Μοιραίο αποδεικνύεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν αρκετά πιο επιθετικό και μεταδοτικό.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 400.000 θανάτους λόγω της covid, αριθμός σχεδόν ίδιος με τις απώλειες που είχαν οι Αμερικάνοι στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ στην Κίνα, οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό, λαμβάνοντας μια σειρά περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν διασπορά του ιού στο Πεκίνο, μια και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αναφέρονται σε επαρχίες που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.
Μάλιστα χθες έγινε γνωστό πως σε προάστιο στο νότιο Πεκίνο εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικόΤην ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον πλανήτη, τα κράτη προσανατολίζονται σε νέα lockdown και περιορισμούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία παρέτεινε το lockdown έως τις 14/2 λαμβάνοντας ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 96.640.644 και οι νεκροί σε 2.068.921
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 24.382.311 και σε νεκρούς με 404.898
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 211.491 και τρίτη σε κρούσματα με 8.573.864
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 152.718 και τέταρτο το Μεξικό με 142.832
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 91.643 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.574.330
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.476.804, έκτη η Γαλλία με 2.996.784
• Έβδομη η Ιταλία με 2.400.598 και όγδοη η Τουρκία με 2.399.781
• Ένατη η Ισπανία με 2.370.742 και δέκατη η Γερμανία με 2.071.615
BioNTech/Pfizer: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις βρετανικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Aποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Covid-19 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εν τέλει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer.
Ειδικότερα, οι Financial Times μεταδίδουν πως η εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι οι μεταλλάξεις εξουδετερώθηκαν από αντισώματα στο αίμα εμβολιασμένων ασθενών.
Η παραλλαγή, γνωστή ως B.1.1.7, έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις ανοσολογικές άμυνες που δημιουργήθηκαν από τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα, τουλάχιστον όσο αφορά στο εμβόλιο των BioNTech /Pfizer, που χρησιμοποιείται ευρέως.
ΠΟΥ: Σε 60 χώρες το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού
Σε 60 χώρες έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι αυτό εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο βρετανικός μεταλλαγμένος ιός που φέρεται να είναι πιο μεταδοτικός, εντοπίστηκε σε 10 περισσότερες χώρες από ότι ανέφερε η προηγούμενη έκθεση στις 12 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών μεταλλαγμένων στελεχών», σημειώνει ο ΠΟΥ.
Έως και 70% πιο μεταδοτικό το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.
Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Στους 404.898 οι νεκροί, όσοι και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Στον απόλυτο εφιάλτη έχει εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ, θέμα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Οι νεκροί λόγω της covid ξεπέρασαν τις 404.000, αριθμός που είναι υψηλότερος από τις απώλειες που είχαν συνολικά οι Αμερικάνοι στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, στον πόλεμο του Βιετνάμ και στον πόλεμο της Κορέας.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο ίδιος με τις απώλειες των ΗΠΑ κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Δραματική αύξηση
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτοι 100.000 θάνατοι στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις 23/5/2020, 84 ημέρες από τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο λόγω covid.
Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 121 ημέρες για να φτάσουν στους 200.000 θανάτους, 84 ημέρες για τους 300.000 αλλά μόλις 36 ημέρες για να φτάσει τους 400.000 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, περίπου 124.000 Αμερικάνοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται με covid, αριθμός που αν και είναι χαμηλότερος από τα υψηλά των 132.000 που είχαν αναφερθεί στις 6/1, παρόλο αυτά διατηρεί μια τεράστια πίεση στο αμερικανικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 24,3 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως το πάνω από το 60% των κρουσμάτων έχει αναφερθεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Περίπου 13,6 εκατ. Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί
Όπως είναι αναμενόμενο, με την επιδημία να καλπάζει, το κύριο βάρος πέφτει στον εμβολιασμό των πολιτών.
Μέχρι στιγμής, αναφέρεται πως έχουν εμβολιαστεί 13,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι, ενώ έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 31 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Υπενθυμίζεται πως ο Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Κίνα: Απειλή για το Πεκίνο το β’ κύμα κορωνοϊού – Εντείνονται περιορισμοί και έλεγχοι
Αυστηρά περιοριστικά μέτρα και συνεχείς ελέγχους σε ταξιδιώτες και πολίτες πραγματοποιούν οι αρχές του Πεκίνου υπό το φόβο διασποράς του κορωνοϊού στο Πεκίνο, ύστερα από τα συνεχή κρούσματα που καταγράφονται σε γειτονικές επαρχίες.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα είναι αντιμέτωπη με το β’ κύμα της επιδημίας καθώς καταγράφονται αυξημένα κρούσματα σε γειτονικές του Πεκίνου επαρχίες.
Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 103 νέα κρούσματα (από 118 που ήταν την προηγούμενη), εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν στο Πεκίνο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός αυτών των μολύνσεων είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Οι κινεζικές αρχές φοβούνται το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς του ιού λόγω του ότι σε λίγες ημέρες είναι το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, περίοδος διακοπών κατά τις οποίες πολλοί Κινέζοι επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Που εντοπίζονται τα κρούσματα
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 103, τα 46 εντοπίστηκαν στην επαρχία Τζιλίν ενώ 19 εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι που περιβάλλει το Πεκίνο.
Είναι η όγδοη συνεχόμενη ημέρα που το άθροισμα των κρουσμάτων ξεπερνά τα 100.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.473 ασθενείς με την COVID-19 (+95 σε σχέση με την προηγουμένη), οι 62 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 89.557 μολύνσεων.
Όχι σε lockdown, ναι σε περιορισμούς
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη αποφάσισαν να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης στο Πεκίνο, να μειώσουν τις δημόσιες συναθροίσεις καθώς και τον αριθμό των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πάντως, αν και σε τρεις πόλεις με πληθυσμό 28 εκατ. πολίτες έχουν τεθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση που έχει αποφασίσει τις τοπικές αρχές να επιλέγουν τα μέτρα, θέλει να αποφύγει την επιβολή lockdown.
Οι τοπικές αρχές στις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα επιλέγουν συνδυασμούς δρακόντειων περιορισμών στις μετακινήσεις, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και μαζικών τεστ.
Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες έλαβαν εντολή να μείνουν σπίτι ή τέθηκαν σε καραντίνα στις επαρχίες Χεμπέι, Τζιλίν και Χεϊλονγκτζιάνγκ.
Σε lockdown στην Γερμανία έως τις 14/2
Έως τις 14/2 παρατάθηκε το lockdown στη Γερμανία με την κυβέρνηση Merkel να λαμβάνει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Παράλληλα αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ενώ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ιατρικού τύπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον, η Γερμανία ζήτησε από τις γειτονικές της χώρες να λάβουν αντίστοιχα μέτρα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τους εισερχόμενους στην Γερμανία.
Το θέμα θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ των 27 την ερχόμενη Πέμπτη.
Η καγκελάριος ζήτησε επίσης να ενισχυθεί το μέτρο της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό ενώ παραδέχθηκε πως τα μέτρα που ζητά η κυβέρνηση από τους πολίτες είναι δύσκολα αλλά αναγκαία λόγω της μεταδοτικότητας που παρουσιάζει ο ιός.
Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη
Περιοριστικά μέτρα όμως ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Η Αυστρία παρέτεινε το lockdown έως τις 24/1, η Γαλλία από τις 16/1 έχει θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, ενώ η Ολλανδία από τις 11/1 και για τρεις εβδομάδες θα έχει κλειστά καταστήματα και σχολεία.
Η Ιταλία, όπου από χθες έχει επιστρέψει στις τάξεις το 50% των μαθητών του λυκείου, έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σε lockdown είναι Ιρλανδία και Πορτογαλία, με την τελευταία να βλέπει το σύστημα υγεία της να είναι στο κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να επιβάλλει ένα νέο εθνικό lockdown για να περιορίσει το γ’ κύμα της επιδημίας, προτιμώντας τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μ. Βρετανία: Χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2021
Στη Μ. Βρετανία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται από τον Μάρτιο του 2021 με τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να έχουν δώσει το κύριο βάρος στους εμβολιασμούς.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, στη Μ. Βρετανία πραγματοποιούνται πλέον 140 εμβολιασμοί το λεπτό, ενώ εκτιμάται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 4 εκατομμύρια Βρετανοί.
Στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι έως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν εμβολιαστεί περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι περιορισμοί θα αίρονται στις περιοχές όπου μειώνονται οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι ενώ παράλληλα θα αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού.
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Σαρώνει τη Λατινική Αμερική το β' κύμα
Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία, τη στιγμή που το β’ κύμα σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανέφερε ρεκόρ θανάτων και ενώ οι περισσότερες χώρες εντείνουν τις προσπάθειες τους για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.192 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 211.491.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 62.094 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 8.573.864.
Στο Σάο Πάολο το βαρύτερο πλήγμα
Η πλέον πληττόμενη περιοχή της Βραζιλίας είναι η Πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου έχουν αναφερθεί 50.318 θάνατοι και 1.644.225 κρούσματα, ενώ πρόσφατα πληροφορίες έκαναν λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία της Πολιτείας Αμαζόνα όπου και αναφέρθηκαν δεκάδες θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Σημειώνεται πως από την περασμένη Κυριακή έχουν αρχίσει εμβολιασμοί με την αξιοποίηση του CoronaVac, εμβολίου που παράγει η κινεζική εταιρεία Sinovac σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Butantan στο Σάο Πάολο, ενώ χθες το ινστιτούτο Fiocruz ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca όπως σκόπευε μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά τον Μάρτιο.
Ρεκόρ θανάτων στο Μεξικό
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ στον αριθμό θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.894 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.584 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό υπολογίζονται σε 142.832 επί συνόλου 1.668.396 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω της covid.
Εμβολιασμοί και στην Χιλή
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Χιλή, όπου μέχρι στιγμή έχουν εμβολιαστεί 24.025 άνθρωποι με την πρώτη δόση του εμβολίου και άλλοι 8.360 με τη δεύτερη.
χθες 20/1 ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου CoronaVac, της κινεζικής Sinovac, ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.
Η Χιλή πλήττεται και αυτή από το β’ κύμα της επιδημίας καθώς προηγούμενες 24 ώρες ανέφερε 3.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 26 θανάτους.
Συνολικά μετρά 17.573 νεκρούς επί συνόλου 677.151 μολύνσεων.
Επιδημιολόγοι συνιστούν στην κυβέρνηση να περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών της χώρας και να καταρτίσει σχεδιασμούς για την επιβολή αυστηρών lockdown σε διάφορες πόλεις, καθώς προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα.
Ινδία: Ραγδαία αποκλιμάκωση του κορωνοϊού, επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία, όπου επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 16/1 όταν και άρχισαν οι εμβολιασμοί στην Ινδία, έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 άνθρωποι, με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει πως έως το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί περίπου 300 εκατομμύρια Ινδοί.
Από χθες 20/1 η Ινδία θα αρχίσει να εξάγει εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε έξι γειτονικές της χώρες, με τις πρώτες δόσεις να κατευθύνονται προς το Μπουτάν και τις Μαλδίβες.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.823 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, φθάνει τους 10.595.660.
Παράλληλα, 162 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 152.718.
Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 197.201, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός τους έπεσε κάτω από το επίπεδο των 200.000 εδώ και πολλούς μήνες.
Επικίνδυνη όσο και ο βήχας, η συνομιλία σε κλειστό χώρο
Εξίσου επικίνδυνη με τον βήχα είναι μια συνομιλία με κάποιον που έχει κορωνοϊό σε κλειστό χώρο που δεν αερίζεται καλά αναφέρει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη πανεπιστημίων Cambridge και Imperial Λονδίνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνομιλία μέσα σε κλειστό χώρο, ιδίως όταν αυτός δεν αερίζεται καλά, με κάποιον που έχει τον κορωνοϊό, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για να κολλήσει κανείς, όσο το να βήχει ο συνομιλητής.
Αυτό οφείλεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπνέονται κατά την ομιλία και τα οποία αιωρούνται στον αέρα για περισσότερη ώρα από όση τα μεγαλύτερα σωματίδια του βήχα.
Το νέο μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών εκτιμά ότι εάν δύο άνθρωποι - εκ των οποίων ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό - μιλούν σε χώρο που δεν αερίζεται καλά και κανένας δεν φοράει μάσκα, η ομιλία τους είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον κορωνοϊό, από ό,τι το βήξιμο του ενός.
Ενώ τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορωνοϊού να ενέχει παρόμοιους - αν όχι μεγαλύτερους - κινδύνους με το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών