Το δίλημμα του Βερολίνου: Δημιουργική καταστροφή εν μέσω πανδημίας ή στήριξη των «ζόμπι»
Η άνω Βουλή του κοινοβουλίου της Γερμανίας κάλεσε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 την κυβέρνηση της καγκελάριου Angela Merkel να παρατείνει το έκτακτο μέτρο της κρατικής εγγύησης των επιχειρηματικών δανείων ώστε αυτές να μην καταστούν αφερέγγυες.
Τα μέτρα αυτά είχαν στόχευση η κρίση ρευστότητας που αντιμετώπιζαν οι επιχείρησης να μην καταστεί κρίση φερεγγυότητας με αποτέλεσμα να πληγεί το τραπεζικό σύστημα συσσωρεύοντας κόκκινα δάνεια και εν γένει η οικονομία
Το εν λόγω μέτρο το οποίο αναμένεται να λήξει στο τέλος του μήνα, βοήθησε στη μείωση του αριθμού των πτωχεύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω lockdown, με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα να καταγράφει πτώση 31,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Πολιτικές διαφωνίες
Η Bundesrat (Άνω Βουλή) κάλεσε με ομόφωνο ψήφισμα που υιοθέτησε για επέκταση του μέτρου, λέγοντας ότι χωρίς αυτό υγιείς αλλά χρεωμένες εταιρείες θα αναγκαστούν να υποβάλουν αίτημα αφερεγγυότητας (δηλαδή χρεοκοπίας) «χωρίς δικό τους λάθος».
Η υπουργός Δικαιοσύνης Christine Lambrecht και η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, πιέζουν επίσης για παράταση του μέτρου.
Οι Χριστιανοδημοκράτες, του κόμματος της καγκελαρίου Merkel, διατύπωσαν τη διαφωνία τους.
Δημιουργική καταστροφή
Οι επικριτές λένε ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να εμποδίσει αυτό που οι οικονομικοί φιλελεύθεροι αποκαλούν «δημιουργική καταστροφή», ο όρος που διαδόθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Αυστριακό οικονομολόγο Joseph Schumpeter για να περιγράψει μη βιώσιμες εταιρείες που εξαφανίζονται μέσα από τη λειτουργία της αγοράς για να ανοίξουν δρόμο σε πιο δυναμικούς νεοεισερχόμενους.Το ζήτημα είναι πώς να διακρίνουμε τα «ζόμπι», τα οποία γενικά ορίζονται ως εταιρείες οι οποίες θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στις εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών τους, από ουσιαστικά υγιείς εταιρείες που αντιμετώπισαν προσωρινά προβλήματα.
Bundesbank
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, επισήμανε τη Δευτέρα (18/1) ότι η οικονομία έχει κατορθώσει να παραμείνει ζωντάνή, αλλά θα μπορούσε να υποστεί «σημαντική οπισθοδρόμηση» εάν επεκταθούν και πάλι τα περιοριστικά μέτρα.
Η Merkel επιθυμεί «άμεση δράση» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19 και έχει συνάντηση την Τρίτη 19 Ιανουαρίου με τους ηγέτες των γρμανικών κρατιδίων για να συζητήσουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών