Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτόκια και "φούσκες" στο τραπεζι των Κεντρικών Τραπεζιτών

Επιτόκια και
Ιδιαίτερα κρίσιμη αποδείχθηκε η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών αυτό το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, καθώς όπως συμφώνησε η πλειονότητα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» με τις ενδεχόμενες φούσκες να απειλούν τη μέχρι τώρα νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι παγκόσμιες τράπεζες.
Τρία χρόνια μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ και ενώ η παγκόσμια οικονομία ακόμη να αποκτήσει το ρυθμό που θα ήθελαν οι αξιωματούχοι, οι Κεντρικές Τράπεζες προειδοποίησαν για νέες φούσκες.
Ο αντιπρόεδρος της Bank of England, Charles Bean, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνδυάζει τον περιορισμό «υπερθέρμανσης» ορισμένων κλάδων της οικονομίας, χωρίς όμως να περιορίσει την αναπτυξιακή δραστηριότητα ορισμένων άλλων που βρίσκονται ακόμη σε δύσκολο στάδιο. Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής του Stanford University, John Taylor, επισημαίνοντας ότι η κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν και να μην ελέγξουν το σωστό ύψος των επιτοκίων, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της Fed σχετικά με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες φούσκες στην αμερικανική οικονομία, κάτι το οποίο είχε γίνει και πριν από μία πενταετία περίπου.
Ο συνδυασμός εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης ρευστότητας και περιορισμένης ζήτησης χρημάτων από την πραγματική οικονομία, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε υπερεπενδύσεις σε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς τίτλους. Για αυτό οι αγορές που οδηγούνται από τη ρευστότητα έχουν μία τάση να αγνοούν τα πενιχρά οικονομικά νέα.
Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ποσά χρήματος, τα διαθέσιμα αυτά δεν προσφέρονται στο σύνολό τους στην πραγματική οικονομία (ο δανεισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα) και ανακυκλώνονται στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, όπου τοποθετούνται ενδεχομένως σε κρατικά ομόλογα και σε άλλες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων χαμηλού κινδύνου.
Η Fed πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην επικεφαλής οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν πρόεδρος του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι παρόλο που η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο χαμηλά επιτόκια ευνοούν τη δημιουργία φούσκας σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.
Μπορεί τα επιτόκια να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η οικονομία συμπεριφέρεται ως να είναι σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Raghuram Rajan, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από το 2005 ότι αν οι τράπεζες χάσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους θα οδηγηθούμε σε κρίση.
Οι συνομιλίες των 40 κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο αν και περιορίστηκαν στο ποιο θα πρέπει τελικά να είναι το ύψος του επιτοκίου και υπάρχουν θύλακες φούσκας, δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα για το τι θα πρέπει να γίνει. Η συζήτηση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Δεν είναι ένα θέμα που λύνεται τόσο εύκολα, δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης