Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνες ΠΟΥ στην Κίνα για το ξέσπασμα της πανδημίας - Πέντε μήνες η φυσική ανοσία

Έρευνες ΠΟΥ στην Κίνα για το ξέσπασμα της πανδημίας - Πέντε μήνες η φυσική ανοσία
Στα 1,98 εκατ. οι νεκροί, ξεπέρασαν τα 92 εκατ. τα κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Ένα και πλέον χρόνο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν της Κίνας και ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσει το πώς άρχισε η πανδημία και να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.
Μεταξύ άλλων δεν έχει απαντηθεί ακόμα το που και το πώς δημιουργήθηκε ο ιός, το πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, το γιατί επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους και γιατί κάποιοι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες καθώς και πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει.
Πέρα όμως από τα κρίσιμα ερωτήματα για την προέλευση και την φύση του ιού, οι έρευνες του ΠΟΥ έχουν και κρίσιμο πολιτικό και διπλωματικό αποτύπωμα, καθώς η Κίνα θέλει να δείξει πως έκανε ότι μπορούσε για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και ότι δεν απέκρυψε στοιχεία από τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια στιγμή πάντως η Κίνα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, κατέγραψε έναν θάνατο λόγω της covid, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν περισσότεροι από 3.800 νεκροί το τελευταίο 24ωρο και ενώ υπάρχουν προβλέψεις που κάνουν λόγο για άλλους 90.000 θανάτους εντός των επόμενων 20 ημερών.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 92.770.898 και οι νεκροί σε 1.986.398
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 23.215.680 και σε νεκρούς με 386.996
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 205.964 και τρίτη σε κρούσματα με 8.256.536
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 151.727 και τέταρτο το Μεξικό με 136.917
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 84.910 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.434.934
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.220.953, έκτη η Γαλλία με 2.888.292
• Έβδομη η Τουρκία με 2.355.839 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.319.036
• Ένατη η Ισπανία με 2.176.089 και δέκατη η Γερμανία με 1.993.892
Κορωνα.JPG
Στην Κίνα ο ΠΟΥ - Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό μετά από 8 μήνες

Τον πρώτο θάνατο από την επιδημία του κορωνοϊού εδώ και 8 μήνες ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα, τη στιγμή που η 10μελής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έφτασε στην Ουχάν προκειμένου να αρχίσει τις έρευνες της για το πώς άρχισε η πανδημία πριν από περίπου έναν χρόνο.
Η επίσκεψη αυτή θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αλλά και λεπτή, καθώς το Πεκίνο θέλει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι έκανε ότι μπορούσε για να περιορίσει την πανδημία.
Η ομάδα του ΠΟΥ θα αρχίσει τις εργασίες της με μια εβδομάδα καθυστέρηση, καθώς δεν είχαν δοθεί από τις κινεζικές αρχές, οι απαραίτητες άδειες στους επιστήμονες του Οργανισμού.
Σημειώνεται πως οι ειδικοί του ΠΟΥ πρόκειται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την άφιξή τους.

Στους 4.635 οι νεκροί

Η είδηση πάντως είναι πως η Κίνα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο τον πρώτο της θάνατο από τον κορωνοϊό εδώ και 8 μήνες.
Όπως έγινε γνωστό, ο θάνατος αναφέρθηκε στην επαρχία Χεμπέι, η οποία αποτελεί τη νέα εστία του ιού τις τελευταίες ημέρες.
Οι αρμόδιες αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το νεκρό.
Η Κίνα είχε να αναφέρει θανάτους από την επιδημία από τον περασμένο Μάιο.
Την ίδια στιγμή πάντως, αυξημένα κρούσματα αναφέρονται καθημερινά στην επαρχία Χεμπέι, όπου τρεις πόλεις τουλάχιστον 16 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν τεθεί σε lockdown και σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από 115 που ήταν την προηγουμένη.
Από τα 138, τα 124 είναι εγχώρια μετάδοσης ενώ από αυτά τα 81 εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, που δεν συμπεριλαμβάνονται από το υπουργείο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 78 από 38 μία ημέρα νωρίτερα.
Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 885 ασθενείς με την COVID-19, οι 24 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 87.844 μολύνσεων.
999.JPG
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. οι εμβολιασμοί – Εφιαλτικές προβλέψεις για τους νεκρούς

Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid την ώρα που εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων και ενώ η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει τις ΗΠΑ.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 3.848 θάνατοι και περισσότερα από 224.000 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζονται σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια και το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 384.764.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 3 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις 13 πρώτες ημέρες του 2021.
Πάντως οι προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων είναι εφιαλτικές καθώς τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν πως έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2021 θα έχουν χάσει τη ζωή τους 440.000 με 477.000 Αμερικάνοι.

Νέες οδηγίες για τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δόθηκαν νέες οδηγίες στις Πολιτείες για το ποιοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια.
Έτσι, αν και αρχικά η πρόβλεψη ήταν να εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, πλέον μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες που είναι άνω των 65 ετών.
Εκτιμάται ότι έως σήμερα έχουν διανεμηθεί περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των Pfizer και Moderna στις ΗΠΑ, εκ των οποίων έχει χορηγηθεί το ένα τρίτο.
Σημειώνεται πως οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια έχουν δεσμευθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα θα έχουν εμβολιάσει από ένα εκατομμύριο πολίτες η κάθε μια.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την πολιτειακή κυβέρνηση και τους παραγωγούς των εμβολίων να επιταχύνουν και να παράσχουν άμεσα περισσότερες δόσεις των εμβολίων.
0099.JPG

Ευρώπη: Σωτήρια τα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η Ευρώπη παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη λόγω του κορωνοϊού καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη που ανέφερε πάνω από 25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ έχει καταγράψει περίπου το 31% από τα 1,93 εκατομμύρια θανάτους που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Ενδεικτικό της έντασης με την οποία η πανδημία «χτυπά» την Ευρώπη είναι ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ανακοινώνουν παράταση των lockdown και των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα μελέτη των CDC των ΗΠΑ αναφέρει πως τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν νωρίς την περασμένη άνοιξη πολλά ευρωπαϊκά κράτη έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Όπως αναφέρεται η έγκαιρη υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το να λαμβάνονταν λίγο αργότερα τα ίδια μέτρα.
Στα περιοριστικά αυτά μέτρα εντάσσεται η ακύρωση δημόσιων γεγονότων, το κλείσιμο των σχολείων, οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις, το κλείσιμο εμπορικών δραστηριοτήτων και συνόρων καθώς και οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι και η χρήση μάσκας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περίπου 23.000 θανάτους, η Γαλλία 13.000 θανάτους και η Ισπανία 9.300 θανάτους.

Τι ισχύει

Σε σκληρό, καθολικό lockdown θέτει όλη τη Γαλλία ο πρωθυπουργός Jean Castex, από το ερχόμενο Σάββατο 16/1, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να μπαίνει σε ισχύ από τις 6 μ.μ. και για τουλάχιστον 15 ημέρες».
Τα σχολεία θα πρέπει επίσης να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι ταξιδιώτες θα έρχονται στη Γαλλία μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα μπαίνουν σε καραντίνα και στο τέλος της θα κάνουν ξανά τεστ.
Στη Γερμανία, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Ιανουαρίου αν και η καγκελάριος Merkel εκτιμά ότι θα παραταθεί έως τις αρχές Απριλίου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επιβληθεί lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα είναι υποχρεωτικό από τις 15/1 για όσους θέλουν να μπουν στην χώρα, να έχουν αρνητικό τεστ έως τρεις ημέρες από την αναχώρηση τους διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 560 ευρώ.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στην Ιταλία καθώς έως τις 15/1 οι Ιταλοί δεν μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα, στην Ισπανία, οι περιφέρειες της Καστίλης και της Λεόν ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια ενώ θα παρατείνουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις προς και από τις άλλες περιφέρειες, έως τον Μάιο ενώ στην Πορτογαλία θα παραταθούν και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη την χώρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες.
99999.JPG
Ρωσία: Παράταση περιορισμών έως τις 21/1 στη Μόσχα

Την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων έως τις 21 Ιανουαρίου στη Μόσχα με εξαίρεση τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.
Η Ρωσία, η οποία έχει ξεκινήσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού με το ρωσικής παρασκευής εμβόλιο Sputnik V από τον περασμένο μήνα, απέφυγε να επιβάλει αυστηρό lockdown όπως είχε κάνει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, προτιμώντας τα στοχευμένα μέτρα.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών της Μόσχας σημειώνει πρόοδο με χιλιάδες πολίτες να εμβολιάζονται καθημερινά, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων, που σημαίνει ότι είναι εφικτή μόνο μια σταδιακή μείωση των περιοριστικών μέτρων.
Τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων νωρίς, τη χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς και την μείωση του προσωπικού που θα εργάζεται με φυσική παρουσία.
Η Ρωσία κατέγραψε χθες 13/1, 22.850 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 4.320 στη Μόσχα, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 3.471.053.
Ο αριθμός των νεκρών στη Ρωσία ανέρχεται σε 63.370.

Βράζει λόγω covid η Λατινική Αμερική – Κλείνει … και η Κούβα

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπά τη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα Βραζιλία και Μεξικό, το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού τη στιγμή που αυστηρά περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται και στην Κούβα όπου τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κούβα προχωρά από σήμερα Πέμπτη 14/1 σε αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς ενώ απαγορεύει τις μετακινήσεις αυτοκινήτων ή προσώπων από τις 19:00 ως τις 05:00 τα ξημερώματα.
Παράλληλα προβλέπεται ότι μπαρ και εστιατόρια δεν θα επιτρέπεται να υποδέχονται πελάτες, αν και θα μπορούν να προσφέρουν αγαθά μόνο σε πακέτο, ή να τα παραδίδουν κατ’ οίκον, ενώ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο σε εργαζόμενους που θεωρούνται «απολύτως απαραίτητοι» και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον θα μεταδίδονται μαθήματα από τη δημόσια τηλεόραση μετά την 20ή Ιανουαρίου.
Σε περίπτωση που παραβιαστούν οι απαγορεύσεις προβλέπονται βαριά πρόστιμα.
Σημειώνεται πως το 2020 τα σχολεία στην Αβάνα είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη Οκτωβρίου, αν και στην υπόλοιπη χώρα άνοιξαν κανονικά τον Σεπτέμβριο, καθώς τα κρούσματα στις επαρχίες ήταν αισθητά λιγότερα.

Άνοιξε το φθινόπωρο και σήμερα πληρώνει το τίμημα

Αν και η Κούβα είχε καταφέρει να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία, από τις αρχές φθινοπώρου επέτρεψε να ξαναρχίσουν διάφορες δραστηριότητες και άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, είναι αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό.
Χθες Τετάρτη 13/1 οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 550 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για 6η συνεχόμενη ημέρα.
Παράλληλα ανακοίνωσαν και τρεις θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 158 νεκρούς επί συνόλου 16.044 μολύνσεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, από την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της Κούβας περιόρισε τις επιβατικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τον Παναμά, τις Μπαχάμες, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Από τις 10/1 όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ PCR που αποδεικνύει πως δεν έχουν προσβληθεί από covid το πολύ 72 ώρες πριν από την πτήση τους.

Στο κόκκινο η Βραζιλία

Στη Βραζιλία ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 60.899 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.274 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 205.964 νεκρούς επί συνόλου 8.256.536 μολύνσεων.
Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο που ανακοινώθηκαν πάνω από 1.100 θάνατοι και περισσότερα από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε ρεκόρ 87.843 κρουσμάτων, ενώ ανακοινώθηκαν 1.524 θάνατοι μέσα σε μία μέρα, ο δεύτερος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.

Μεξικό - Αργεντινή: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο στην παγκόσμια λίστα με τους θανάτους από τον κορωνοϊό.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανακοίνωσε 15.873 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.235 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τα κρούσματα συνολικά να ανέρχονται σε 1.571.901 και οι νεκροί σε 136.917.
Αλλά και στην Αργεντινή αναφέρονται αυξημένοι αριθμοί σε μολύνσεις και θύματα.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.725 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 1.757.429.
Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 135 ασθενείς με την COVID-19 με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 44.983.
88888.JPG
Τουλάχιστον 5 μήνες η φυσική ανοσία

Τουλάχιστον 5 μήνες φαίνεται να διαρκεί η φυσική ανοσία μετά από μία λοίμωξη Covid-19 σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων.
Η μελέτη SIREN του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς.
Με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση μετά από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορωνοϊό μέσα στους επόμενους τουλάχιστον πέντε μήνες.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς συνέβησαν σε λιγότερο από το 1% των 6.614 συμμετεχόντων που ήδη είχαν αρρωστήσει με Covid-19.
Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό στο πρώτο κύμα της άνοιξης, θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά στο τρέχον δεύτερο πανδημικό κύμα.
Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό μπορεί να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, δηλαδή υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό τους, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά πιο μεταδοτικούς σε άλλους.
Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη SIREN, που ξεκίνησε τον Ιούνιο στο υγειονομικό προσωπικό της Βρετανίας, είναι η μεγαλύτερη μελέτη επαναλοίμωξης με κορονοϊό στον κόσμο.

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός εμφανίζει πολύ δυναμική μετάδοση - Το 2021 μπορεί να είναι χειρότερο από το 2020

Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη, δεδομένου του πώς εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», είπε ο Mike Ryan, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του, ο Οργανισμός σημείωσε ότι, μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις!
«Μετά τις διακοπές (σ.σ. των Χριστουγέννων) σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Maria Van Kerkhove.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ένα τρίτο στέλεχος του νέου κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για "ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος".
"Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται", υπογραμμίζει ο ΠΟΥγείας.
"Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών."
Για τις δραματικές συνέπειες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία εάν δεν ληφθούν γρήγορα αντίμετρα, προειδοποιεί ο διοικητής του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού Gerry Foitik σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) .
"Εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, «θα έχουμε καταστροφή τον Μάρτιο», τονίζει και υποστηρίζει την ανάγκη επέκτασης της κοινωνικής απόστασης στα δύο μέτρα, τη χρήση μάσκας FFP2, τακτικά δωρεάν τεστ, στοχευμένη ανίχνευση επαφών και εμβολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης