γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
(Συνεχές Upd) Επιφυλακτικές ήταν και σήμερα 13/1 οι κινήσεις των επενδυτών στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό να διαμορφώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών σημείωσαν ισχυρά κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα χαμηλά επιτόκια, τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, αλλά και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί και η προοπτική ενός νέου πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ - με το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών - έχουν βοηθήσει να ενισχυθεί η επενδυτική ψυχολογία τις τελευταίες εβδομάδες
To ενδιαφέρον στις ΗΠΑ
Το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε εκ νέου σήμερα (13/1) τη συζήτηση για την παραπομπή του Donald Trump, ο οποίος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, η οποία προκάλεσε πέντε θανάτους.
Το ψήφισμα τίθεται σε ψηφοφορία με βάση ένα και μοναδικό άρθρο, προσάπτοντας στον απερχόμενο πρόεδρο την κατηγορία της «παρακίνησης σε εξέγερση», για τον ρόλο του την περασμένη εβδομάδα στα γεγονότα γύρω και μέσα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Στο μεταξύ, το πρώτο «ναι» στην παραπομπή Trump ειπώθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, με 221 «ναι» έναντι 203 «όχι» στην προκαταρκτική ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του.
Την ίδια ώρα, στο Καπιτώλιο εξελίσσονται πρωτοφανείς σκηνές, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων.
Fed: Ηπια ανάκαμψη της οικονομίας στο τέλος του 2020 - Ανησυχία για τον κορωνοϊό
H οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέγραψε ήπια ανάκαμψη στο τέλος του 2020 ενώ οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν καθώς αυξάνονταν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της Fed.
«Κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν πτώση στις πωλήσεις λιανικής και στη ζήτηση για υπηρεσίες ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, κυρίως εξαιτίας της πρόσφατης ανόδου στις μολύνσεις Covid-19 και στα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα» επισημαίνεται στην έκθεση.
«Αν και η προοπτική των εμβολίων έχει ενισχύσει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για ανάπτυξη το 2021, η αισιοδοξία αυτή έχει μετριαστεί από την ανησυχία για την πρόσφατη αναζωπύρωση του ιού» σημειώνεται.
Σαρώνει ο κορωνοϊός, καθυστερούν οι εμβολιασμοί
Ανεξέλεγκτη παραμένει η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Αμερική, τη στιγμή που συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στην Κίνα όπου η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει οδηγήσει σε νέα lockdown και περιοριστικά μέτρα.
Οι ΗΠΑ, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα παγκοσμίως, ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο περίπου 4.500 θανάτους, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της επιδημίας ενώ στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία μαστίζεται από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου από το β’ κύμα της επιδημίας.
Η Κίνα, στην οποία αύριο Πέμπτη 14/1 αναμένεται η ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να ερευνήσει το πότε και το πώς άρχισε ο κορωνοϊός, έχει θέσει τρεις πόλεις με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους σε lockdown, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα διευρύνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να αδυνατεί να ελέγξει τον ιό, έχοντας ως μόνη λύση την παράταση των περιορισμών, ακόμα και έως την ερχόμενη άνοιξη.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν, να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.
Όπως επισημαίνουν, η εν λόγω μετάλλαξη – είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού - δεν πρόκειται να καταστήσει άχρηστα τα εμβόλια, αλλά μπορεί να τα καταστήσει λιγότερα αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού.
Εξέλιξη που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά ανησυχητική μια και θα αποδείξει αφενός ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα ικανός να μεταλλάσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλάξεις.
ΗΠΑ: Στο +0,4% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2020
Υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές που πλήρωσαν οι Αμερικανοί καταναλωτές τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 1,2% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο στο 1,3%.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο.
Σε ετήσια βάση, οι δομικές τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1,6%.
Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές
Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό να διαμορφώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Το βραχυπρόθεσμο outlook για την ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκε, μετά τις πληροφορίες για πιθανή επέκταση του lockdown στη Γερμανία, έως τα τέλη Μαρτίου.
Παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για την πορεία της Ευρωζώνης επιβεβαιώνονται.
Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κρίσιμο σημείο της πολιτικής είναι η ευελιξία του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, του PEPP.
Εάν απαιτηθεί να αυξηθεί το PEPP, θα το κάνουμε, ανέφερε η Lagarde.
Εάν δεν χρειαστεί να διαθέσουμε ολόκληρο το ποσό του PEPP, δεν θα ξοδευτεί, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, ώστε να επιβεβαιώσει την ευελιξία του προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν θα κάνει το λάθος να άρει την υποστήριξη πρόωρα.
Η πυξίδα για το PEPP είναι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, επισήμανε, τονίζοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση των συνθηκών επαρκούς ρευστότητας.
Άλμα κατέγραψε η μετοχή της γαλλικής Carrefour, με φόντο τις συζητήσεις περί συγχώνευσης.
Η μετοχή της γαλλικής εταιρίας σούπερ μάρκετ σημείωσε άνοδο +10,6%, καθώς η καναδέζικη Alimentation Couche-Tard ανακοίνωσε ότι είχε προσεγγίσει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη εταιρία λιανικής πώλησης για να συζητήσουν την πιθανότητα συγχώνευσης.
Η ιταλό-αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler, ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη πληρωμή του ειδικού μερίσματος 2,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της συγχώνευσης με τη γαλλική PSA, έχει γίνει άνευ όρων.
Το ειδικό μέρισμα, αξίας 1,84 ευρώ ανά μετοχή, θα καταβληθεί στις 29 Ιανουαρίου, αναφέρει η fiat Chrysler σε ανακοίνωσή της.
Ιρλανδία: Άλμα 52,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2020
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, εντυπωσιακό άλμα 52,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2020, συμπαρασύροντας ανοδικά το σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Η παραγωγή στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ ήταν πολύ υψηλότερη από το αναμενόμενο, γεγονός που οφείλεται στην απότομη ανάκαμψη της παραγωγής.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου και υποχώρησε 0,6% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ήπια μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια πτώση 3,3%.
Η Ιρλανδία πρωταγωνιστεί, με 52,8% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση.
Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στη Γερμανία, αλλά υποχώρησε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά το ριμπάουντ στη Wall Street, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, να στηρίζουν τις αγορές.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.939 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,04% στις 28.456,59 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,35% στις 1.864,40 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,15% στις 28.235μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,3% στις 3.598 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών