλωσε ο Reinhard Bütikofer, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κίνα, στους Financial Times αυτή την εβδομάδα.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν το επόμενο διάστημα πολύ στενά την πίεση που θα ασκεί η κυβέρνηση Biden στην ΕΕ για την εν λόγω συμφωνία, η οποία μπορεί ακόμη να απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο η βλάβη στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ θα έχει επέλθει .

Η Κίνα διχάζει και τις χώρες της ΕΕ

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα σκοπίμως χρησιμοποιεί την εμπορική και οικονομική της δύναμη για να δημιουργήσει εντάσεις ακόμη και μεταξύ των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών μελών.
"Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Κίνας να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη", δήλωσε ο Dalibor Roháč, ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή της ΕΕ υπερασπίζεται τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι η συμφωνία βασίζεται στην δέσμευση της Κίνας να κάνει «συνεχείς προσπάθειες» για την επικύρωση διεθνών συμβάσεων για την καταναγκαστική εργασία καθώς και για την προώθηση του εμπορίου.
Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ εξοργίστηκαν με τον τρόπο που η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel προώθησε τη συμφωνία τις τελευταίες ημέρες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ σε μια εποχή που η Κίνα καταδικάζεται έντονα τελευταία.
Στο επίκεντρο αυτού του προβλήματος είναι ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας ήταν δυσανάλογα προς το συμφέρον της Γερμανίας λόγω των στενών οικονομικών δεσμών της με τη χώρα, ενώ άλλα κράτη μέλη ανησυχούσαν λιγότερο για τα οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας και ασχολήθηκαν περισσότερο με το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης