γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Κλιμακώνεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την πορεία των εμβολιασμών και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να κυριαρχεί.
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά την ισχυρή απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η επενδυτική διάθεση ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με τον δείκτη Sentix να ανακάμπτει στο +1,3 από το -2,7 του Δεκεμβρίου.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας και της εξόρυξης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 1,2% στις 13.878 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,2% στις 6.789 μονάδες.
Στις 5.643 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 1,1%.
Νωρίτερα παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα, ωστόσο το Euronext ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1% στις 22.555 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,7% στις 8.381 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 0,9%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 24,2 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Royal Dutch Shell και Total σημείωσαν πτώση καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν, λόγω φόβων για την παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν πτώση 0,4% καθώς η ενίσχυση του δολαρίου ασκούσε πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Investing.com
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο με μια σειρά από κράτη να σπεύδουν να αναδιαμορφώσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε να εμβολιάσουν περισσότερους πολίτες, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για τον εντοπισμό των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που τον καθιστούν και πιο μεταδοτικό.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 375.000, αρκετές Πολιτείες αλλάζουν τον σχεδιασμό τους είτε εντάσσοντας νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (Νέα Υόρκη) είτε διοχετεύοντας τα περισσότερα εμβόλια σε λιγότερα εμβολιαστικά κέντρα (Τέξας).
Εξαιρετικά προβληματικοί είναι και οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, η οποία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως με περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στη Μ. Βρετανία όπου οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν φαίνεται να υλοποιούνται.
Twitter: «Βουτιά» 7% στη μετοχή μετά τον μόνιμο αποκλεισμό του Trump
«Βουτιά» 7% καταγράφει η μετοχή του Twitter στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης, μετά τον μόνιμο αποκλεισμό του απερχόμενου προέδρου Donald Trump.To δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης επικαλέστηκε τον κίνδυνο υποκίνησης βίας και απέκλεισε μόνιμα τον λογαριασμό του Trump, μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.
Οι ακόλουθοι του Trump στο Twitter ήταν 88 εκατομμύρια.
Προσυνεδριακά στη Wall Street, η μετοχή υποχωρεί 8%.
Πιέσεις στην Ασία
Πιέσεις δέχθηκαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τις αγορές στο Τόκιο να είναι σήμερα κλειστές, λόγω αργίας.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,2% στις 3.911 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε οριακή μεταβολή +0,1% στις 27.908 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 1% στις 3.531 μονάδες.
Ο Sensex ενισχυόταν 0,9% στις 49.210 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 52 δολ. το βαρέλι με πτώση 0,5%, ενώ η τιμή του brent καταγράφει απώλειες 0,9% στα 55,5 δολ. το βαρέλι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών