Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν - Κορωνοϊός: Ανησυχεί από τις συνεχείς μεταλλάξεις, ζητά και στηρίζει την έντασης της γονιδιακής του έρευνας

Κομισιόν - Κορωνοϊός: Ανησυχεί από τις συνεχείς μεταλλάξεις, ζητά και στηρίζει την έντασης της γονιδιακής του έρευνας

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά τα κράτη μέλη, με εμπειρογνωμοσύνη, με υποδομές και με χρηματοδότηση ώστε να αυξηθεί η ικανότητα στην ΕΕ, υποστηρίζει η Επίτροπος Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέα στελέχη, δήλωσε σήμερα 18 Ιανουαρίου στο Reuters η Επίτροπος Υγείας, μετά την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους.
Επιστήμονες θεωρούν πως νέα στελέχη του κορωνοϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 παγκοσμίως, που πλησιάζουν τώρα τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη αποδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια και να λάβουν αυστηρότερα μέτρα lockdown.
"Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να ταυτοποιήσουμε στελέχη, και να μοιραστούμε μεταξύ μας πληροφορίες.
Είναι κρίσιμης σημασίας", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είτε έχουν κάνει λίγα πράγματα για την αλληλουχία του γονιδιώματος είτε καθόλου, κάτι που σημαίνει πως αν αναπτυχθούν πιο επικίνδυνα στελέχη στον πληθυσμό τους δεν είναι πιθανό ότι θα τα ταυτοποιήσουν.

Η Κομισιόν στηρίζει κάθε έρευνα

"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά τα κράτη μέλη, με εμπειρογνωμοσύνη, με υποδομές και με χρηματοδότηση ώστε να αυξηθεί η ικανότητα στην ΕΕ", πρόσθεσε η Κυριακίδου.
Οι προτάσεις θα είναι μέρος ενός νέου εγγράφου για την πολιτική σχετικά με την COVID-19 το οποίο θα δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Μέχρι τώρα όλα τα κυριότερα νέα στελέχη έχουν εντοπιστεί εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι αναπτύχθηκαν κατ΄ανάγκην στις χώρες όπου ταυτοποιήθηκαν πρώτα.
Περίπου 1,5 εκατ. νέες μολύνσεις εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναλύουν την αλληλουχία σε λιγότερα από 150 θετικά δείγματα την εβδομάδα, με 10 χώρες να αναφέρουν ακόμη και λιγότερες από 20 αλληλουχίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Αν και το ECDC λέει πως αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτιμημένοι, επειδή οι χώρες δεν μοιράζονται όλα τα δεδομένα με εταίρους στην ΕΕ, υπολείπονται μακρά των 10.000 που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα η Βρετανία.
Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Δανία η οποία επεξεργάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1.200 δείγματα την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα συνήθως τρεις εβδομάδες μετά τη διενέργεια ενός τεστ, ανέφερε το ECDC.
Οι περισσότερες άλλες χώρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 4-5 εβδομάδες με λίγες από αυτές να καθυστερούν έως και δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με το ECDC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης