Σε πανευρωπαϊκό θρίλερ εξελίσσεται η επιχείρηση του εμβολιασμού στην ΕΕ λόγω των προβλημάτων και των καθυστερήσεων των εμβολίων της Pfizer ενώ η Ιταλία το Σάββατο (23/1/2020) έκανε γνωστό πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Pfizer και της AstraZeneca.
Τα προβλήματα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές ηγεσίες και είναι ο νούμερο 1 παράγοντας αβεβαιότητας.
Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις χώρες της ΕΕ, που προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό πρώτων δόσεων με ορατό τον κίνδυνο να απειλείται η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας, λόγω έλλειψης ή καθυστερήσεων της δεύτερης.
Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής
Το ζήτημα τέθηκε και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη (21/1) από τον Αυστριακό καγκελάριο Sebastian Kurz και την πρωθυπουργό της Δανίας Mete Fredriksen.
Ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων εμβολίων, όπως αυτό της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εξάλλου καθυστέρηση αναμένεται να υπάρξει και με το εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Λόγω των προβλημάτων αυτών στην τηλεδιάσκεψη έγιναν συζητήσεις για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο ενώ η Ουγγαρία αποτελεί την πρώτη χώρα της ΕΕ, που προμηθεύτηκε το πρώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος της Commission Ursula Von der Leyen δεν απέρριψε το ενδεχόμενο κράτη – μέλη να κινηθούν αυτόνομα στο θέμα των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ αλλά πρόσθεσε ότι θα φέρουν την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες.
Εξηγήσεις θα ζητήσει η Commision
Την πρόθεση της Commision να ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού επεσήμανε αξιωματούχος της Επιτροπής.
«Θα ζητήσουμε διευκρινίσεις από την εταιρεία» δήλωσε ο αξιωματούχος ερωτηθείς σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις που αναφέρονται για την επόμενη εβδομάδα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι Commission και Pfizer είχαν επισημάνει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Η Ιταλία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.
«Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Conte.
Η Γερμανία αναμένει 3 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca
Η Γερμανία αναμένει από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca να παραδώσει 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον Covid – 19 τον Φεβρουάριο παρά τα προβλήματα παραγωγής της εταιρείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Jens Spahn στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Η AstraZeneca ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (22/1) ότι θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ κατά 60% έως 31 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής, όπως αναφέρει το Reuters.
Η μείωση αποτελεί ένα άλλο πλήγμα για την προσπάθεια εμβολιασμού της Ευρώπης, αφού Pfizer και BioNTech επιβράδυναν την προμήθεια του εμβολίου στην ΕΕ λέγοντας ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη λόγω της προσπάθειας για αύξηση της παραγωγής.
«Τα καλά νέα είναι ότι εάν το εμβόλιο AstraZeneca εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2021, αναμένουμε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τη Γερμανία τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Spahn.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας πάντως παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία ποσότητα μικρότερη της αναμενόμενης.
Η καθυστέρηση καταδεικνύει ότι η παραγωγή εμβολίων είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι πίστευαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Spahn υποσχέθηκε εκ νέου ότι, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εμβολιάσει όλους τους πολίτες που το επιθυμούν μέχρι το καλοκαίρι 2021.
Τέλος απέρριψε την κριτική ότι η Γερμανία υπολείπεται άλλων χωρών στην εμβολιαστική κούρσα.
«Μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές συγκρίσεις σε δύο ή τρεις μήνες», δήλωσε ο Spahn, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είχε αποφασίσει να ξεκινήσει με εμβολιασμούς σε γηροκομεία, τους οποίους χαρακτήρισε ως πιο περίπλοκο και χρονοβόρο έργο.
Ελαττωματικά εμβόλια στη Σουηδία
Σε περίπου 1.000 ανθρώπους στη Σουηδία χορηγήθηκαν δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna, οι οποίες φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, έγινε γνωστό σήμερα από την φαρμακευτική εταιρεία που διένειμε τα εμβόλια.
Συνολικά, 2.100 δόσεις εμβολίων, περίπου το 20% του όγκου που η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει από τη Moderna, φυλάχθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία και οι δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί έχουν μπει στην άκρη εωσότου ξεκαθαριστεί εάν είναι ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές, επισήμανε η εταιρεία, Apoteket.
Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής αρχής υγείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δόσεις που μεταφέρθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο», τονίζει η Apoteket, σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εντούτοις, η σουηδική αρχή υγείας και ο ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ερευνούν περαιτέρω το ζήτημα, είπε ο Magnus Frisk ένας εκπρόσωπος τύπου της Apoteket, προσθέτοντας:
«Ένα άλλο που πρέπει να μάθουμε είναι εάν οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη χορηγηθεί, θα έχουν αποτέλεσμα».
Ο Frisk σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη Moderna για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του να φυλάσσονται οι δόσεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία και εάν οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει μια τέτοια δόση θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση του εμβολίου.
Έως τις 17 Ιανουαρίου, η Σουηδία έχει εμβολιάσει 146.000 ανθρώπους, στους περισσότερους εκ των οποίων έχει δώσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Εννέα θάνατοι στη Γαλλία
Εννέα θανάτους ηλικιωμένων που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές χωρίς ωστόσο να συνδέουν τους θανάτους με τη χορήγηση του εμβολίου όπως αναφέρει η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.
Παράλληλα, τόνισαν ότι επρόκειτο για ηλικιωμένους που ήταν άρρωστοι και ακολουθούσαν βαριές θεραπείες.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να συμπεράνουμε ότι αυτοί οι θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό» ανακοίνωσε η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων κατά την εβδομαδιαία ενημέρωσή της σχετικά με την παρακολούθηση των εμβολιασμών στη χώρα.
Αυτοί οι εννέα θάνατοι αφορούν «ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία ή ειδικές κατοικίες γήρατος και όλοι παρουσίαζαν χρόνιες ασθένειες ακολουθώντας βαριές θεραπείες».
Σημειώνεται ότι οι θάνατοι αυτοί έρχονται μετά τις «31 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών» κατόπιν εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές. Μάλιστα, μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, υπάρχουν «τέσσερις περιπτώσεις επεισοδίων ταχυκαρδίας».
«Έχει εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα πρόκλησης ταχυκαρδίας [από το εμβόλιο].
Το γεγονός αυτό βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση» σημειώνει η υπηρεσία φαρμάκων.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 131 περιπτώσεις παρενεργειών.
«Η πλειονότητα των συμπτωμάτων αντιστοιχεί σε αναμενόμενες ή μη σοβαρές παρενέργειες όπως πυρετός, πονοκέφαλος και ναυτία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής, δεν παρατηρήθηκε «καμία περίπτωση δυσμενών επιπτώσεων από το εμβόλιο Moderna», το οποίο αποτελεί δεύτερο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται στις 11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 823.000 άνθρωποι έχουν λάβει μέχρι τώρα εμβόλιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών