γράφει : Αλεξάνδρα Τόμπρα
Η πλησιέστερη χώρα στην αμερικανική κατάσταση, στην οποία οι θεωρητικοί συνωμοσίας είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνοι για μια κυβέρνηση, είναι πιθανώς η Πολωνία
Όχι, απαντά ο αρθρογράφος των Financial Times, Gideon Rachman, υπενθυμίζοντας ότι θεωρίες συνωμοσίας και πολιτικός εξτρεμισμός... ανθούν στην Ευρώπη.
Τα επεισόδια σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ένα πλήθος ακροδεξιών ακτιβιστών διαπέρασαν τις αστυνομικές γραμμές και ετοιμάστηκαν να επιτεθούν στο νομοθετικό σώμα στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα.
Τον περασμένο Αύγουστο, στο Βερολίνο, διαδηλωτές σταμάτησαν στα σκαλιά του Ράιχσταγκ.
Στη Γαλλία υπήρξαν οι διαδηλώσεις από τα «gilets jaunes», ενώ σε αναβρασμό ήταν και οι Βρετανοί λόγω Brexit και Covid-19.
Και όλα υπογραμμίζουν το ίδιο σημείο.
Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποθέσουν ότι είναι απρόσβλητοι από τα πολιτικά πάθη που έχουν κατακλύσει την Αμερική.
Πολλά από τα στοιχεία που αποσταθεροποίησαν τις ΗΠΑ είναι επίσης παρόντα στην Ευρώπη - συγκεκριμένα, η εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας, διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμιστικών πολιτικών κινημάτων.
Η Ευρώπη δεν έχει... Donald Trump
Σύμφωνα με τον Rachman, το κρίσιμο στοιχείο που λείπει είναι ο Donald Trump.
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής θεωρητικός συνωμοσίας της Αμερικής είναι επίσης πρόεδρος κάνει την κατάσταση της χώρας μοναδικά επικίνδυνη.
Οι προσπάθειες του Trump να ανατρέψει τις εκλογές έδωσε κίνητρα για διαδηλωτές από όλη την Αμερική να κατέβουν στην πρωτεύουσα του έθνους και να εισβάλουν στο Κογκρέσο.
Αλλά θα ήταν λάθος για τους Ευρωπαίους να πιστέψουν ότι η απουσία μιας φιγούρας Trump τους καθιστά ασφαλείς από επικίνδυνες πολιτικές αναταραχές - ιδίως δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας και της κοινωνικής εξάρθρωσης που προκλήθηκε από τον Covid-19.
Τα πλήθη του Ράιχσταγκ ήταν μικρότερα από εκείνα που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο.
Ωστόσο, αντιπροσώπευαν μια ευρεία διατομή ομάδων, με την ακροδεξιά συνεννόηση με τους πιστούς στη θεωρία συνωμοσίας QAnon που είναι αχαλίνωτη στην Αμερική (και υποστηρίζει ότι ο Trump οδηγεί μιας προσπάθειας να νικήσει μια παγκόσμια συνωμοσία με επικεφαλής παιδόφιλους).
Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια
Οι δημοσκοπήσεις που ελήφθησαν στη συνέχεια έδειξαν ότι το 9% του γερμανικού πληθυσμού υποστήριξε τις ταραχές στο Ράιχσταγκ.
Αυτή είναι μια μικρότερη βάση από ό,τι συμβαίνει στην Αμερική, όπου οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά την εισβολή στο Κογκρέσο έδειξαν την έγκριση σχεδόν των μισών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων - ή 20-25% των Αμερικανών.
Η υποστήριξη για τα πολιτικά άκρα πλησιάζει το 25% στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Angela Merkel ανησυχούν ότι ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία έχουν κυριευτεί από την ακροδεξιά και ορισμένες ελίτ στρατιωτικές μονάδες διαλύθηκαν λόγω συνδέσμων με τον πολιτικό εξτρεμισμό.
Υπήρξαν επίσης πολλές θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Η Γαλλία έχει επίσης λόγο ανησυχίας.
Το κίνημα gilets jaunes, που ξεκίνησε το 2018, έφερε εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους για διαδηλώσεις.
Παρ 'όλα αυτά, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία του γαλλικού πληθυσμού συμπάθει το διάχυτο κίνημα.
Το παράδειγμα της Πολωνίας
Η πλησιέστερη χώρα στην αμερικανική κατάσταση, στην οποία οι θεωρητικοί συνωμοσίας είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνοι για μια κυβέρνηση, είναι πιθανώς η Πολωνία.
Ο Jaroslaw Kaczynski, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης, προωθεί συνεχώς την ιδέα ότι η αεροπορική καταστροφή του Σμόλενσκ, η οποία σκότωσε μεγάλο μέρος της πολωνικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, δεν ήταν ατύχημα - αλλά σκόπιμη συνωμοσία.
Από την άνοδό του στην εξουσία η χώρα έδειξε σοβαρή διάβρωση των δημοκρατικών διασφαλίσεων, προκαλώντας τη δράση από την υπόλοιπη ΕΕ.
Η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου
Επίσης, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, που ξεκίνησε στο Διαδίκτυο, οδήγησε στη δολοφονία του Jo Cox, ενός βουλευτή των Εργατικών, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Brexit της Βρετανίας.
Ο Neil O'Brien, ένας συντηρητικός βουλευτής που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο καταπολεμώντας τους σκεπτικιστές του lockdown στο διαδίκτυο, προειδοποιεί ότι επικίνδυνες πολιτικές φαντασιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του QAnon, εξαπλώνονται γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτούμενες από έναν «συνδυασμό κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και mainstream media έτοιμων να φλερτάρουν με το άκρα".
Την ίδια ώρα, οι anti-vaxxers κατάφεραν να προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για συγκεντρώσεις που απευθύνονταν από τον David Icke, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι γιος του Θεού και ότι ο κόσμος διευθύνεται από μια σειρά ερπετών που αλλάζουν σχήμα.
Η γελοία φύση αυτών των θεωριών συνωμοσίας δεν προβληματίζει τους οπαδούς, ωστόσο, όπως έχουν δείξει τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, μπορούν να κερδίσουν την προσήλωση εκατομμυρίων ανθρώπων - και να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημοκρατία.
Ο κανόνας ότι αυτό που ξεκινά στην Αμερική καταλήγει τελικά στην Ευρώπη δεν περιορίζεται στον λαϊκό πολιτισμό και την τεχνολογία.
Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην πολιτική, καταλήγει ο αρθρογράφος των FT.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών