Ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται με υψηλά επιτόκια την ώρα που η κεντρική τράπεζα στις 21/1 ανακοίνωσε ότι θα τα διατηρήσει αμετάβλητα επί μακρόν
Ανησυχίες
Οι επανειλημμένως εκκλήσεις του Erdogan για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «εχθρό» των υψηλών επιτοκίων, είχαν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αβεβαιότητα στους επενδυτές στη διάρκεια του 2020 πυροδοτώντας και ανησυχίες για τη θεσμική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας όπως περιγράφεται στην «εντολή» των κεντρικών τραπεζών.
«Αγαπητοί φίλοι είμαι απόλυτα αντίθετος στα υψηλά επιτόκια», είπε ο Erdogan μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να τροφοδοτήσουν περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα παράσχουν ώθηση στην αγορά εργασίας, το εξαγωγικό εμπόριο και στην παραγωγή.
Εμμονή
Παραδεχόμενος τη σύγχυση που μπορεί να προκαλούν οι δηλώσεις του (σημείωσε ότι ενδέχεται να τον εκλάβουν ως… τρελό), ο Erdogan υπογράμμισε εμφατικά ότι όσο είναι πρόεδρος της Tουρκίας θα εξακολουθεί να κάνει την ίδια δήλωση, επειδή, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να έρθει με υψηλά επιτόκια.
Ο Erdogan είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις και την προηγούμενη εβδομάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου νομισματικής πολιτικής.
Κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 17% και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις, εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει κοντά στο 15%.
Αναλυτές και επενδυτές δεν περίμεναν πάντως αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη της λίρας και τις εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.
Με επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Naci Agbal, ο οποίος διορίστηκε από τον Erdogan τον Νοέμβριο σε μια κίνηση την οποία επικρότησαν οι αγορές, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 675 μονάδες βάσης, συμβάλλοντας στην άνοδο της λίρας, η οποία έχασε περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών