(upd) Κλιμακώνεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την πανδημία και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων.
Με φόντο μία πλούσια εβδομαδιαία ατζέντα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, τις αποφάσεις της Federal Reserve και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, Apple, Microsoft, Amazon, καθώς και η Tesla μεταξύ άλλων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 1,7% στις 13.647 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1% στις 6.624 μονάδες.
Στις 5.486 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 1,3%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,2% στις 21.868 μονάδες με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 1,9% στις 7.884 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,2%, με τη μετοχή της Express να καταγράφει άλμα 140% προσυνεδριακά.
Η μετοχή της Merck υποχωρεί 1,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της covid-19.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 22,9 μονάδες.
Νέα σύννεφα για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία απειλούν τη διάθεση των κονδυλίων
Το κλίμα επιβαρύνει και η είδηση ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που τις συνδέει με την ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ για να το πετύχουν.
Το έργο Rail Baltica αναμενόταν να λάβει 1,4 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ βάσει συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει να μπλοκάρει τη διάθεση χρηματοδότησης για οποιοδήποτε συγκεκριμένο έργο ή ομάδα χωρών.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του έργου, οι χώρες της Βαλτικής απειλούν τώρα να καθυστερήσουν ένα κρίσιμο βήμα που απαιτείται για την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του Ifo επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο 2021
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στις 90,1 μονάδες τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από τις 92,1 του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης για την τρέχουσα οικονομική αποτίμηση διαμορφώθηκε στις 89,2 αυτόν τον μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις 91,1 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Άλμα 36% για τη μετοχή της AMC
Προσυνεδριακά η μετοχή της AMC Entertainment Holdings σημειώνει άλμα 36%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία αλυσίδας κινηματογράφων παγκοσμίως, άντλησε 917 εκατ. δολάρια σε ομόλογα και μετοχές, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η AMC άντλησε 506 εκατ. δολάρια με την έκδοση 164,7 εκατ. νέων μετοχών.
Σύμφωνα με το Marketwatch, η παραπάνω ενέργεια συνδυάζεται με την έκδοση 100 εκατ. δολαρίων για επιπλέον χρέος και την έκδοση 22 εκατ. νέων κοινών μετοχών, για την μετατροπή 100 εκατ. ομολόγων σε μετοχές.
Η αισιοδοξία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. επισκιάζει τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και οδηγεί τις αγορές της Ασίας κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης σημαντικών ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 28.822,29 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 1.862,00 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωνε άνοδο 1% στις 4.081 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχυόταν 2,4% στις 30.159 μονάδες, με οδηγό τις τεχνολογικός μετοχές.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει οριακή μεταβολή στις 3.566 μονάδες.
Ο Sensex υποχωρούσε 0,16% στις 48.804 μονάδες.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 52,54 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,54% , ενώ η τιμή του Brent καταγράφει κέρδη 0,4% στα 55,45 δολ. το βαρέλι.
Σχόλια αναγνωστών