Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοιραίες οι μεταλλάξεις Covid - Ανησυχούν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια - Μέτρα και lockdown ως την Άνοιξη

Μοιραίες οι μεταλλάξεις Covid - Ανησυχούν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια - Μέτρα και lockdown ως την Άνοιξη
Αυξάνεται η επιθυμία για εμβολιασμούς στην Ευρώπη - Τα μέτρα έφεραν ελαφρά μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη, άσχημη η κατάσταση του κορωνοϊκού στη Λατινική Αμερική
Σχετικά Άρθρα

Εφιαλτικό σκηνικό για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν στήσει διεθνώς οι μεταλλάξεις του ιού, αλλά και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις αυτή που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 23 κράτη, είναι επικίνδυνη καθώς μελέτες αναφέρουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ η βρετανική μετάλλαξη ενοχοποιείται για αύξηση των θανάτων.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά και για να εμποδίσουν περαιτέρω μεταλλάξεις του, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες, καθιστώντας άκυρα ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια ωστόσο κι εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ήδη στην Κίνα και συγκεκριμένα σε Πεκίνο και Σανγκάη, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και υποβάλλουν σε μαζικά τεστ τους πολίτες, στο Χόνγκ Κονγκ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει lockdown σε δύο συνοικίες της πόλης των 7,5 εκατομμυρίων ενώ στην Ευρώπη, πέρα από το ότι μετά την Αγγλία και τη Γερμανία, και η Γαλλία εξετάζει ένα νέο lockdown, εντείνεται ο προβληματισμός για τις μετακινήσεις (κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ αποφασίστηκε ο περαιτέρω περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών), με τη σκέψη για κλείσιμο των συνόρων εντός της Ένωσης, αν και αποκλείστηκε προς το παρόν, να παραμένει στο τραπέζι.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 410.000, η κυβέρνηση Biden επιχειρεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Anthony Fauci να εκτιμά πως οι ΗΠΑ μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα από το φθινόπωρο, εάν έχει εμβολιαστεί το 75% με 80% των Αμερικάνων έως τα μέσα με τέλη του καλοκαιριού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 97.986.357 και οι νεκροί σε 2.101.894
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 24.771.973 και σε νεκρούς με 412.936
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 214.147 και τρίτη σε κρούσματα με 8.697.368
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 153.032 και τέταρτο το Μεξικό με 146.174
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 94.765 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.616.680
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.553.773, έκτη η Γαλλία με 3.046.371
• Έβδομη η Ισπανία με 2.456.675 και όγδοη η Ιταλία με 2.428.221
• Ένατη η Τουρκία με 2.412.505 και δέκατη η Γερμανία με 2.108.895
κκαι.JPG

Βρετανία (Κορωνοϊός): Επιθετικότερη και πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη επισημαίνει ο επιστημονικός σύμβουλος Ρ.Valance

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε σήμερα 22 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Patrick Valance καθώς αποδεικνύεται επιθετικότερη και ενδεχομένως πιο θανατηφόρα.
«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Valance σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό.
Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson, από την πλευρά του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του λοκντάουν όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί.
Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κορωνοϊού.

Bild: Οι δύο λόγοι που οδηγούν στην καθυστέρηση των παραδόσεων των εμβολίων της AstraZeneca

Προβλήματα υπάρχουν με την παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca, όπως ενημέρωσε η εταιρεία την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβεβαιώνοντας διαρροές που προέκυψαν νωρίτερα σήμερα 22 Ιανουαρίου από το αυστριακό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild», μετά τις καθυστερήσεις της Pfizer/BioNTech, και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του εμβολίου πάει πίσω, ενώ αναμένεται η έγκρισή του στα τέλη Ιανουαρίου.
Η αυστριακή OE24 μετέδωσε πρώτη ότι η AstraZeneca ενημέρωσε την ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει πολύ λιγότερα εμβόλια στις χώρες του μπλοκ το πρώτο τρίμηνο από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Όπως επιβεβαίωσαν κύκλοι της εταιρείας στην «Bild», η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενημερώθηκε ότι μετά την έγκριση -αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου- θα είναι σε θέση να παραδώσει αργότερα.
Οι δύο λόγοι καθυστέρησης των εμβολίων της AstraZeneca
1. Το εμβόλιο πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταλλάξεις.
Κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια που έχουν ήδη παραχθεί ενδέχεται να μην μπορούν να χορηγηθούν.
2. Η καθυστέρηση έγκειται και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, αναστέλλοντας την παραγωγή εμβολίων.

ΗΠΑ: Πάνω από 410.000 οι θάνατοι λόγω covid – Κανονικότητα από το φθινόπωρο

Την εκτίμηση πως εάν εμβολιαστεί το 75% με 80% των Αμερικάνων έως τα μέσα ή τέλη καλοκαιριού, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας από το φθινόπωρο διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, τη στιγμή που οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 410.000.
Σε δηλώσεις του ο Fauci, ο οποίος ύστερα από μήνες στο περιθώριο, επέστρεψε και πάλι στο Λευκό Οίκο για να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη, είπε πως σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα μιλάμε για την απόλυτη κανονικότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει η ίδια πίεση, εάν έχουν εμβολιαστεί τα τρία τέταρτα των Αμερικάνων.
Όπως είπε ο Fauci, οι εμβολιασμοί βοηθούν όχι μόνο στο να σταματήσει η διασπορά του ιού, αλλά και στο να μην μεταλλάσσεται ο ιός.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως σε αυτήν την φάση οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να ανακόψουν τη διασπορά του ιού.

Οι αριθμοί

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν σχεδόν 189.000 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 24,6 εκατομμύρια, ενώ αναφέρθηκαν και 3.955 θάνατοι, οι οποίοι συνολικά είναι περισσότεροι από 410.000.
Την ίδια στιγμή, έχουν διανεμηθεί περίπου 38 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ έχουν χορηγηθεί οι 17,5 εκατομμύρια.
Και ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, μια και μόλις το ένα τρίτο ή το 40% των εμβολίων έχει χορηγηθεί, η Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνιας αποτελεί την εξαίρεση καθώς εκτιμάται ότι έχει ήδη χορηγήσει το 72% των δόσεων που έχει παραλάβει.
Η Δυτική Βιρτζίνια έχει εμβολιάσει το 9,3% του πληθυσμού της και είναι πίσω μόνο από την Αλάσκα, η οποία εμβολιάσει το 9,8% των κατοίκων της.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Biden έχει θέσει ως στόχο του τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικάνων τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του στην προεδρία.

Μέτρα Biden

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο πρόεδρος Biden υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαιτεί από τους διεθνείς ταξιδιώτες, που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, να μπαίνουν σε καραντίνα με την άφιξή τους.
Στο ίδιο διάταγμα δίνονται οδηγίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για την ομοσπονδιακή εφαρμογή μέτρου που καθιστά υποχρεωτικές τις μάσκες στις μετακινήσεις μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι επιβάτες των αεροπορικών εταιριών πρέπει να συμμορφώνονται «στο βαθμό που είναι εφικτό» με τις οδηγίες που εφαρμόζονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό «συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων αυτοαπομόνωσης που συνιστώνται».
Ωστόσο, το ίδιο διάταγμα δεν εξηγεί τον τρόπο επιβολής του μέτρου, ενώ δίνει οδηγίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Καναδά και το Μεξικό «σχετικά με πρωτόκολλα δημόσιας υγείας για τα χερσαία σημεία εισόδου» συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής των οδηγιών από την υπηρεσία των CDC.
Περίπου το σύνολο των μη αναγκαίων μετακινήσεων στα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό έχει ανασταλεί μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες που δίνει το CDC, οι ταξιδιώτες εξωτερικού που φτάνουν στη χώρα από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.
505.JPG
Κίνα: Συναγερμός για το β’ κύμα κορωνοϊού σε Πεκίνο, Σανγκάη

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας για το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες είναι σε έξαρση.
Ήδη οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό για το Πεκίνο και τη Σανγκάη, όπου ήδη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται και μαζικά τεστ σε διάφορες περιοχές των δύο μεγαλουπόλεων.

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 103 νέες μολύνσεις έναντι 144 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Αυτή ήταν η 10η συνεχόμενη ημέρα που τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.
Από τις 103 μολύνσεις, οι 94 ήταν εγχώριας μετάδοσης.
Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 47 μολύνσεις, η, επαρχία Τζιλίν 19, η Σαγκάη έξι και το Πεκίνο τρεις.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.674 ασθενείς με την COVID-19 (+76 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 80 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση (+12).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 88.804 μολύνσεων.

Μαζικά τεστ

Στις συνοικίες του Πεκίνου όπου γίνονται μαζικά τεστ, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από διαγνωστικά κέντρα, ενώ στη Σανγκάη, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στις τάξεις του προσωπικού νοσοκομείου, αποφασίστηκε να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της μεγαλούπολης.
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό περιοριστικά μέτρα σε πόλεις του κινεζικού βορρά, καθώς οι αρχές ανησυχούν πως εάν υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες καθώς πλησιάζει η εορτή του σεληνιακού νέου έτους στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους

298.JPG
Lockdown και στο Χονγκ Κονγκ

Σε νέο lockdown προχωρά το Χόνγκ Κόνγκ σε δύο συνοικίες της πόλης σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού και να αποτρέψουν μια νέα διασπορά του ιού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερα περιοριστικά μέτρα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της South China Morning Post, η κινεζική διοίκηση αποφάσισε να επιβάλλει lockdown στις συνοικίες Τζόρνταν και Σαμ Σούι Πο, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό αλλά πυκνοκατοικημένο τμήμα της χερσονήσου Κοουλούν.
Στις περιοχές αυτές κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι σε διαμερίσματα χωρισμένα στα δύο για να τα μοιράζονται με άλλους ενοίκους, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του ιού.

Δεν είναι υπό έλεγχο ο ιός

«Τα συστηματικά υψηλά ποσοστά των μολύνσεων σε αυτές τις περιοχές και η εξέταση των λυμάτων υποδηλώνουν ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο και πολλά ανενεργά κρούσματα παραμένουν στην περιοχή» αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται πως υγειονομικές αρχές του Χόνγκ Κόνγκ απομόνωσαν αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, τέσσερα συγκροτήματα κατοικιών σταματώντας όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τα κτίρια ώστε να βεβαιωθούν ότι όλοι οι ένοικοι βρίσκονται σε καραντίνα.
Η άρση του lockdown θα γίνει, μόνο όταν εξεταστεί όλος ο πληθυσμός που έχει τεθεί υπό περιορισμό.

Περιοριστικά μέτρα

Αν και το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει πολύ λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου (λιγότερα από 10.000 και 167 θανάτους), έχει λάβει από την περασμένη εβδομάδα μια σειρά μέτρων.
Συγκεκριμένα, έχει επεκτείνει το μέτρο της τηλεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε σπίτια μετά τις 18:00 το απόγευμα ενώ έχει αποφασίσει το κλείσιμο εγκαταστάσεων όπως γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, χώροι αθλητισμού, ινστιτούτα ομορφιάς και κινηματογράφοι.
Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα ζητεί από τα πληρώματα αεροσκαφών που φθάνουν στο έδαφός του και παραμένουν για πάνω από δύο ώρες να αυτοαπομονώνονται σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες.

Ευρώπη: Σκέψεις για κλείσιμο συνόρων εάν επιδεινωθεί η επιδημία

Σε συμφωνία για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών συμφώνησαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη τους οι 27 της ΕΕ, αν και παραμένει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο να κλείσουν τα σύνορα εντός της Ένωσης, εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση με την επιδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ECDC κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησης, τη στιγμή που έρευνες καταγράφουν ότι αυξάνεται η επιθυμία των Ευρωπαίων να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Μετά τη Γερμανία προς lockdown και η Γαλλία

Μετά την παράταση του lockdown στη Γερμανία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προς τη λύση αυτή φαίνεται πως κινείται και η Γαλλία.
Η Γαλλία, η οποία είχε επιβάλλει από τις 16/1 απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, φέρεται να εξετάζει ένα lockdown αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, εάν δεν καταφέρει να περιορίσει τις μεταλλάξεις του ιού.
Ήδη μάλιστα ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τη διασπορά του ιού, τονίζοντας παράλληλα ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο.
Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία, λόγω του lockdown, είναι κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ιατρικού τύπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε lockdown όμως είναι και η Αυστρία έως τις 24/1 ενώ και η Ολλανδία από τις 11/1 και για τρεις εβδομάδες έχει κλειστά καταστήματα και σχολεία.
Η Ιταλία έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σε lockdown είναι Ιρλανδία και Πορτογαλία, με την τελευταία να βλέπει το σύστημα υγεία της να είναι στο κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να επιβάλλει ένα νέο εθνικό lockdown για να περιορίσει το γ’ κύμα της επιδημίας, προτιμώντας τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μ. Βρετανία: Lockdown διαρκείας και κλείσιμο συνόρων εξετάζει η κυβέρνηση

Να παρατείνει το lockdown μελετά η κυβέρνηση του Boris Johnson στη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που επιστρέφει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο του κλεισίματος των συνόρων.
Σε δηλώσεις του ο Boris Johnson υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ενώ στόχος παραμένει έως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν εμβολιαστεί περίπου 14 εκατ.
Επιπλέον και σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την αυτοαπομόνωση όσων εντοπίζονται θετικοί στον ιό, η κυβέρνηση μελετά να εγκρίνει το ποσό των 500 λιρών για αυτήν την κατηγορία πολιτών.

325.JPG
Ινδία: Περισσότεροι από 1 εκατ. εμβολιασμοί σε λιγότερο από μια εβδομάδα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην Ινδία σε λιγότερο από μια εβδομάδα, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να εμβολιάσει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως το καλοκαίρι.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ινδίας προβλέπει στην πρώτη φάση να εμβολιάσει 10 εκατομμύρια υγειονομικούς, για να ακολουθήσουν άλλοι 20 εργαζόμενοι που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η τρίτη φάση προβλέπει τον εμβολιασμό 270 εκατ. ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών ή και κάτω της ηλικίας αυτής εφόσον έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Σημειώνεται πως η Ινδία έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της Covishield της AstraZeneca που παράγεται στο Ινστιτούτο Serum καθώς και το ινδικό εμβόλιο Covaxin.
Μέχρι στιγμής έχει κατασκευάσει 16,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Αποκλιμακώνεται η επιδημία

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται η επιδημία, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.545 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 163 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 10.625.428 μολύνσεις και 153.032 νεκρούς.

Σαρώνει και πάλι τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός

Σαρώνει και πάλι τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είναι σε έξαρση κρούσματα και θάνατοι.
Στη Βραζιλία, όπου αρκετές Πολιτείες βρίσκονται στο κόκκινο με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Πολιτείας Αμαζόνας, όπου διασωληνωμένοι ασθενείς πέθαναν από ασφυξία λόγω έλλειψης οξυγόνου, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.316 θάνατοι και 59.119 νέα κρούσματα.
Η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα, μετρά 214.147 νεκρούς και 8.697.368 νέες μολύνσεις.

Ρεκόρ θανάτων στο Μεξικό

Την ίδια στιγμή ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό, το οποίο εδώ και τέσσερις ημέρες καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα μακάβρια ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες, 1.803 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αριθμός άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας.
Το Μεξικό μετρά 146.174 νεκρούς και είναι τέταρτο παγκοσμίως.
Το προηγούμενο ρεκόρ, 1.584 θάνατοι, είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη 19/1.
Στο Μεξικό έχει αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά θα χρειαστούν μήνες έως όσου δημιοιυργη

Απεργία πείνας στο Περού, πάνω από 50.000 νεκροί στην Κολομβία

Στο Περού γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας από την κυβέρνηση περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ στην Κολομβία, το προηγούμενο 24ωρο, οι αρχές επιβεβαίωσαν 22.339 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να φθάνει τις 1.711.283.
Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κολομβία ξεπέρασαν το όριο των 50.000, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια.
Την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ρεκόρ 20.000 και πλέον μολύνσεων, ενώ η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπερνά πια το 90% στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του κράτους των Άνδεων, την πρωτεύουσα Μπογοτά, τη Μεδεγίν και την Κάλι.
7878.JPG
Δεν καλύπτουν τα εμβόλια τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Στη διαπίστωση ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351, καθώς φαίνεται ότι η τελευταία μπορεί να «ξεφύγει» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού καταλήγουν Νοτιοφρικανοί επιστήμονες.
Όπως αναφέρει η έρευνα, όσοι μολύνθηκαν ήδη από τον κορωνοϊό και πέρασαν την Covid-19 ίσως να μην έχουν επαρκή προστασία αντισωμάτων έναντι αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2.
Η Β1351 είναι διαφορετική από τη «βρετανική» παραλλαγή Β117, αν και οι δύο έχουν μία κοινή μετάλλαξη στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, κάτι που τις καθιστά αμφότερες πιο μεταδοτικές.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, διαπίστωσαν ότι η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε αρχικά στη χώρα τους εμφανίζεται σημαντικά πιο ανθεκτική τόσο στα αντισώματα που έχουν ληφθεί από πλάσμα αίματος αναρρωσάντων ασθενών Covid-19 όσο και σε τρία μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν παραχθεί ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με τη νόσο.
Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.

ΠΟΥ: Σε 23 χώρες νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Σε 60 χώρες έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι αυτό εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο βρετανικός μεταλλαγμένος ιός που φέρεται να είναι πιο μεταδοτικός, εντοπίστηκε σε 10 περισσότερες χώρες από ότι ανέφερε η προηγούμενη έκθεση στις 12 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης