Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Πάνω από 2 εκατ. θάνατοι διεθνώς - Συναγερμός για τις μεταλλάξεις - Σε lockdown διαρκείας η ΕE

Κορωνοϊός: Πάνω από 2 εκατ. θάνατοι  διεθνώς - Συναγερμός για τις μεταλλάξεις - Σε lockdown διαρκείας η ΕE

Ξεπέρασαν τα 93,9 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Καταρρέει η Βραζιλία, σε αδιέξοδο οι ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Ανησυχούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπως και όλο τον πλανήτη οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε τους φόβους του μήπως το 2021 αποδειχθεί χειρότερο από το 2020 όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας όπως επιβεβαιώνουν τα δεδομένα των τελευταίων 24ωρων, καθώς πέρα από τους «συνήθεις ύποπτους», την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο ιός καταγράφει έξαρση τόσο στην Κίνα όπου μέχρι πρότινος η επιδημία έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί όσο και στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία βλέπει το σύστημα υγείας της να καταρρέει.
Στην Κίνα, τουλάχιστον 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις πόλεις έχουν τεθεί σε αυστηρά lockdown, ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους προς συγκεκριμένες περιοχές «καραντίνας» για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τη στιγμή που η Βραζιλία βλέπει νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία στα νοσοκομεία της πολιτείας Αμαζόνας λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα χάσουν τη ζωή τους λόγω της covid άλλοι 92.000 άνθρωποι, ενώ στην Ευρώπη τα lockdown μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 93.926.742 και οι νεκροί σε 2.010.328
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 23.530.461 και σε νεκρούς με 392.106
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 208.246 και τρίτη σε κρούσματα με 8.393.492
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 152.093 και τέταρτο το Μεξικό με 139.022
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 87.448 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.507.201
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.325.642,  έκτη η Γαλλία με 2.931.396
• Έβδομη η Τουρκία με 2.373.115 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.352.423
• Ένατη η Ισπανία με 2.252.164 και δέκατη η Γερμανία με 2.023.828

covid19.JPG
ΠΟΥ: Καλεί σε εργήγορση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού - Έχουν εντοπιστεί ήδη σε 50 χώρες


Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, δήλωσε ο Didier Houssin, επικεφαλής της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.
«Η κατάσταση είναι προς το παρόν δύσκολη... είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.
«Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο», σημείωσε.
Η Επιτροπή ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αγνώστων που παραμένουν.
Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.
α ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Η Pfizer ανακοίνωσε μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη

Προσωρινή μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Pfizer.
«Λάβαμε σήμερα λίγο πριν τις 10.00 το μήνυμα αυτό.
Αναμέναμε 43.875 δόσεις εμβολίου από την Pfizer την επόμενη εβδομάδα.
Τώρα φαίνεται ότι θα λάβουμε 36.075 δόσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.
Η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.
«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι κάνει αλλαγές στην διαδικασία και την μονάδα παραγωγής που θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.
«Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζει πρόσβαση στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ένωση χάρις στην Σουηδία, η οποία θα αγοράσει περισσότερες από τις δόσεις που χρειάζεται για να τις στείλει στην Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει στοκ εμβολίων και δεν θα επηρεασθεί από την μείωση.

Μόνιμο το lockdown στην Ευρώπη – Πάνω από 2 εκατ. τα κρούσματα στη Γερμανία

Προς μονιμοποίηση φαίνεται πως βαίνουν τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, καθώς στη Γερμανία, η οποία ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, η καγκελάριος Merkel ζητά πιο αυστηρά μέτρα καθώς είναι αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε πως από αύριο Σάββατο 16/1 επιστρέφει σε καθολικό lockdown.
Στη Γερμανία, το lockdown (κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα, περιορισμοί στις συναθροίσεις) θα διαρκέσει έως τις 31/1 αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις αρχές Απριλίου, όπως είπε πρόσφατα η Merkel.
Μάλιστα η Merkel απευθύνει έκκληση να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και ζητά να υπάρξει σύσκεψη με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αναληφθεί δράση «το ταχύτερο».
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η Γερμανία, είναι η επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα, όπως την άνοιξη, η γενίκευση της χρήσης μασκών FFP2, η επέκταση της τηλεργασίας, ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 1% του πληθυσμού.

Καθολικό lockdown στη Γαλλία

Σε σκληρό, καθολικό lockdown επιστρέφει από το Σάββατο 16/1 η Γαλλία, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Jean Castex, ενώ σε ισχύ τίθεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 και για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι ταξιδιώτες θα έρχονται στη Γαλλία μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία τα σχολεία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για τρεις ακόμη εβδομάδες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα 11/1, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά, αν και είναι πολλοί εκείνοι που ζητούν τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν ξανά, ενώ η Ιταλία έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.
Από 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές χαρακτηρίζονται κόκκινες και σε αυτές επιβάλλονται περιορισμοί όπως αυστηρή απαγόρευση εξόδου, κλειστά εμπορικά καταστήματα και σχολική εκπαίδευση στο σπίτι.
Σε lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα είναι και η Ιρλανδία, όπου καταγράφεται τεράστια αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να απαγορεύονται εντελώς οι ιδιωτικές επισκέψεις και με τις εμπορικές επιχειρήσεις – πλην των απολύτως απαραίτητων – να είναι κλειστές.
99.JPG
Συναγερμός για κορωνοϊό στην Κίνα – Τα περισσότερα κρούσματα από την 1η Μαρτίου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα για το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 130 κρούσματα του SARS-CoV-2, καθώς οι αρχές συνεχίζουν να καταπολεμούν ένα σοβαρό ξέσπασμα στην επαρχία Χεμπέι, που εξώθησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τα κρούσματα αυτά,  τα 115 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 90 εντοπίστηκαν στην Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο και πλήττεται πιο βαριά από το νέο κύμα μολύνσεων.
Άλλα 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, ενώ δύο κρούσματα καταγράφηκαν στο Πεκίνο.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 20.000 Κινέζοι από 12 χωριά της επαρχίας Χεμπέι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ειδικά απομονωμένα μέρη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Πάντως, οι αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο ενόψει των αργιών επ’ ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους τον επόμενο μήνα, όταν είθισται να μετακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι.
Η τελευταία έξαρση εμφανίζεται καθώς μια ομάδα ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται σε καραντίνα στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος στα τέλη του 2019.


Στόχος να εμβολιαστεί το 3,5% των Κινέζων έως τις 11/2

Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.001 ασθενείς με την COVID-19, εξέλιξη που προβληματίζει τις Αρχές μια και είχε να αναφερθεί πολλούς μήνες ένας τόσο υψηλός αριθμός νοσηλευομένων.
Από αυτούς, οι 26 νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 88.118 μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή ο στόχος που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση είναι να έχει εμβολιαστεί έως τις 11/2, ημέρα του νέου έτους, το 3,5% του πληθυσμού.

Στην Ουχάν ο ΠΟΥ

Στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Ουχάν βρίσκεται από την  Πέμπτη 14/1 μια 10μελής ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ προκειμένου να ερευνήσει το πώς άρχισε η πανδημία και να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που ακόμα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.
Μεταξύ άλλων δεν έχει απαντηθεί ακόμα το που και το πώς δημιουργήθηκε ο ιός, το πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, το γιατί επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους και γιατί κάποιοι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες καθώς και πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει.
Πέρα όμως από τα κρίσιμα ερωτήματα για την προέλευση και την φύση του ιού, οι έρευνες του ΠΟΥ έχουν και κρίσιμο πολιτικό και διπλωματικό αποτύπωμα, καθώς η Κίνα θέλει να δείξει πως έκανε ότι μπορούσε για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και ότι δεν απέκρυψε στοιχεία από τη διεθνή κοινότητα.
55.JPG
ΗΠΑ: Έξαρση κορωνοϊού στα αστικά κέντρα - Πάνω από 392.000 οι νεκροί

Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την εξέλιξη του αριθμού των νεκρών είναι εφιαλτικές μια και γίνεται λόγος για τουλάχιστον 92.000 θανάτους σε λιγότερο από ένα μήνα.
Συνολικά στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 23,5 εκατ. κρούσματα και οι  νεκροί ξεπερνούν τις 392.000.
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι από τις 10/1 καταγράφεται μια πλήρης «αναβίωση» του ιού σε όλες σχεδόν τις μητροπολιτικές περιοχές ενώ γίνεται λόγος για επιθετική έξαρση και για αυτό το λόγο γίνονται συστάσεις σε όλες τις Πολιτείες για την ανάγκη χρήση μάσκας, τήρησης των αποστάσεων και περισσότερων τεστ σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους.
Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως η συνεχής επιδείνωση της επιδημίας στην Καλιφόρνια, όπου αναφέρεται ένας θάνατος covid κάθε 8 λεπτά, έχει μετατοπιστεί και σε άλλες Πολιτείες, από τα νοτιανατολικά μέχρι τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.
Ενδεικτικό άλλωστε της κρίσιμης κατάστασης, την οποία βιώνουν εδώ και μήνες οι ΗΠΑ, είναι η πρόβλεψη από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τα οποία εκτιμούν πως έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2021 θα έχουν χάσει τη ζωή τους 440.000 με 477.000 Αμερικάνοι.

Δεν υποχωρεί η επιδημία

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα κάποια επιβράδυνση της επιδημίας, καθώς όπως αναφέρουν, τα κρούσματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες από το φθινόπωρο και μετά, είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που καταγράφηκαν την περασμένη άνοιξη και καλοκαίρι.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, συνεχή είναι τα αιτήματα για επιτάχυνση της διαδικασίας και για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων, ενώ αναφέρεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο Πολιτείες που καθυστερούν στους εμβολιασμούς, να χάσουν δόσεις εμβολίων από άλλες Πολιτείες που κινούνται ταχύτερα.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, από τα 30,63 εκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί στις Πολιτείες, έχουν χορηγηθεί 11,15 εκατομμύρια δόσεις.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα Παρασκευή 15/1 αναμένεται το γήπεδο των Dodger στο Λος Άντζελες να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι σε αυτό θα μπορούν να πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 12.000 πολίτες.
88.JPG

Στο έλεος του β’ κύματος της covid η Βραζιλία – Καταρρέει το σύστημα υγείας

Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Βραζιλία, η οποία βλέπει τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα ωθώντας το δημόσιο σύστημα της χώρας στην κατάρρευση.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/1 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 66.047 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 1.038 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώθηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι και πάνω από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 208.246 νεκρούς επί συνόλου 8.393.492 μολύνσεων.
Ο δραματικός αυτός απολογισμός φέρνει τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς και στην τρίτη θέση σχετικά με τις μολύνσεις.

Αίτημα για βοήθεια από τις ΗΠΑ

Τα αυξημένα αυτά κρούσματα έχουν φέρει τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας στα όρια του ενώ σε πολλές περιοχές, όπως στην πόλη Μανάους, στην πολιτεία Αμαζόνας αναφέρεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, καθώς γίνεται λόγος – ακόμα και από την κυβέρνηση – για τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου αλλά και για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού..
Μάλιστα η πολιτειακή κυβέρνηση στην Αμαζόνας απηύθυνε δραματική έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει οξυγόνο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Διασωληνωμένοι πεθαίνουν από ασφυξία

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν από ασφυξία, διότι τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε αρκετά νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που ασθενείς μεταφέρονται αεροπορικώς σε άλλες πολιτείες, ενώ πολλοί άλλοι αφήνονται να πεθαίνουν μόνοι τους στα σπίτια τους.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Αμαζόνας ανακοίνωσε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως αιτία για αυτή τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων είναι κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή στην Ιαπωνία σε τέσσερις ανθρώπους που είχαν μεταβεί στη χώρα από τη Βραζιλία και συγκεκριμένα από την Πολιτείας της Αμαζόνας.
Ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο μολυσματικό, ή πόσο θανάσιμο, είναι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Δραματική ή κατάσταση και στο Μεξικό

Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/1 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.366 κρούσματα του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 1.106 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στο Μεξικό οι νεκροί έφτασαν τους 139.022 νεκρούς επί συνόλου 1.609.735 μολύνσεων.


45.JPG

Ινδία: Ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19

Την έναρξη μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκστρατείες εμβολιασμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να θέσει την πανδημία της COVID-19 υπό έλεγχο, ξεκινώντας με τη χορήγηση δύο εμβολίων που παρήχθησαν τοπικά, κήρυξε ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Modi.
Ο Modi, ο οποίος απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας μέσω βιντεοδιάσκεψης, δεν θα λάβει αμέσως το εμβόλιο.
Στην Ινδία θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατροί και άλλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.


Τουλάχιστον 5 μήνες η φυσική ανοσία

Τουλάχιστον 5 μήνες φαίνεται να διαρκεί η φυσική ανοσία μετά από μία λοίμωξη Covid-19 σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων.
Η μελέτη SIREN του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς.
Με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση μετά από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορωνοϊό μέσα στους επόμενους τουλάχιστον πέντε μήνες.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς συνέβησαν σε λιγότερο από το 1% των 6.614 συμμετεχόντων που ήδη είχαν αρρωστήσει με Covid-19.
Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό στο πρώτο κύμα της άνοιξης, θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά στο τρέχον δεύτερο πανδημικό κύμα.
Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό μπορεί να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, δηλαδή υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό τους, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά πιο μεταδοτικούς σε άλλους.
Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη SIREN, που ξεκίνησε τον Ιούνιο στο υγειονομικό προσωπικό της Βρετανίας, είναι η μεγαλύτερη μελέτη επαναλοίμωξης με κορονοϊό στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης